Ilmailualan unioni IAU:n eilinen tukilakko lentoyhtiö Norwegianin lentäjien työehtokiistassa osoitti jälleen kerran suomalaisen yhteiskunnan voimattomuuden ammattiyhdistysliikkeen toimeenpanemien tukityötaistelujen edessä. Tapauksen kohtuuttomuutta korosti se, että tällä kertaa tuettavana oli ulkomainen työtaistelu, jolla ei ilman IAU:n tukitoimia olisi pitänyt olla lainkaan vaikutusta Suomeen. Palvelualojen työnantajat PALTA ry perää laajempaa yhteiskunnallista keskustelua työmarkkinoiden pelisäännöistä.

– Nykyiset toimintatavat ovat aikansa eläneitä. Ei voi olla niin, että yksi yhteiskunnan avainalaa edustava ammattiliitto voi koska tahansa ja hetkessä saada Suomen sekaisin mistä tahansa syystä, PALTAn varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto toteaa.

PALTA pitää erittäin valitettavana sitä, että työrauhajärjestelmän uudistamista koskevat neuvottelut päättyivät tuloksettomina helmikuussa.

– Neuvotteluissa käytiin hyviä ja asiallisia keskusteluja nykyjärjestelmän ongelmista ja kehittämistarpeista. On todella sääli, ettei lopputulokseen päästy pitkästä prosessista huolimatta, Aarto jatkaa.

Seuraavaksi Suomessa tulisikin käydä laajempaa arvokeskustelua siitä, miten työmarkkinoiden ylilyönteihin tulisi suhtautua. – Olisi syytä vakavasti pohtia, millä keinoin työmarkkinoiden pelisääntöjen uudistamista voitaisiin pikaisesti vauhdittaa. Nykymenon jatkuminen ei ole kenenkään edun mukaista, Tuomas Aarto toteaa.

Ilmailualan Unioni IAU järjesti norjalaista ammattiliittoa tukevan lakon lentoyhtiö Norwegianin lentäjiä koskevassa työehtokiistassa 8.3. Tukilakko aiheutti haittaa kymmenille lennoille ja tuhansille ihmisille. Seuraavan lakon IAU on ilmoittanut järjestävänsä Oulun lentoasemalla 24.3. Tuolloin kohteena on PALTAn jäsenyritys Airpro Oy.

Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto, 0401520073