Liikevaihdon kasvu jatkui viihde- ja virkistyspalveluissa (3/2015)

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihto kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä maltillisesti. Vapaa-ajan palveluihin käytetty aika ja rahasumma on viime vuosikymmeninä kasvanut.

Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdon arvo kasvoi heinä–syyskuussa 1,7 prosenttia ja myynnin volyymi 2,1 prosenttia vuodentakaiseen nähden, ennakoidaan Paltan ennusteessa. Vuonna 2014 toimialan liikevaihto kasvoi 3,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Neljännellä neljänneksellä liikevaihdon ennustetaan kasvavan 3,5 prosenttia vuodentakaiseen nähden ja koko vuoden 2015 aikana keskimäärin 4,9 prosenttia edellisvuotisesta.

Toimialan yritysten yhteenlaskettu kannattavuus ja yksikkötyökustannuksilla mitattu kilpailukyky ovat 2000 luvulla heikentyneet huomattavasti. Vuoden 2000 tasoon verrattuna kannattavuus on pudonnut kolmanneksella ja yksikkötyökustannukset nousseet 43 prosenttia.

Vapaa-ajan harrastuksiin käytetään enemmän aikaa ja rahaa

Vapaa-aikaan käytetty aika on viime vuosikymmeninä lisääntynyt Suomessa. Etenkin urheilu- ja vapaa-ajan harrastuksiin sekä televisionkatseluun käytetty aika on 2000-luvulla lisääntynyt. Trendi näkyy myös kulutuksessa. Rahaa käytetään entistä enemmän esimerkiksi maksullisiin televisiopalveluihin sekä vapaa-ajan harrastuksiin. Kehitys näkyy toimialan liikevaihdon ja yritysten lukumäärän kasvussa.

Ripeintä kasvu on ollut liikuntapalveluja tarjoavilla toimialoilla. Toimialan yrityskannasta suurin työllistäjä on urheilu-, huvi- ja virkistyspalvelut. Liikevaihtoa tuottavat eniten rahapeli- ja vedonlyöntipalvelut. Uusia yrityksiä viihde- ja virkistyspalveluihin on viime aikoina syntynyt yli tuhat vuodessa.

Viihde- ja virkistyspalvelujen kuvaajat

19
Viihde- ja virkistyspalvelujen liikevaihdon kasvu jatkui myös vuoden kolmannella neljänneksellä.
20
Yksityisen kulutuksen osuus Viihde- ja virkistyspalvelujen kysynnästä (va) ja työvoimakustannusten osuus myynnin arvosta (oa).
21
Urheilu- ja vapaa-ajanharrastuksiin sekä television katseluun käytetään enemmän aikaa ja rahaa kuin aiemmin.

Elias Erämaja

Ekonomisti,

VTMpuhelin +358 20 595 5042

Lisää aiheesta

Paltan ekonomistit: Kasvun hidastuminen yllättää yritykset

Talouden ennustaminen näyttää vaikeammalta kuin pitkään aikaan. Suomessa yritysten kasvu on vielä vahvaa, mutta näkymät ovat heikentyneet selvästi. Palvelualan yritysten kasvu ja työllistäminen ovat jatkuneet kesän jälkeen ripeänä. Arvioimme, että palvelujen kasvu jatkuu myös matalasuhdanteessa. Suomalaisten palvelujen vienti vetää jopa yli kansainvälisen kysyntäpotentiaalin.

Paltan ekonomistit: Hallituksella on käyttämätön kortti taskussaan

Yksityisen palvelualan kevään liikevaihtokehitys oli pettymys. Myynnin ja henkilöstön määrän kasvu jatkuu kuitenkin ripeänä. Paltan tuoreen digitutkimuksen mukaan yritysten digipanostuksilla on suora yhteys kasvuun ja kansainvälistymiseen. Koko Suomea vaivaava pula osaajista hidastaa myös digiyritysten kasvua. Suomen hidastuvalla talouskasvulla on kovat rajoitteet. Hallitus voi kuitenkin päätöksillään edistää tuottavuutta ja talouskasvua panostamalla osaamiseen.

Digitaloudesta kasvua 2018 -tutkimus: Asiakaskokemuksen merkitys on ymmärretty

Digitalisaation ratkaiseva merkitys ymmärretään palveluyrityksissä entistä laajemmin. Viidennes palveluyrityksistä kokee olevansa alansa digikehityksen eturintamassa. Lisäksi kolmannes seuraa ja pyrkii hyödyntämään kehitystä. Yrityksen kasvu kytkeytyy tulosten perusteella vahvasti digitaalisuuden hyödyntämiseen ja kansainvälistymiseen.

Talouden timantti kaipaa hiomista

Kuvittele itsesi 1970-luvulle. Lasse Viren on pinkaissut neljännen kultansa. Radiossa soi Abba. Hippeily on taakse jäänyttä elämää, ja maailma on vakavoitunut kylmän sodan edessä. Öljykriisi nostattaa kaikkien niskakarvoja, sillä koko talous pyörii tavaran himon ja omistamisen ympärillä. Koska tavallisetkin tavarat ovat kalliita, tavaran valmistaminen on haluttu ja tavoiteltu osa globaalia työnjakoa. Pienemmässäkin pitäjässä tupruttaa tehtaan savupiippu.