Palvelualojen työnantajat Palta ja Ilmailualan Unioni IAU tapasivat tänään valtakunnansovittelijan toimistolla. Tapaaminen ei tuonut edistystä tilanteeseen. Näin ollen huomisen lakon toteutuminen näyttää vääjäämättömältä.

– Saimme vasta tänään IAU:lta vaatimukset, vaikka sovittelu on jatkunut jo lähes kuukauden. Aikaisemmin IAU ei ole suostunut edes kertomaan, mitä työehtomuutoksia he lakoilla tavoittelevat, Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoo.

– Vaatimusnippu oli pituudeltaan lähes 50 sivua ja sisällöltään täysin epärealistinen. Vaatimuksiin suostuminen merkitsisi nykyisen sopimusrakenteen romuttamista, Airpron henkilöstön jakamista useisiin eri työehtosopimuksiin ja selvästi yleisen työmarkkinalinjan ylittäviä työehtomuutoksia. IAU:n vaatimukset osoittavat, ettei se ole tosissaan hakemassa riitaan ratkaisua. Tämä on erittäin valitettavaa, Aarto jatkaa.

Huomisen lakon lisäksi IAU ilmoitti tänään uudesta tukilakosta, jolla tuetaan sen omaa seuraavaa lakkoa Airprossa maanantaina 6.3. Päälakko toteutetaan klo 03 – 09 välisenä aikana ja tukilakko klo 04 – 09. Tukilakon piirissä ovat HUB logistics Aviation Oy, LSG Sky Chefs Finland Oy, Aviator Finland Oy, Swissport Finland Oy ja RTG Ground Handling Oy. Tukilakon vaikutuksia selvitetään parhaillaan.

– Muu yhteiskunta on laajasti sitoutunut kilpailukykysopimukseen, mutta IAU ajaa omille jäsenilleen muita parempia työehtoja. Meille enemmän kuin muille -ajattelu on vastuutonta, Aarto sanoo.

Airprossa on jo voimassa oleva, koko henkilöstöä koskeva ja kilpailukykysopimuksen mukainen työehtosopimus. Se solmittiin kilpailukykysopimusneuvottelujen yhteydessä Paltan, Pardian ja JHL:n välillä. Tuolloin IAU:n ja Ammattiliitto Pro jättäytyivät sen ulkopuolelle. Viime tiistaina syntyneen, Airpron matkustamohenkilöstöä koskeneen sovun myötä Pro palasi takaisin mukaan sopimukseen.

Sovittelu jatkuu huomenna perjantaina aamupäivällä.

Lisätiedot:
varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto, Palta, p. 040 152 0073

Palta on palvelualoja edustava elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. Meillä on 1 900 jäsentä, jotka toimivat logistiikan, informaation ja viestinnän, huollon ja kunnossapidon, yritys- ja asiantuntijapalvelujen, hallinnon ja tukipalvelujen sekä viihteen ja virkistyksen toimialoilla. Palta vastaa myös finanssialan työmarkkinatoiminnasta ja on EK:n toiseksi suurin jäsenliitto.