Paltassa on paljon monipuolista, syvää osaamista eri aloilta. Neuvottelujohtaja Janne Laitisen ura vei hänet ensin lentäjäksi ja myöhemmin Paltaan neuvottelemaan muun muassa ilmailualan työehtosopimuksia. Elokuusta alkaen uusi rooli neuvottelujohtajana tuo mukanaan kokonaisvastuun logistiikan alojen työmarkkinatoiminnasta.

– Ilmailun kehityksessä olen saanut olla mukana eri tavoin jo 30 vuoden ajan: kaikki alkoi purjelentoharrastuksesta 14-vuotiaana, Janne kertoo.

– Ammattilentäjäksi valmistuttuani tein lennonopettajan, lentoperämiehen, lentokapteenin ja simulaattorikouluttajan tehtäviä lentoyhtiö Blue1:ssa. Innostus alalle oli tuolloin kova, koska vapaa-ajallani lensin myös Helsingin laskuvarjohyppääjien lentokonetta ja koulutin Malmilla lento-oppilaita.

Sairastuminen nuoruustyypin diabetekseen muutti kuitenkin suunnitelmat. Lentämisestä oli pakko luopua ja miettiä elämälle uusi suunta. Jo lentäjäuran aikana Janne oli ollut mukana vuonna 1998 ilmailussa voimaan tulleiden yhteiseurooppalaisten ilmailumääräysten kehitystyössä. Siitä syntyi kipinä lähteä opiskelemaan oikeustieteitä Helsingin yliopistoon. Valmistumisen jälkeen tie vei ensin asianajotoimistoon ja sieltä lentoyhtiön HR-johtajaksi. Tänä aikana työoikeus ja neuvottelutoiminta tulivat tutuksi ja neuvottelun maailma alkoi kiinnostaa entistä enemmän.

Kaikkiaan työehtosopimusten kirjo on Paltassa todella laaja ja sitä kautta meillä on mahtava määrä osaamista talossa.

– Vuodesta 2012 olen ollut Paltassa ensin asiantuntijana ilmailu- ja rautatiealoilla, sitten johtavana asiantuntijana logistiikassa, työmarkkinapäällikkönä ja nyt elokuusta lähtien neuvottelujohtajana. Uudessa toimenkuvassani vastaan kaikkien logistiikan alojen työmarkkinatoiminnasta yhdessä viiden juristin kanssa. Työehtosopimuksia meillä on yli 40 kappaletta muun muassa ilmailun, rautatiealan, meriliikenteen, viestinvälityksen sekä huolinnan aloilta. Kaikkiaan työehtosopimusten kirjo on Paltassa todella laaja ja sitä kautta meillä on mahtava määrä osaamista talossa, Janne kertoo.

Neuvottelutyössä Jannea motivoivat erityisesti yritysten auttaminen, haastavien tilanteiden hoitaminen ja ratkaisujen löytäminen niihin. Vaikka asiat ovat välillä kovin monimutkaisia, niin kiperissäkin tilanteissa luottamukselliset suhteet neuvottelukumppanien kanssa auttavat.

– Meidän on tärkeää vaalia jatkossakin hyviä neuvottelusuhteita, ja lisätä tilannetietoutta alojen sekä työn muutoksesta vielä enemmän neuvottelukumppaniemme kanssa, Janne kuvailee.

Palta on jäsenille luotettu neuvonantaja

Paltalla on yli 2000 yritysjäsentä palvelualoilla. Kuinka työ näkyy jäsenille?

– Näen Paltan strategisena kumppanina ja luotettuna neuvonantajana jäsenillemme. Käytännössä toivon työmme näkyvän eritysesti ennakoivana hyvänä jäsenneuvontana tai neuvottelutukena moninaisissa HR-kysymyksissä sekä liiketoiminnan käänteissä. Pyrimme muovaamaan työehtosopimuksia liiketoimintaan paremmin soveltuviksi, löytämään uudenlaisia ratkaisuja ja myös välttämään yritysten ongelmat ennakolta. Asiantuntijoidemme tiivis yhteydenpito yrityksiin varmistaa, että paltalaisilla on hyvä tilannetietous toimialojen ja yritysten tilanteesta, Janne kiteyttää.

Näistä en luovu: Jannen valinnat

  • lasten jalkapalloharrastukset

  • purjehdus

  • kuntoilu pyöräillen, uiden, hiihtäen

Seuraa Jannea Twitterissä: @jaleksilaitine

Paltan henkilöstön kuulumisia löydät sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #paltalainen.

Janne Laitinen

Neuvottelujohtaja

OTK