Eläkkeellä monella on virtaa vielä vaikka mihin. Eläkkeelle jääminen eläkeiän koittaessa ei kaikille merkitse pelkästään päiviä omien harrastusten parissa – moni huomaa kaipaavansa vielä työnteon mukanaan tuomaa sykettä, työyhteisöä ja myös työelämän rutiineja.
Työskentely eläkkeen rinnalla onkin Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan lisääntynyt tasaisesti vuodesta 2007 lähtien.
Eläkkeeltä palaavat työntekijät ovat työnantajille valtava voimavara: heillä on arvokasta kokemusta ja näkemystä, joka koko pitkän työuran aikana on karttunut. Paltaan on jo useamman kerran palkattu eläköityneitä osaajia, tällä kertaa Kaj Schmidt ja Jari Haapasalmi, molemmat työmarkkinakonkareita.

– Sekä Kaj’lla että Jarilla on taustallaan erittäin laaja kokemus työmarkkina-asioista. Olen tosi iloinen, että meillä on ollut tämä mahdollisuus tehdä yhteistyötä ja ristiinpölyttää konkarien osaamista ja nuorten asiantuntijoiden näkemyksiä, sanoo Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri ja jatkaa:
– Näistä kavereista näkee, että he nauttivat työstä ja tekemisen meiningistä. Haastavat tilanteet ovat työelämän suola ja tuovat sopivasti jännitystä päivään.
– Nuorien ja uusien asiantuntijoiden on taas tärkeää saada tukea ja rohkaisua toimintaa tuntevilta kollegoilta neuvottelukierrostyössä, jossa jokainen on joskus ollut ensimmäistä kertaa.
Kokenut työmarkkinaosaaja vahvistuksena neuvottelukierroksella
Kaj Schmidt työskenteli Paltassa kymmenen vuotta, ja eläköityi Paltan työmarkkinajohtajan tehtävästä maaliskuussa 2021. Kaikkiaan Kaj ehti työskennellä työmarkkina-asioiden parissa eri työnantajaliitoissa yli 30 vuotta.
Olet nyt jo useamman kerran ollut tukena neuvottelukierroksella neuvottelemassa työehtosopimuksia. Miltä tuntui palata takaisin työelämään eläkkeellä olon jälkeen?
– Olen tosi tyytyväinen, Paltaan on ollut kiva palata. Pidän neuvottelutoiminnasta ja ihmisten kanssa työskentelystä, ja työyhteisö on ottanut minut täällä hyvin vastaan. Yhteistyö nuorempien työmarkkina-asiantuntijoiden kanssa on sujunut mainiosti. Heillä on paljon osaamista, ja itse olen voinut omalla kokemuksellani olla tukena heille etenkin työehtosopimusten soveltamiskäytäntöön liittyvissä kysymyksissä ja neuvottelutyössä. Haluankin tässä yhteisesti kiittää kaikkia paltalaisia hyvästä ja vuorovaikutteisesta yhteistyöstä, Kaj sanoo.
Kaj kertoo seuraavansa myös eläkkeellä ollessaan aktiivisesti työmarkkina-asioita. Työmarkkina-asioiden taustoista ja myös lainsäädäntömuutoksista perillä pysyminen on Kaj’n mukaan helpottanut työelämään palaamista. Paltassa hän on nyt ollut kuuden kuukauden jakson keskimäärin kolmena päivänä viikossa.
– Tämä on ollut hyvä ratkaisu ja työmäärä on pysynyt minulle sopivana. Kaikkiaan olen viiden sopimusalan neuvotteluissa ollut tällä kierroksella mukana.
Onko neuvottelutyössä mielestäsi tapahtunut muutoksia verrattuna aiempaan?
– Työnantajapuolen koordinaatio on kehittynyt niin, että eri liitot tekevät samantasoisia ratkaisuja. Tällä kierroksella työelämään kohdistuvat lainsäädäntömuutokset ovat olleet yksi elementti, joka on tuonut oman mausteensa neuvotteluihin.
Kaj’n tämänkertainen neuvottelukierrospesti Paltassa päättyi 30.4.
Eläkepäiviltä takaisin ekonomistiksi
Jari Haapasalmi tuli Paltaan ekonomistiksi syksyllä 2023 jäätyään tätä ennen eläkkeelle Elinkeinoelämän keskusliitosta ekonomistin tehtävästä joulukuussa 2022. Vaikka Jari ei aiemmin ollut työskennellyt Paltassa, monet paltalaiset sekä työehtosopimuksiin liittyvä kustannuslaskenta olivat hänelle tuttuja liittoyhteisön kautta.
Jari ei tarvinnut kauaa miettimisaikaa, kun Paltasta kysyttiin, kiinnostaisiko ekonomistin sijaistaminen: hän vastasi myöntävästi vielä saman päivän aikana.
Miten koit paluun takaisin työelämään?
– Työelämään oli helppo hypätä takaisin ja Paltan henki etenkin on sellainen, että tähän työyhteisöön on helppo tulla mukaan. Pitkästä työkokemuksesta vastaavissa tehtävissä on paljon hyötyä, mutta kokemukseen ei kannata kuitenkaan liikaa luottaa. Monet asiat ja tietotekniikka muuttuvat nopeastikin, joten sillä tavalla tomerana saa olla, jotta pysyy kärryillä. Pitää olla valmiina ottamaan selvää ja kysellä. Itseä on tietysti helpottanut se, että liittoyhteisössä on entuudestaan paljon tuttuja ja hyvät kontaktit kaikkiin, Jari sanoo.
Miltä työ palvelualojen parissa on tuntunut?
– Työ on ollut kiinnostavaa, ja olen oppinut myös uutta, etenkin Paltan elinkeinopoliittisesta edunvalvonnasta. Itsekin koen tässä olevani palveluammatissa ja siten juuri oikeassa paikassa työssä: oman työni keskeinen tavoite on olla neuvottelijoiden apuna näiden vaativassa työssä neuvottelukierroksen aikana.
Jarin sijaisuus Paltassa on jatkumassa syksyyn 2025. Käynnissä olevan neuvottelukierroksen aikana hän on tehnyt täyttä työpäivää, muutoin puolikasta työaikaa. Energisenä miehenä hän jo miettii, että vielä tämänkin jälkeen voisi jatkaa töissä, jos vain pysyy kunnossa.
Kysytään vielä uransa alkupuolella olevalta työmarkkina-asiantuntijaltamme Jessika Silfvastilta, miten hän on kokenut yhteistyön pitkän linjan konkareiden kanssa?
– Yhteistyö molempien kanssa on sujunut todella hyvin, tukea erilaisissa kysymyksissä on molemmilta saanut aina tarvittaessa. Molemmat sopivat hyvin myös Paltan työyhteisöön, meillä eri ikäiset kollegat kuuluvat kaikki samalla tavalla tiiviiseen ja välittömään porukkaamme, Jessika sanoo.
– Kaj’n kanssa hoidin tes-neuvotteluja neljällä sopimusalalla tällä kierroksella. Kaj oli hyvä tuki ja sparrauskumppani myös erilaisissa jäsenkysymyksissä. Hänellä on selkärangasta tulevaa vahvaa käytännön kokemusta ja itselläni taas nuorempana juristina hyvin hallussa teoreettinen puoli, kuten työlainsäädäntö. Koen, että täydensimme hyvin toisiamme ja yhteistyö oli joustavaa.