Työtuomioistuin: Pron lakko Veikkauksessa oli laiton

Ammattiliitto Pro ry ja Rahapelialan ammattilaiset Pro ry järjestivät 6.6.2017 Veikkaus Oy:ssä työtaistelun, jonka seurauksena 137 Pron jäsentä keskeytti työnsä ilman minkäänlaista ennakkotietoa. Työtuomioistuin vahvisti, että kyseessä oli laiton lakko.

Ammattiliitto Pro ry ja Rahapelialan ammattilaiset Pro ry myönsivät rikkoneensa työrauhavelvoitettaan.

– Olemme tyytyväisiä tuomioon. Lakko toteutettiin täysin yllättäen ja aiheutti yrityksen toiminnalle merkittävää haittaa. Myös osa yrityksen Pelaamoista jouduttiin sulkemaan lakon ajaksi, Paltan työmarkkinapäällikkö Olli Nurminen toteaa.

– Tapaus jälleen osoitus nykyisen työrauhalainsäädännön toimimattomuudesta. Lainsäädäntö ei tarjoa yrityksille minkäänlaisia keinoja suojautua laittomia lakkoja vastaan. Vaikka työehtosopimuksissa sovitaan työrauhavelvollisuudesta, sekään ei takaa työrauhaa, koska toinen sopijapuoli ei kunnioita sopimuksia, Nurminen jatkaa.

Lisätiedot:
asiantuntija Mikko Mäenpää, Palta, puh. 050 337 9234
työmarkkinapäällikkö Olli Nurminen, Palta, puh. 040 730 8599

Palta on palvelualoja edustava elinkeino- ja työmarkkinajärjestö ja EK:n toiseksi suurin jäsenliitto. Paltalla on 1 900 jäsentä, jotka toimivat logistiikan, informaation ja viestinnän, huollon ja kunnossapidon, yritys- ja asiantuntijapalvelujen, hallinnon ja tukipalvelujen sekä viihteen ja virkistyksen toimialoilla. Palta vastaa myös finanssialan työmarkkinatoiminnasta.

Lisää aiheesta

Poliittiset työtaistelut kohtuuttomia

Palvelualojen työnantajat Palta vastaanotti tänään työtaisteluilmoitukset Palvelualojen ammattiliitto PAM:lta, Teollisuusliitolta ja Sähköliitolta. Ilmoitukset koskevat alasta riippuen joko työnseisausta tai ylityökieltoa. Jo aiemmin eräät muut ammattiliitot ovat ilmoittaneet poliittisista työrauhahäiriöistä Paltan sopimusaloilla. Palta pitää tilannetta valitettavana ja kohtuuttomana. 

Työaikalakiesitys pettymys, ei vastaa käytännön työelämän tarpeisiin

Palvelualojen työnantajat Palta ry, Teknologiateollisuus ry, Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry sekä Kaupan liitto ry ovat pettyneitä työaikalakiehdotuksen sisältöön ja pitävät tärkeänä, että esitystä muutettaisiin edunkuntakäsittelyssä vähintään siten, että nykylain mukaiset mahdollisuudet työajan järjestämiseen säilyisivät.

Mukana murroksessa: Työnantajat ja työntekijät visioivat yhdessä ICT-alan työ...

Palta ja Ammattiliitto Pro jatkavat tänä syksynä ICT-alan työn tulevaisuus -hanketta.  Hankkeesta sovittiin ensimmäisen kerran vuoden 2016 työehtosopimusneuvotteluissa. Viime vuoden neuvotteluissa sovittiin hankkeen jatkamisesta. Hankkeella pyritään edistämään ICT-alan yritysten tuottavuutta, kilpailukykyä ja työhyvinvointia sekä uuden liiketoiminnan kehittämistä ja siihen liittyvää työpaikkojen syntymistä.

PALTA ry VM:n budjettiesityksestä: Osaavasta työvoimasta ja infrasta huolehdi...

Palta kannustaa hallitusta edelleen löytämään tulevassa budjettiriihessä keinoja työpaikkojen ja työvoiman kohtaannon parantamiseksi. Suunnitellut panostukset liikenneinfran kehittämiseen ovat askelia oikeaan suuntaan, sillä ne edistävät yhteiskunnan toiminta- ja kilpailukykyä. Myös digi-infran kilpailukykyyn tulisi kiinnittää huomiota.

Rahoitusalalla tartutaan jälleen työhyvinvoinnin ja tuottavuuden haasteisiin

Suomalainen rahoitusala jatkaa työntekijöiden ja työnantajien yhteistä työtä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseksi. Jo useamman vuoden jatkunut työmarkkinaosapuolten yhteistyö työelämän kehittämiseksi on Euroopan tasolla harvinaista. Viime talven työehtosopimusneuvotteluissa sovittiin yhteistyön jatkosta Hyvinvoiva finanssiala -hankkeen pohjalta.