Liikevaihdon kasvu kolmannella neljänneksellä vuoden kovinta. Kasvu hidastuu vuoden viimeisellä neljänneksellä. Toimialan yritysten määrä kasvaa tasaisesti. Rekrytointivaikeudet näkyvät avoimien työpaikkojen pidentyneinä aukioloaikoina.

Liikevaihdon kasvu nopeutui loppuvuonna hieman

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihto kasvoi vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä 5,5 prosenttia ja myynnin volyymi 3,3 prosenttia. Koko vuonna liikevaihto kasvoi 4,7 prosenttia ja myynnin volyymi 3,0 prosenttia, ennakoidaan Paltan ennusteessa.

Kasvu nopeutuu hieman

Kuluttajien luottamus on huipussaan ja yksityinen kulutus kasvaa lähitulevaisuudessa ripeästi. Ennakoimme liikevaihdon kasvavan vuoden
ensimmäisellä neljänneksellä 6,5 prosenttia ja koko vuonna hieman enemmän, 7,0 prosenttia.

Avointen työpaikkojen aukioloajat pidentyneet

Viihde- ja virkistyspalvelujen uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin viime vuonna noin 1 800 edellisvuotta enemmän.
Samaan aikaan avoinnaolevien työpaikkojen täyttymiseen kuluva aika nousi yhdellätoista päivällä noin kuuteenkymmeneenkuuteen päivään. Viihde- ja virkistyspalveluala kärsii muiden toimialojen työmarkkinoiden tavoin kohtaanto-ongelmasta.

Henkilöstön määrä ja liikevaihto kasvavat tasaisesti

Viihde- ja virkistyspalveluyritykset työllistivät vuonna 2017 ennakkotietojen mukaan noin 35 000 henkilöä. Työllisten määrä kasvoi noin 700
työllisellä. Toimialan työllisten määrä on kasvanut vajaan 4,0 prosentin vauhtia vuodesta 2005. Muutamana edellisenä vuotena kasvuvauhti on hieman hidastunut.

Toimialan vuosittainen liikevaihto on vajaa 4,0 miljardia euroa. Vuosina 2005–2016 liikevaihdon vuosimuutos on ollut 5,4 prosenttia. Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdosta reilu kaksi kolmasosaa kertyy rahapeli- ja vedonlyöntipalveluista. Kokoluokista eniten kasvua on syntynyt suurissa yrityksissä, mutta myös mikroyritysten vaikutus on merkittävä.

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdon kasvu jatkuu vakaana.
Avointen työpaikkojen avoinnaolot pidentyivät, vaikka uusia avoimia työpaikkoja oli viime vuonna hieman edellisvuotta enemmän.
Henkilöstön määrä ja liikevaihto kasvavat tasaisesti