Johtaja, tunne itsesi!

Länsimaisen kulttuurin tunnetuimpia aforismeja on muinaiskreikkalainen [Ihminen,] tunne itsesi. Kun katsomme tulevaisuuden johtajuutta, mikään elämänohje ei tunnu ajankohtaisemmalta.

Johtajuus on murroksessa siinä missä työelämä ja talouskin. Tämä on selvää. Enää johtajan ei tarvitse tai edes tule olla johtamansa tiimin tai organisaation paras substanssiosaaja; monet menestyneet yrittäjät neuvovat palkkaamaan itseään fiksumpia ja osaavampia ihmisiä. Ihmisosaaja johtajan sen sijaan tulee ehdottomasti olla. Ilman vahvaa itsetuntemusta se ei onnistu.

Matka asioiden johtamisesta ihmisten johtamiseen voi olla lyhyt, pitkä tai jopa ylitsepääsemätön riippuen matkantekijästä. Julkisuudessa ja tässäkin kirjoitussarjassa on esillä esimerkkejä johtajista, jotka ovat oivaltaneet tulevaisuuden johtajan vaatimusten olevan erilaisia kuin aiemmin.

Mikä saa ihmiset seuraamaan ketään? Kuinka ihmisiin luodaan yhteinen näkemys tulevasta? Miten esimiehen omat valmiudet sopivat erilaisten yksilöiden tukemiseen? Kuinka eri kulttuureista ja mahdollisesti eri puolilla maapalloa olevat ihmiset saadaan ymmärtämään asiat tarpeeksi yhtäläisellä tavalla? Helppoa se ei ole, muttei mahdotonta.

Edellä mainittu itsetuntemus on tärkeä lähtökohta. Itsetuntemus synnyttää uskottavuutta. Heti seuraavana tulee empatia, työntekijän ymmärtäminen. Avoimuus ja johtajan aito läsnäolo yhdistettynä kiinnostukseen ja ymmärrykseen tulevat heti perässä. On tärkeää ymmärtää kuinka ihmiset toimivat yhdessä. Hyvä vuorovaikutus on työyhteisössä välttämättömän vahvan keskinäisen luottamuksen edellytys.

Osa johtajan osaamista on osata rakentaa tiimi oikein. Johtajan työkalupakki- ja vaatimukset ovat monimuotoisia: hänen on kyettävä sparraamaan, valmentamaan ja sitouttamaan tiimin jäsenet tekemään töitä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Luottamuksen on siis aina oltava johtamisen ja tiimityön lähtökohta. Uuden työelämän tiimit toimivat hajallaan, mutta silti yhdessä. Myös globaalien, virtuaalisten tiimien yhteistyössä tarvitaan säännöllisesti vuorovaikutusta ja fyysistä läheisyyttä. Luottamus on liima, joka pitää uuden työelämän tiimit toimintakykyisinä ja mahdollistaa tuloksen tekemisen.

Tämä blogi on osa Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n Tulevaisuuden johtajuus -kirjoitussarjaa.

Lue Johanna Saarisen essee Johtaaksesi erilaisuutta sinun on tunnettava itsesi.

Sarjan pääsivulle pääset tästä Tulevaisuuden johtajuus.

 

 

Johanna Saarinen

Johanna Saarinen, osaamisen kehittämisen johtaja, Bayer Nordic SE, väitöskirja Aalto-yliopistoon (2016) käsittelee globaalien virtuaalisten tiimien johtamista.

Lisää aiheesta

Sanoista tekoihin

Tänään, perjantaina 18. tammikuuta, on viimeinen varsinainen työpäiväni Paltan viestintäjohtajana. Olo on vähintäänkin ristiriitainen. Jätän merkityksellisen ja ammatillisesti palkitsevan työn ja erinomaisen työyhteisön hypätäkseni työelämän syvään päähän, startup-yrittäjäksi. Päätökseni on yllättänyt, mutta itse asiassa tämä on seurausta Paltan tavoitteiden eteen työskentelemisestä.

Mukana murroksessa: Työnantajat ja työntekijät visioivat yhdessä ICT-alan työ...

Palta ja Ammattiliitto Pro jatkavat tänä syksynä ICT-alan työn tulevaisuus -hanketta.  Hankkeesta sovittiin ensimmäisen kerran vuoden 2016 työehtosopimusneuvotteluissa. Viime vuoden neuvotteluissa sovittiin hankkeen jatkamisesta. Hankkeella pyritään edistämään ICT-alan yritysten tuottavuutta, kilpailukykyä ja työhyvinvointia sekä uuden liiketoiminnan kehittämistä ja siihen liittyvää työpaikkojen syntymistä.

Rahoitusalalla tartutaan jälleen työhyvinvoinnin ja tuottavuuden haasteisiin

Suomalainen rahoitusala jatkaa työntekijöiden ja työnantajien yhteistä työtä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseksi. Jo useamman vuoden jatkunut työmarkkinaosapuolten yhteistyö työelämän kehittämiseksi on Euroopan tasolla harvinaista. Viime talven työehtosopimusneuvotteluissa sovittiin yhteistyön jatkosta Hyvinvoiva finanssiala -hankkeen pohjalta.