
Transport Logistics -messut on maailman suurimpiin logistiikka-alan messuihin lukeutuva tapahtuma, joka keräsi kesäkuun alussa ennätysmäärän kävijöitä – 2722 näytteilleasettajaa 73 eri valtiosta ja yli 77 000 messuvierailijaa yli 130 eri maasta.
Satamatoiminta, huolinta-ala, lentorahtaus sekä raideliikenne olivat edustettuina messujen eri osastoilla. Logistiikka-alan yritysten lisäksi näytteilleasettajien joukossa oli yritysedustajia IT-alan yrityksistä, jotka tarjoavat tietoteknisiä palveluja logistiikka-alan yrityksille. Tapahtumassa näkyi siten konkreettisesti alalla tapahtuva digitalisaatio ja siihen liittyvä palveluntarve.
Meille paltalaisille messut tarjosivat loistavan tilaisuuden tavata jäsenyrityksiämme, joita oli saapunut messuille runsaslukuisena. Samalla pääsimme näkemään, kuinka laaja kirjo erilaisia yrityksiä logistiikkasektorilla toimii, ja kuulemaan, millaisia haasteita kansainvälisesti alalla tällä hetkellä kohdataan.
Digitalisaation ohella tekoäly on herättänyt alan yrityksissä pohdintaa siitä, mihin kaikkeen ihmistä nykyisin tarvitaan. Kehitys on muokannut työn tekemisen tapaa manuaalisesta toteutuksesta kohti automatisaatiota ja tekoälyn hyödyntämistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei ihmistä tulevaisuudessa tarvittaisi. Tekoäly nähdäänkin alalla työkaluna, joka vapauttaa työaikaa ideointiin, ja joka voidaan valjastaa rutiininomaisiin tehtäviin, joista se suoriutuu ihmistä huomattavasti kustannustehokkaammin. Samalla tekoäly kuitenkin asettaa yrityksille myös haasteita, kun esimerkiksi kyberhyökkäyksissä voidaan hyödyntää tekoälyä.
Paneelikeskustelussa pohdittiin resilienssin merkitystä henkilöstöhallinnossa
Työskentelemme Paltassa usein jäsenyritystemme HR-henkilöstön kanssa, minkä vuoksi koimme messujen henkilöstöhallintoon liittyvät teemat erityisen kiinnostaviksi. Seurasimme paneelikeskustelua, jonka aiheena oli resilienssin merkitys henkilöstöhallinnossa. Resilienssi, eli kyky sopeutua muutostilanteisiin, on tärkeää tiimin onnistumisen kannalta ja tiimin hyvä resilienssikyky onkin eräs yrityksen menestystekijöistä.

Koronapandemia toimi yrityksille äärimmäisenä testinä, joka sekä kehitti resilienssiä että paljasti kehitystarpeita tiimin muutoksensietokyvyssä. Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että tiimin resilienssiä saadaan kehitettyä sekoittamalla eri taustoista tulevia ihmisiä keskenään. Erilaisten taustojen lisäksi tiimin työntekijät ovat eri vaiheissa uraansa, jolloin osaamispohjasta saadaan mahdollisimman laaja.
Keskustelusta tulivat mieleeni viime vuosina yhä enemmän esillä olleet DEI -teemat (Diversity, Equity, Inclusion). Itse asiassa tarkasteltaessa tiimin resilienssikykyä ja sen kehittämistä käsittelemme samalla monimuotoisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja osallisuuteen liittyvä teemoja. Paneelikeskustelusta oli havaittavissa, että monimuotoisuus lisää yrityksen tuottavuutta muutoksensietokyvyn lisääntymisen kautta.
Paneelikeskustelussa myös tunnetaidot herättivät keskustelua. Luottamus, huumori, empatia ja tunneäly ovat tekijöitä, jotka tuottavat resilienssiä tiimiin. Näitä ominaisuuksia hyödynnetään ja kehitetään työarjen päivittäisessä yhteydenpidossa. Toimiva kommunikaatio tiimin sisällä on tärkeää, sillä se auttaa tunnistamaan ja hyödyntämään tiimin vahvuuksia. Hyvän resilienssin omaava henkilö ja tiimi kykenee reagoimaan yllättäviin tilanteisiin rauhallisesti ja luo ilmapiirin, jossa virheitä ei tarvitse pelätä, vaan niistä opitaan.
Teksti: Jessika Silfvast
