Kuljetusliittojen tukilakot harkitsematonta vallankäyttöä

Palvelualojen työnantajat Palta pitää PAU:n tukilakkoja suhteettomina ja harkitsemattomina. Postin liiketoiminta on rajussa murroksessa, mikä vaatii muutoksia myös työsuhteen ehtoihin. Suomen ulkomaan kaupan vaikeuttaminen yhden yhtiön välttämättömän muutostarpeen edessä on harkitsematonta vallankäyttöä.

– Meillä on käsissä kouriintuntuva esimerkki siitä, miten sekä suomalainen neuvottelu- että työrauhajärjestelmä ovat menneen maailman jäänteitä. Ei pitäisi olla mahdollista, että suomalaiset pistetään kärsimään yhden yrityksen väistämättömän muutostarpeen vuoksi, sanoo Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

– Jaettavan postin määrä on laskenut ja laskee, lisäksi kilpailutilanne avautuu. Postilla on tässä tilanteessa tasan kaksi vaihtoehtoa: kyetä tarjoamaan palveluja nykyistä edullisemmin tai menettää asiakkaat. Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa käsi- ja jalkaparien tekemässä työssä eittämättä henkilöstökustannusten alentamista, jatkaa Aarto.

AKT ilmoitti 25.11. uusista tukitoimista, joiden mukaisesti AKT:n ahtaajat eivät toimittaisi tai hakisi kaikissa Suomen satamissa 1.12. alkaen huolinta-alan varastoterminaali- ja satamatyöntekijöiden työehtosopimusta noudattavien terminaalien tulevia tai lähteviä lasteja. Tukilakon piirissä on merkittävä osa ulkomaankaupan varastologistiikkaa.

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry on julistanut kaikkia jäseniään koskevan ylityökiellon maanantaista 30.11. perjantaihin 4.12.

AKT ilmoitti 23.11. tukitoimista, jotka kohdistuisivat DHL:n liiketoimintaan valituissa satamissa maanantaista 30.11. alkaen toistaiseksi. Ilmoituksen mukaan AKT:n jäsenet eivät käsittelisi Deutsche Post DHL Groupin (DHL) yksiköitä, eikä niissä tulevia tai lähteviä lasteja Hamina-Kotkan, Helsingin, Hangon, Turun, Naantalin ja Rauman satamissa. Tukitoimet olisivat voimassa toistaiseksi.

IAU ilmoitti 24.11. tukitoimista 30.11.–1.12. IAU:n jäsenet eivät osallistuisi Suomen lentoasemilla lähtevän postin käsittelyyn eivätkä toimita miehistön ruoka-annoksia erillisille postilennoille.

Myös Merimies-Unioni ilmoitti tukitoimista 24.11, jotka ilmoituksen mukaan aloitetaan 30.11. klo 6.00 alkaen. Unionin jäsenet eivät ota DHL:n yksiköitä rahti- ja matkustaja-aluksiin, yhteysaluksiin, lauttoihin, losseihin eikä muihinkaan kuljetusvälineitä tai lastia kuljettaviin aluksiin. Tukitoimet ovat voimassa toistaiseksi.

JHL ry ilmoitti tukitoimista 25.11. Ilmoitusten mukaan tukitoimet kohdistuvat 30.11.–1.12. klo 24.00 välisenä aikana Finaviassa, RTG:ssä ja Airprossa Postiin liittyviin lähteviin lentoliikennekuljetuksiin Finavian hallitsemilla kentillä koko Suomessa. Matkustajaliikenteen matkustajien matkatavarat ja muut koneet hoidetaan normaalisti. Lisäksi Finnferries Oy:n ja Eurowork Oy:n lauttaliikenteessä ei oteta Postin tai DHL:n ajoneuvoja tai muita kuljetuksia aluksille 30.11. klo 06.00 alkaen.

PAU antoi illalla 24.11. myös jälleen uuden lakkovaroituksen. Lakkovaroituksia on annettu useille paikkakunnille eri tehtäviin ja eri päiville 9.12. saakka. Tarkat tiedot PAU:n lakon vaikutuksista palveluihin löytyvät Postin sivuilta www.posti.fi.

PAU on myös asettanut kaikki työehtosopimuksen piirissä olevat työntekijät ylityökieltoon. 13.11. alkaen.

Lisätiedot:
varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto, Palta, p. 040 152 0073

Lisää aiheesta

Poliittiset työtaistelut kohtuuttomia

Palvelualojen työnantajat Palta vastaanotti tänään työtaisteluilmoitukset Palvelualojen ammattiliitto PAM:lta, Teollisuusliitolta ja Sähköliitolta. Ilmoitukset koskevat alasta riippuen joko työnseisausta tai ylityökieltoa. Jo aiemmin eräät muut ammattiliitot ovat ilmoittaneet poliittisista työrauhahäiriöistä Paltan sopimusaloilla. Palta pitää tilannetta valitettavana ja kohtuuttomana. 

Työaikalakiesitys pettymys, ei vastaa käytännön työelämän tarpeisiin

Palvelualojen työnantajat Palta ry, Teknologiateollisuus ry, Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry sekä Kaupan liitto ry ovat pettyneitä työaikalakiehdotuksen sisältöön ja pitävät tärkeänä, että esitystä muutettaisiin edunkuntakäsittelyssä vähintään siten, että nykylain mukaiset mahdollisuudet työajan järjestämiseen säilyisivät.

PALTA ry VM:n budjettiesityksestä: Osaavasta työvoimasta ja infrasta huolehdi...

Palta kannustaa hallitusta edelleen löytämään tulevassa budjettiriihessä keinoja työpaikkojen ja työvoiman kohtaannon parantamiseksi. Suunnitellut panostukset liikenneinfran kehittämiseen ovat askelia oikeaan suuntaan, sillä ne edistävät yhteiskunnan toiminta- ja kilpailukykyä. Myös digi-infran kilpailukykyyn tulisi kiinnittää huomiota.

Rahoitusalalla tartutaan jälleen työhyvinvoinnin ja tuottavuuden haasteisiin

Suomalainen rahoitusala jatkaa työntekijöiden ja työnantajien yhteistä työtä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseksi. Jo useamman vuoden jatkunut työmarkkinaosapuolten yhteistyö työelämän kehittämiseksi on Euroopan tasolla harvinaista. Viime talven työehtosopimusneuvotteluissa sovittiin yhteistyön jatkosta Hyvinvoiva finanssiala -hankkeen pohjalta.