Liikevaihdon ja työllisten määrän kasvu jatkui. Kasvua syntynyt kaiken kokoisten ja ikäisten yritysten joukossa.

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihto kasvoi heinä–syyskuussa 5,5 prosenttia ja myynnin volyymi 3,1 prosenttia vuodentakaiseen nähden, ennakoidaan Paltan ennusteessa. Vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä liikevaihdon ennustetaan kasvavan 3,9 prosenttia ja koko vuoden 2016 aikana keskimäärin noin 4,2 prosenttia edellisvuotisesta.

Perinteiset yritykset kasvattavat liikevaihtoa

Vuosien 2010–2016 liikevaihdon vuosimuutos on ollut keskimäärin 5,0 prosenttia. Siitä 1,5 prosenttiyksikköä on tuotettu nuorissa, alle viisi vuotta toimineissa yrityksissä. Kokoluokista eniten kasvua on syntynyt suurissa yrityksissä, mutta myös mikroyritysten vaikutus on merkittävä.

Liikevaihtoa rahapeleistä, urheilutoiminta työllistää

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdosta reilu kaksi kolmasosaa kertyy rahapeli- ja vedonlyöntipalveluista. Yrityksiä on kuitenkin määrällisesti eniten kulttuuri- ja viihdepalveluissa (46 %) sekä liikuntapalveluissa (45 %). Viihde- ja virkistyspalvelujen henkilöstöstä lähes puolet (48 %) työllistyy liikuntapalveluyrityksissä ja 21 prosenttia kulttuuri- ja viihdepalveluyrityksissä.

Viihde- ja virkistyspalveluyritysten työllisten määrä on vuoden 2000 jälkeen kasvanut 12 200 henkilöllä eli noin 34 prosenttia. Kasvusta yli 60 prosenttia on syntynyt yksityisellä sektorilla. Ripeintä kasvu on ollut liikuntapalveluja tarjoavilla toimialoilla. Toimialan yrityskannasta suurin työllistäjä on urheilu-, huvi- ja virkistyspalvelut. Viihde- ja virkistyspalvelualalle
on perustettu viime aikoina uusia yrityksiä noin tuhat vuodessa. Rahapeliyhtiöitä lukuun ottamatta alan yritysten henkilöstö painottuu mikroyrityksiin.

Suhka 3/2016: kuva_19
Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdon kehitys on jatkunut vakaana.
kuva_20
Eniten viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihtoa (keskimäärin +5 %) kasvattavat vanhat pk-yritykset.
Suhka 3/2016: kuva_21
Rahapelejä lukuun ottamatta suurin osa viihde- ja virkistyspalvelujen yritysten henkilöstöstä työskentelee pk-yrityksissä.