Talouden suhdanteet ovat luonteeltaan kuin vuodenajat. Ne seuraavat vääjäämättä toisiaan.

Suomen taloudessa eletään nyt kevään tapahtumarikkaita päiviä. Kasvu on nopeaa ja sitä tapahtuu vähän joka suunnassa. Kasvun hedelmät kypsyvät, jos malttaa odottaa. Lähiajan ennusteetkin näyttävät paremmalta kuin pitkiin aikoihin. Kasvu on laajalla pohjalla kotimarkkinoilla ja vihdoin myös viennissä. Suomen talouden ennustetaan kasvavan kuluvana vuonna vajaan kolmen prosentin tahdissa. Suomen kasvukausi on nyt globaalin auringonpaisteen varassa. Nimittäin kaikki prosentin yli menevä kasvu on kansainvälisen kasvun varassa.

Käänne kasvuun ei yllätä enempää kuin kesän tulo kevään jälkeen. Nopea kasvuvauhti sen sijaan on tullut suurelle osalle yllätyksenä. Pahasti viivästynyt kasvun käynnistyminen olisi voinut helposti päättyä huonommin. Yhtä yksittäistä uskottavaa selitystä kasvun ajoitukselle ja voimakkuudelle on muutenkin vaikea löytää. Se näyttää ennemminkin monen tervetulleen asian summalta. Sikäli sitä voi kutsua myös sattumaksi.

Nyt tarkkana. Kansainvälinen talous on ehtinyt kasvaa jo kahdeksan vuotta. Kansainvälisen talouden nousukaudet kestävät kahdesta kymmeneen vuoteen. Tällä logiikalla maailmantaloudessa eletään nyt jo loppukesää. Talouden kevään huumassa elävä Suomi kohtaa siis seuraavan taantuman jo parin-kolmen vuoden päästä.

Minkälaisessa tilanteessa Suomi kohtaa seuraavan taantuman?

Suomen talous on aikaisemmin kääntynyt kasvuun kansainvälisen nousun imussa melko pian. Tällä kertaa kunnolliseen kasvuun päästiin vasta kuluvan vuoden alussa. Hyvää kasvukautta on mennyt hukkaan jo vuositolkulla.  Kansainvälinen talous on ehtinyt kasvaa taantuman jälkeen 30 prosenttia. Suomalaisten yritysten markkinaosuuksien lasku sen sijaan pysähtyi vasta kuluvana vuonna. Aikaisemmissa suhdannenousuissa Suomen talous on kasvanut poikkeuksetta edellistä taantumaa korkeammalle tasolle. Tällä kertaa vastaavaan tilanteeseen ei päästä.

Suomen talous ehtii kasvaa juuri ja juuri vuoden 2008 tasolle ennen seuraavaa taantumaa. Taantuman aikana otettua kilpailukykyvelkaa ei ehditä maksaa lyhyeksi jäävän nousukauden aikana. Suomi siis kohtaa seuraavan taantuman melko epävarmoissa tunnelmissa ja joka tapauksessa heikommassa kunnossa kuin aikaisemmissa taantumissa.

Onko mitään tehtävissä? Kaikki Suomen talouden ongelmat on tunnistettu. Ratkaisut ovat pitkälti omissa käsissämme. Kasvusta ja hyvistä tunnelmista huolimatta Suomen pitää jatkaa rohkeasti talouden uudistuksia ja varmistaa kansainvälinen kilpailukyky ylläpitämällä palkkamalttia syksyn neuvotteluissa. Varsinkin kun talouskasvun nopeudelle ja viennin vedolle ei pystytä tarjoamaan tyhjentävää selitystä. Silloin johtopäätöksissäkin kannattaa olla varovainen.

Talvi tulee. Muutaman kuukauden päästä Suomen pohjoisimpiin osiin sataa ensilumi. Muutaman vuoden päästä Suomen talous kohtaa jonkinasteisen taantuman. Käykö niin köpelösti, että ensilumi yllättää pohjoisen rallikansan autoilijoiden lisäksi talouden tarkkailijat.