Suomalaisissa yrityksissä ymmärretään koko ajan paremmin, että diversiteetti on työelämän dynamo. Mutta miten yksittäinen pk-yritys voi määrätietoisesti rakentaa kansainvälistä ja kannustavaa työyhteisöä? Haastattelimme markkinointiteknologioita rakentavan Ambinen Jaakko Laurilaa aiheesta.
Kynnys ensimmäiseen kansainväliseen rekrytointiin on usein korkea, mutta se kannattaa, myös pk-yrityksessä, kannustaa Ambinella ohjelmistokehitystä johtava Jaakko Laurila.
Ambinen 13 työntekijää edustavat kuutta eri kansallisuutta. Viimeisen vuoden aikana Helsingissä toimivaan yhtiöön on palkattu osaajia Ranskasta, Suomesta, Nepalista, Ukrainasta ja Venäjältä.
Kilpailu digitaalisista osaajista on kovaa.
– Kansainvälisten osaajien palkkaaminen on meille itsestäänselvyys: haluamme riveihimme parhaat osaajat, eikä osaaminen katso kansallisuutta, sukupuolta tai kielitaitoa. Pienenä yhtiönä kulttuuri ja työskentelytavat ovat meille kilpailuvaltteja, samoin tarpeeksi korkea teknologisten haasteiden taso.
Markkinointitoimisto Dagmarin sisäisenä startupina käynnistynyt, myöhemmin itsenäistynyt Ambine on osa Salomaa-yhtiöryhmää. Suomalaisen perheyhtiön kulttuuri on ollut perinteisesti kotimainen, mutta Ambinessa on alusta asti rakennettu kansainvälistä työkulttuuria.
– Kansainväliset osaajat haluavat olla töissä kiinnostavissa yrityksissä, jotka voivat sijaita missä tahansa. Suomessa opiskelleille ulkomaalaisille maailma on avoinna, ja esimerkiksi suomen kielen taidon opettelu työpaikan saamista varten voi olla paljon pyydetty, jos vaikkapa Hollannissa on auki yhtä kiinnostava paikka, jossa pärjää pelkällä englannilla. Toki on hienoa, jos kansainväliset osaajamme juurtuvat Suomeen ja jäävät tänne, mutta pidän myös työvoiman liikkuvuutta arvokkaana asiana, Laurila toteaa.
Monimuotoiset tiimit menestyvät
Monimuotoisuudella on merkitystä. Kansainväliset tutkimukset osoittavat kiistattomasti, että diversiteetti ja inklusiivisuus edistävät organisaatioiden elinvoimaisuutta ja ongelmanratkaisua, vauhdittavat innovaatioita ja luovuutta sekä parantavat työhyvinvointia – ja sitä kautta myös tuottavuutta.
Ambine kehittää markkinoille koneoppimiseen perustuvia innovatiivisia työkaluja, joilla uudistetaan digitaalista markkinointia. Tähtäimessä ovat sekä kotimaiset että kansainväliset markkinat. Laurila uskookin, että jokainen yritys hyötyisi siitä, että palkkalistoilla olisi eri kansallisuuksia, eri ikäisiä ja eri sukupuolta olevia henkilöitä.
Laurilan mukaan kansainvälinen työyhteisö lisää globaalien markkinoiden ymmärrystä.
– Myös kotimaan markkinat ovat merkittävästi kansainvälisemmät kuin aiempina vuosikymmeninä. On hyvä huomata, että myös pelkästään suomalaisista koostuva työyhteisö voi olla monimuotoisempi kuin monesti ajatellaan.
Työnantajan kannattaakin aktiivisesti tukea työyhteisön monimuotoisuuden vahvistumista, kasvattaa omaa tietoisuuttaan inkluusiosta sekä kehittää jatkuvasti toimintaa opitun perusteella.
Erilaisuus on vahvuus
Itsekin ulkomailla työskennellyt Laurila arvostaa kansainvälisissä osaajissa rohkeutta. Uuteen maahan ja ympäristöön muuttaminen vaatii yksilöltä uskallusta, määrätietoisuutta sekä epävarmuuden sietokykyä.
– On haastavaa aloittaa alusta ja uida sisään vieraan maan työelämään. Se kasvattaa luonnetta. Ihminen, joka muuttaa töihin vieraaseen maahan, ei pelkää uusia haasteita vaan etsii aktiivisesti ratkaisuja usein myös työarjessa.
Monimuotoisuus ei ole ainoastaan rekrytointikysymys, vaan tarkoitus on, että erilaiset ihmiset viihtyvät ja pysyvät talossa.
– Monimuotoisuuden johtaminen on erityisen tärkeää pienessä yrityksessä, jossa syntyvien ryhmittymien ja klikkien merkitys korostuu. Kyse ei ole siitä, etteikö haastavia tilanteita syntyisi, vaan siitä, miten tarvittaessa puututaan esille nouseviin ristiriitoihin.
Jaakko Laurilan kolme vinkkiä pk-yritykselle, joka haluaa rakentaa inklusiivista työkulttuuria:
1. Viesti monikielisesti. Yrityksissä on valtava määrä virallista informaatiota, joka on usein saatavilla vain suomeksi. Monikielisen viestinnän turvaaminen kannattaa vastuuttaa useammalle henkilölle.
2. Rakenna psykologista turvallisuutta. Yksilöiden erilaisuuden ymmärtäminen ja huomioonottaminen tuo etua ja hyvinvointia koko työyhteisölle.
3. Ole armollinen ja opi. Inklusiivisuus on jatkuva prosessi eikä kukaan ei ole koskaan valmis. Itselleen pitää olla armollinen ja sallia jatkuva oppiminen.
Ambine
Ambine Technologies on Helsingissä sijaitseva teknologiayritys, joka on osa Salomaa-ryhmää. Ambine kehittää digitaalista markkinointia tehostavaa SaaS-ohjelmistoa ja hakee vahvaa kasvua kansainvälisiltä markkinoilta.
#KaikkiSiitäPuhuvat
#KaikkiSiitäPuhuvat-kampanjassa kerromme, millaisia vastuullisuustekoja juuri palveluyrityksissä tehdään.
Tutustu kampanjaan
Lue lisää #KaikkiSiitäPuhuvat-kampanjasta kampanjan pääsivulta.
Kampanjan pääsivulle