Maailmantalouden ennustaminen on tällä hetkellä vaikeampaa kuin pitkään aikaan. Edellisinä vuosina ennusteita korjattiin positiivisten yllätysten myötä ylöspäin. Nyt markkinoilta näyttää tulevan lähinnä negatiivisia yllätyksiä.

Nyt on sopiva hetki kysyä millä maksetaan seuraavassa taantumassa Oy Suomi Ab:n laskut? Tuleva hallitusohjelma kiikarissa jokaisella etujärjestöllä on vastaus valmiina. Perustelut kannattaa syynätä vaalien alla tarkkaan. Yksityisen palvelualan vastaus yhdellä lauseella kuuluu: palveluiden kasvu ja työllisyys jatkuvat seuraavassa taantumassa. Perustelut on helppo kirjoittaa auki.

Suomen ja Ruotsin talouden rakenne ovat käytännössä samanlainen. Yhteiskunnat muistuttavat muutenkin toisiaan ja talouskasvu on ollut historiassa samanlaista. Finanssikriisiä edeltäneen vuosikymmenen aikana Suomen ja Ruotsin taloudet kasvoivat käsi kädessä yli 40 prosenttia.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana naapureiden tiet erosivat. Finanssikriisin jälkeisinä vuosina Ruotsin talous kasvoi 16 prosenttia. Suomen talous vain 0,08 prosenttia. Ruotsin ripeämmässä kasvussa on kysymys ennen kaikkea nopeasta työllisyyden kasvusta. Toimialoittainen tarkastelu paljastaa, että työpaikat ovat syntyneet palvelualoille. Ruotsin talous on kasvanut palvelualan ja palveluviennin vetämänä.

Palvelut kannattelivat myös Suomen taloutta finanssikriisistä alkaneen pitkittyneen taantuman läpi. Työpaikkoja on syntynyt sadalletuhannelle suomalaiselle. Suomi on tänä päivänä Ruotsin kanssa samassa asemassa. Kasvu ja työllisyys syntyvät vuosi vuodelta enemmän palveluista.

Suomen palveluvienti kasvaa koko ajan vientimarkkinoiden kysyntää nopeammin. Suomen palveluvienti kasvaa siis potentiaaliaan kovempaa eli voittaa koko ajan markkinaosuuksia maailmalla. Kasvu tulee jatkumaan seuraavassa matalasuhdanteessa. Taustalla on kaikkialla käynnissä oleva talouden palveluvaltaistuminen. Palveluista on tullut globaalin tuotantoketjun halutuimpia osia. Toisin sanoen palveluista on Suomenkin talouden kivijalaksi.

Niinpä uskallamme Paltassa antaa seuraavalle hallitukselle ja koko Suomelle palvelulupauksen. Lupaamme kasvaa ja työllistää myös seuraavassa taantumassa.

Vastineeksi toivomme seuraavalta hallitukselta toimialaneutraalia politiikkaa, panostuksia osaamiseen ja infraan. Hallitusohjelmatavoitteemme eivät ole törmäyskurssilla yhdenkään muun toimialan kanssa. Verkottuneessa taloudessa palvelualojen kasvun esteiden purkaminen sataa kaikkien toimialojen laariin.

Suomen työllisistä 85 prosenttia toimii palvelutehtävissä. Puoluekannasta riippumatta seuraavan hallituksen tärkein tavoite on työllisyysasteen nostaminen Pohjoismaiselle tasolle. Se ei onnistu ilman palvelualaa.

Paltan hallitusohjelmatavoitteista voi lukea tarkemmin täältä.

Paltan ekonomisti Jouni Vihmo

 

 

 

 

 

 

 

Linkki videoon tässä.