Palvelualojen työnantajat PALTA ry ei pidä IAU:n lankalauantain esitystä vakavasti otettavana. Liiton vaatimukset Airpron oman työehtosopimuksen syrjäyttämisestä ovat voimassa olevan työehtosopimuslain vastaisia. Lisäksi IAU:n julkistama esitys perustuu pelkkiin oletuksiin, koska työllisyys- ja kasvusopimuksen toisen sopimusjakson kustannusvaikutuksesta ei ole vielä edes sovittu.

Ilmailualan Unioni IAU on esittänyt, että se luopuisi työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisista viimeisen vuoden palkankorotuksista lentoliikenteen maapalveluissa, mikäli Airpro Oy:ssä siirryttäisiin soveltamaan IAU:n omaa työehtosopimusta. Työllisyys- ja kasvusopimuksen viimeisen vuoden palkankorotuksista ei ole vielä edes sovittu, joten IAU:n esitystä ei senkään vuoksi voi pitää vakavasti otettavana.

– Olettamuksiin perustuvan esityksen saattaminen julkisuuteen on aiheetonta laillisesti toimivan Airpro Oy:n ja sen omistavan Finavian mustamaalausta, toteaa PALTAn varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Airpro soveltaa käytännössä kaikessa toiminnassaan omaa yrityskohtaista työehtosopimustaan, johon se on työehtosopimuslain mukaan velvoitettu.

– IAU pyrkii järjestöpoliittisista syistä murtamaan Airpron työehtosopimuksen, jotta se saisi koko ilmailualan työehtosopimuskentän haltuunsa. Tässä pelissä alan yritykset, niiden palveluksessa olevat työntekijät ja lentomatkustajat ovat vain IAU:n pelinappuloita, Aarto jatkaa.

Tehostaakseen Airprohon kohdistuvia painostustoimia IAU on 27.3. ilmoittanut 14.-15.4. toteuttavasta uudesta lakosta Airprossa sekä samaan aikaan toimeenpantavasta tukilakosta Aviator Finland Oy:ssä, RTG Ground Handling Oy:ssä ja Swissport Finland Oy:ssä. Lisäksi Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY on ilmoittanut Helsingistä lähtevää liikennettä koskevasta lakosta Airprossa samoina päivinä.

– On erittäin harmittavaa, että lakkotehtailu jatkuu. Toistaiseksi IAU:n Airprossa järjestämiin lakkoihin on kuitenkin osallistunut vain muutamia työntekijöitä. Näyttää siltä, ettei IAU saa toiminnalleen tukea edes sen omassa jäsenistössä, Tuomas Aarto toteaa.

Lisätietoja:
Varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto, 040 152 0073