Liikevaihdon kasvu jatkui. Työllisten määrä säilyi edellisvuoden tasolla.

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihto kasvoi tammi–maaliskuussa 4,0 prosenttia ja myynnin volyymi 3,3 prosenttia vuodentakaiseen nähden, ennakoidaan Paltan ennusteessa. Vuoden 2016 toisella neljänneksellä liikevaihdon ennustetaan kasvavan 4,1 prosenttia ja koko vuoden 2016 aikana keskimäärin noin 4,0 prosenttia edellisvuotisesta.

Työllisten määrä edellisvuoden tasolla

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan viihde- ja virkistyspalvelujen työllisten määrä säilyi ennallaan vuodentakaiseen nähden. Työvoimatutkimuksen luvut sisältävät paljon satunnaisvaihtelua.

Liikevaihtoa rahapeleistä, urheilutoiminta työllistää

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdosta reilu kaksi kolmasosaa kertyy rahapeli- ja vedonlyöntipalveluista. Viihde- ja virkistyspalvelujen yrityksiä on kuitenkin määrällisesti eniten kulttuuri- ja viihdepalveluissa (46 %) sekä liikuntapalveluissa (45 %). Viihde- ja virkistyspalvelujen henkilöstöstä lähes puolet (48 %) työllistyy liikuntapalveluyrityksissä ja 21 prosenttia kulttuuri- ja viihdepalveluyrityksissä.

Viihde- ja virkistyspalveluyritysten työllisten määrä on vuoden 2000 jälkeen kasvanut runsaalla 6 500 henkilöllä eli yli 70 prosenttia. Ripeintä kasvu on ollut liikuntapalveluja tarjoavilla toimialoilla. Toimialan yrityskannasta suurin työllistäjä on urheilu-, huvi- ja virkistyspalvelut. Viihde- ja virkistyspalvelualalle on perustettu viime aikoina uusia yrityksiä noin tuhat vuodessa. Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdon kasvun ennakoidaan jatkuvan.

Viihde- ja virkistyspalvelujen kuvaajat

19
Viihde- ja virkistyspalveluyritysten liikevaihto kasvaa tasaisesti.
20
Viihde- ja virkistyspalvelujen työllisten määrä säilyi edellisvuoden tasolla.
21
Viihde- ja virkistyspalvelujen rakenne vuonna 2014.

Elias Erämaja

Ekonomisti,

VTM