Mitä yhteistä on Fiskarsin saksilla, Elisalla, Elovena-kaurahiutaleilla, Finlaysonin lakanoilla ja Karhu-oluella? Kyllä, kaikki saattavat olla osa tavallista arkipäivää.

Ajankohtaisempi oikea vastaus on kuitenkin se, että ne ovat viime vuosina palkittuja brändin rakentajia. Uusin näistä on Elisa, jonka toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila kävi pokkaamassa Vuoden brändinrakentaja -palkinnon Mainonta-päivällä 13. syyskuuta.

Mattilan kiitospuheessa vaikuttavin kohta oli toteamus, että brändin rakentamisesta suurin kunnia kuuluu 4 200 elisalaiselle: he lunastavat brändi-lupauksen joka päivä työssään.

Kuinka oikeassa Mattila onkaan! Brändi-strategia kuuluu johdolle, sen visualisointi ja viestintä markkinointi- ja viestintäosastoille ja käytännön toteutus koko organisaatiolle. Jollei lupaus ”uusia, fiksuja tapoja tehdä tuttuja juttuja” toteudu joka päivä puhelimessa, Elisan myymälässä, rautatieaseman pop up -kaupassa ja kaikkien kanssa kaikkialla, ei Elisa-brändillä ole syntymisen edellytyksiä.

Vahva brändi vaatii johdonmukaista, pitkäjänteistä ja erottuvaa viestintää. Mutta ennen kaikkea se vaatii vahvaa johtamista. Brändi syntyy strategiasta, ja strategia johdetaan käytännön tekemiseksi.

Kuka vielä muistaa Helsingin puhelinyhdistyksen? Minä muistan, koska olen ostanut sen puhelinluettelon kannesta mainostilaa monena vuonna. Elisa, entinen HPY, on kasvanut yritysostojen kautta liki valtakunnalliseksi tietoliikenne-, tietotekniikka- ja online-palveluyritykseksi. Ja mikä hienointa, se on muistanut matkan varrella myös vaalia brändiään ja kehittää sitä määrätietoisesti koko ajan.

MTL (Markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liitto) teki muiden alan liittojen kanssa viime vuonna Suomen markkinoinnin nykytilalle ruumiin avauksen. Löydös oli ikävää tutkittavaa. Suomalaiset yritykset käyttävät markkinointiin vain puolet niistä panoksista, mitä vastaavat yritykset Ruotsissa. Meiltä puuttuu brändin kehittämisosaamista. Varsinkin ymmärrys siitä, että brändi lunastetaan joka päivä asiakasrajapinnassa, on vielä harvinaista.

Ruumiin avaus näyttää herättäneen monia yrityksiä ja jopa poliittisia päättäjiä siihen havaintoon, että meidän on tehtävä markkinointiosaamisellemme jotain – ja pian. Muuten meillä ei ole mahdollisuuksia kilpailla globaalissa kilpailussa.

Olen erityisen onnellinen markkinoinnin puolesta siitä, että Vuoden brändinrakentajan palkinto meni entiselle Helsingin puhelinyhdistykselle. HPY ei ollut aikoinaan maailman eikä Suomenkaan seksikkäimpiä yrityksiä. Lakanasta ja oluesta on helpompaa luoda brändi, kuin liittymästä tai online-palvelusta. Elisa on vahva todiste siitä, että ammattitaidolla, uusiutumisella, oikealla strategialla ja sinnikkäällä brändin rakentamisella voi syntyä menestystarinoita. Upeaa, että saimme esimerkin!