30.06.2023 -

Elämystalous jäi koronan jalkoihin, mutta nyt siinä piilee valtava kasvupotentiaali 

SuomiAreena järjestettiin aiemmista vuosista poiketen tänä kesänä jo 27.–30.6. Paltalaiset osallistuivat SuomiAreena-viikon tilaisuuksiin kymmenen hengen voimin. Paltan ja Tapahtumateollisuus ry:n yhteisessä keskustelutilaisuudessa 27.6. käsiteltiin elämystalouden merkitystä Suomelle.  

Elämys-Suomi 2030 – ymmärrämmekö elämystalouden merkityksen Suomelle? -keskustelun puhujina olivat Tampere-talon toimitusjohtaja Pauliina Ahokas, APFI ry:n toiminnanjohtaja Laura Kuulasmaa, kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ja europarlamentaarikko Henna Virkkunen. Keskustelun juonsi Juha “Hietsu” Hietanen

Poriin tiistaina alkuillasta iskeneestä ukkosmyrskystä huolimatta keskustelu pääsi alkamaan aikataulun mukaisesti. Keskustelussa puitiin muun muassa tapahtuma- ja palvelualojen tämän hetken suurimpia kasvun esteitä työvoimapulaa ja inflaatiota, sekä sitä, miten luovaa palveluvientiä voitaisiin edistää. 

Tuoreen hallitusohjelman positiivisiin puoliin kuuluvat siihen sisältyvät maininnat kulttuurialojen vientiin panostamisesta ja viennin rakenteen monipuolistamisesta. Palvelut tuovat nykyisellään noin kolmasosan Suomen viennin arvosta, mutta osuudella on potentiaalia olla paljon suurempikin.  

Suomalaisella osaamisella on nyt kysyntää ulkomailla mm. av-alalla ja se kannattaa hyödyntää täysimääräisesti. Viennin kannustimia tulee kehittää ja työvoiman saatavuuteen ja kouluttamiseen panostaa.  

Työikäisen työvoiman väheneminen on Suomen ja koko Euroopan yhteinen haaste. Suomeen tarvitaan enemmän työvoimaa ulkomailta, mutta myös digitalisaation tuomia mahdollisuuksia täytyy hyödyntää paremmin. 

Miten näihin haasteisiin vastastaan ja elämysala saadaan kukoistamaan? 

Katso keskustelun tallenne tästä

Laura Kuulasmaa, Matias Mäkynen, Henna Virkkunen, Paulina Ahokas ja Juha Hietanen