Liikevaihdon kasvu jatkui vahvana vuoden viimeisellä neljänneksellä. Myös kuluvalle vuodelle odotetaan kasvua.

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihto kasvoi loka–joulukuussa 4,5 prosenttia ja myynnin volyymi 3,9 prosenttia vuodentakaiseen nähden, ennakoidaan Paltan ennusteessa. Koko vuoden 2015 aikana liikevaihto kasvoi 5,1 prosenttia. Vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihdon ennustetaan kasvavan 3,4 prosenttia ja koko vuoden 2016 aikana keskimäärin noin 3,5 prosenttia edellisvuotisesta.

Liikevaihtoa eniten rahapeleistä

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdosta reilu kaksi kolmasosaa kertyy rahapeli- ja vedonlyöntipalveluista. Suosituin rahapeli oli Lotto, joka kerrytti liikevaihtoa vuonna 2015 noin 437 miljoonaa euroa. Pelaaminen tapahtuu entistä useammin verkon välityksellä ja esimerkiksi Veikkauksen liikevaihdosta jo 43 prosenttia kertyy sähköisesti.

Kasvua kaiken kokoisissa yrityksissä

Vuosina 2010–15 viihde- ja virkistyspalvelujen mikroyritykset kasvoivat keskimäärin 7,7 prosenttia vuodessa. Pienet yritykset kasvoivat keskimäärin 6,0 prosenttia, keskisuuret 4,9 prosenttia ja suuryritykset 4,2 prosenttia vuodessa.

Kasvua myös vuonna 2016

Viihde- ja virkistyspalveluyritysten työllisten määrä on vuoden 2000 jälkeen kasvanut runsaalla 6 500 henkilöllä eli yli 70 prosenttia. Ripeintä kasvu on ollut liikuntapalveluja tarjoavilla toimialoilla. Toimialan yrityskannasta suurin työllistäjä on urheilu-, huvi- ja virkistyspalvelut. Viihde- ja virkistyspalvelualalle on perustettu viime aikoina uusia yrityksiä noin tuhat vuodessa. Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdon kasvun ennakoidaan jatkuvan myös kuluvana vuonna.

Viihde- ja virkistyspalvelujen kuvaajat

19
Viihde- ja virkistyspalveluyritysten liikevaihdon kasvun odotetaan jatkuvan myös kuluvana vuonna.
20
Urheilu, huvi- ja virkistyspalvelujen yrityskannan kasvu on jatkunut voimakkaana. *) Lukuina yritysten lukumäärä ja kasvu vuodesta 2005.
21
Yrityskokoluokkien osuudet viihde- ja virkistyspalvelujen keskimääräisestä liikevaihdon vuosikasvusta 2010–2015 (+4,9 %) ja 2015 (+5,1 %).

Elias Erämaja

Ekonomisti,

VTM