
Tutkijat ympäri maailmaa arvioivat lääketieteellisten hajutunnistuskoirien käyttöä nopeana, luotettavana ja kustannustehokkaana seulontamenetelmänä infektioiden ja sairauksien havaitsemiseksi. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että koirat voivat havaita aineenvaihduntamuutoksia, kuten syöpää ja hypoglykemiaa, ennustaa epileptisiä kohtauksia ja jopa erottaa erilaisia taudinaiheuttajabakteereita eli patogeenejä.
Jotta hajutunnistuskoirat voivat tehdä laadukasta työtä, tulee erityistä huomiota kiinnittää koirakoiden valintaan, koulutusparadigmoihin, turvallisuusnäkökohtiin, näytteiden ominaisuuksiin ja käsittelyyn, seulontapopulaatioon ja koulutusympäristöön.
Standardi tarvitaan ohjaamaan hajutunnistuskoirien työtä ja kouluttamista siten, että koirien työskentely ja siihen vaadittavat toimintaprosessit, välineet, näytteet, tilat, aseptiikka, etiikka ja turvallisuus ovat yhteneväiset. Standardoiduissa olosuhteissa ja standardoitujen koulutusprosessien avulla koulutettujen hajutunnistuskoirien työskentely on myös edellytys tieteellisen kansainvälisen tutkimustyön ja keskenään vertailukelpoisten tutkimustulosten mahdollistumiseksi.
Työryhmä valmistelee standardia
Standardissa kuvataan lääketieteellisen hajutunnistuskoiratyön ja siihen liittyvän koulutusprosessin erityispiirteitä ja vaatimuksia sotealan työtehtäviin liittyen. Standardissa tullaan määrittämään lääketieteellisen hajutunnistuskoirakoulutuksen yhdenmukaisuus, laatu sekä koulutukseen osallistuvien ihmisten ja koiran turvallisuus, sekä koiran hyvinvointia tukevat eettiset toimintatavat.
Hajutunnistuskoiran ohjaajalla tulee olla riittävä tietotaito lääketieteellisen hajutunnistustyön toteuttamiseen ja ymmärrys koiran kanssa työskentelyn erityispiirteistä sotealalla.
Standardi määrittää koulutukseen liittyviä vaatimuksia ja suosituksia koskien hajutunnistuskoirien hyödyntämistä lääketieteellisessä tutkimus- ja työkäytössä sekä poikkeusoloissa.
Standardi kuvaa koulutusprosessin, kelpoisuusvaatimukset, koirakon koulutussuunnitelman sekä lääketieteellisen tutkimus- ja työkäytäntöjen turvallisuuteen, ympäristöön, kestävään kehitykseen ja eettiseen toimintaan liittyviä ohjeistuksia.
Standardi ohjaa hajutunnistuskoirien koulutusta niin, että Suomeen saadaan luotua taitavista ja toimintakykyisistä yksilöistä muodostuva suorituskykyinen, hajutunnistustehtäviin koulutettu ja koko Suomen kattava lääketieteellisten hajutunnistuskoirakoiden verkosto. Hajutunnistukoirat työskentelevät niin lääketieteellisissä tutkimuksissa kuin lääketieteellisinä hajutunnistuskoirina sekä tartuntavaaraa ilmaisevina koirina pandemioissa tai poikkeusoloissa. Näitä voisivat olla esimerkiksi Suomeen. kohdistuvat biologiset asehyökkäykset.
Standardin tekemiseen toivotaan mukaan lisää yrityksiä ja yhteisöjä
Työ on juuri alkanut, joten mukaan kannattaa tulla. Osallistumalla standardin tekoon pääset vaikuttamaan sen sisältöön. Ilmoittaudu mukaan täällä
Maksaako osallistuminen?
Kansalliset standardit kirjoitetaan työryhmissä, joihin osallistuminen on maksutonta. Kukin taho maksaa oman työaikansa ja matkansa. Ryhmän jäsenet saavat käyttöönsä valmiin standardin veloituksetta sitten kun se julkaistaan.
Muut Paltan suomalaisia standardeja valmistelevat työryhmät
- Standardi määrittelee vauriokorjaamon prosessit laatunäkökulmasta. Perustelut kansallisen vauriokorjaamon laatustandardille ovat hyvien käytäntöjen lisääminen alalla, ajoneuvojen vauriokorjaaminen laadukkaasti liikenneturvallisiksi, sekä osaamisen ja työturvallisuuden varmistaminen ja kehittäminen. Standardi auttaa palveluiden laadun varmistamisessa sekä kuluttajien ja muiden sidosryhmien luottamuksen lisäämisessä. Kansallinen laatustandardi mahdollistaa paremman liiketoiminnan suorituskyvyn tehostamalla prosesseja ja laatimalla ohjaavia periaatteita
- Tulossa lausuntokierrokselle syksyllä 2025. Lisätietoja Kimmo Konkarikoski
- Välinehuolto on oma erikoisalansa, jonka prosesseissa sovelletaan tarkoin tutkittua mikrobiologista tietoa ja korkealaatuista hygieniaosaamista. Yksi välinehuollon keskeisimmistä tehtävistä on hoitotoimenpiteisiin liittyvien infektioiden ehkäiseminen. PALTAn työryhmässä laaditaan parhaillaan välinehuollon palvelustandardia, johon kirjataan palvelun hyvät käytännöt ja laatukriteerit. Ohjeistusta laaditaan mm. toiminnan tehostamiseen, omavalvonnan kehittämiseen ja palvelun laadun ylläpitoon. Standardin on tarkoitus tarjota työkalu, jota noudattamalla voidaan osoittaa välinehuoltopalvelua koskevien vaatimusten täyttyminen.
- Tulossa lausunnolle vuoden vaihteessa. Lisätietoja Suvi Pasanen
- PALTAssa kirjoitetaan myös kansallista heiluri-iskutestausstandardia lasikaiderakenteille. Alalla on nähty tarpeelliseksi määritellä lasikaiderakenteen heiluri-iskutestimenetelmä ja samalla lisätä lasikaiteiden turvallisuutta. Testillä todennetaan lasikaiderakenteen toimiminen putoamissuojana. Tarkoitus on, että testatut rakenteet täyttävät Ympäristöministeriön asetuksen rakennuksen käyttöturvallisuudesta (1007/2017), kun asetuksen mukaista törmäyssuojaa ei ole.
- Tulossa lausunnolle syksyllä 2025. Lisätietoja Suvi Pasanen