Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihto kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä maltillisesti. Vapaa-ajan palveluihin käytetty aika ja rahasumma on viime vuosikymmeninä kasvanut.

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdon arvo kasvoi heinä–syyskuussa 1,7 prosenttia ja myynnin volyymi 2,1 prosenttia vuodentakaiseen nähden, ennakoidaan Paltan ennusteessa. Vuonna 2014 toimialan liikevaihto kasvoi 3,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Neljännellä neljänneksellä liikevaihdon ennustetaan kasvavan 3,5 prosenttia vuodentakaiseen nähden ja koko vuoden 2015 aikana keskimäärin 4,9 prosenttia edellisvuotisesta.

Toimialan yritysten yhteenlaskettu kannattavuus ja yksikkötyökustannuksilla mitattu kilpailukyky ovat 2000 luvulla heikentyneet huomattavasti. Vuoden 2000 tasoon verrattuna kannattavuus on pudonnut kolmanneksella ja yksikkötyökustannukset nousseet 43 prosenttia.

Vapaa-ajan harrastuksiin käytetään enemmän aikaa ja rahaa

Vapaa-aikaan käytetty aika on viime vuosikymmeninä lisääntynyt Suomessa. Etenkin urheilu- ja vapaa-ajan harrastuksiin sekä televisionkatseluun käytetty aika on 2000-luvulla lisääntynyt. Trendi näkyy myös kulutuksessa. Rahaa käytetään entistä enemmän esimerkiksi maksullisiin televisiopalveluihin sekä vapaa-ajan harrastuksiin. Kehitys näkyy toimialan liikevaihdon ja yritysten lukumäärän kasvussa.

Ripeintä kasvu on ollut liikuntapalveluja tarjoavilla toimialoilla. Toimialan yrityskannasta suurin työllistäjä on urheilu-, huvi- ja virkistyspalvelut. Liikevaihtoa tuottavat eniten rahapeli- ja vedonlyöntipalvelut. Uusia yrityksiä viihde- ja virkistyspalveluihin on viime aikoina syntynyt yli tuhat vuodessa.

Viihde- ja virkistyspalvelujen kuvaajat

19
Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdon kasvu jatkui myös vuoden kolmannella neljänneksellä.
20
Yksityisen kulutuksen osuus Viihde- ja virkistyspalvelujen kysynnästä (va) ja työvoimakustannusten osuus myynnin arvosta (oa).
21
Urheilu- ja vapaa-ajanharrastuksiin sekä television katseluun käytetään enemmän aikaa ja rahaa kuin aiemmin.

Elias Erämaja

Ekonomisti,

VTM