13.06.2024 -

Futucast x Palta: Voiko älytekniikka pelastaa maailman?

,

Vihreä siirtymä nojaa vahvasti palveluyritysten tarjoamiin digitaalisiin ratkaisuihin. Paltan tuoreen Ilmastotiekartan mukaan palvelujen päästövähennyspotentiaali on jopa 74%. Mutta millaisia sitten ovat ne ratkaisut ja digipalvelut, joilla vihreään tulevaisuuteen päästään? Vastauksia haetaan Paltan ja Futucastin yhteistyöpodcastissa, jossa aiheesta ovat juontaja Isak Raution lisäksi keskustelemassa Paltan asiantuntija Mikko Paloneva ja Caverionin vastuullisuusjohtaja Tiia Pirttimaa.

– Digitalisaatiolla voidaan hillitä ilmastonmuutosta hämmästyttävän paljon. Maailman talousfoorumin selvityksessä arvioitiin toissa vuonna, että digiratkaisut voivat tuoda jopa 20 % niistä päästövähennyksistä, joita maailmassa tarvitaan nettonollapäästöjen saavuttamiseksi vuoteen 2050 mennessä, kertoo Mikko Paloneva.

Palvelualoilla on mahdollista tuottaa hiilikädenjälkeä mikä tarkoittaa asiakkaiden päästöjen vähentämistä verrattuna tilanteeseen, jossa kyseisiä palveluita ei käytettäisi. Yli 90 % palvelujen hiilikädenjäljestä syntyy digitaalisilla ratkaisuilla, ja niitä hyödynnetään lähes kaikilla Paltan päätoimialoilla.

– Kiinteistöt käyttävät EU:ssa 40 prosenttia kaikesta energian loppukäytöstä. Digitaalisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa siihen, että energia riittää ja että sitä säästyy. Voimme esimerkiksi laskea automaattisesti valaistuksen tasoa lauantaina iltaseitsemältä, kun kaikki saunovat yhtä aikaa, kuvailee Tiia Pirttimaa.

Vihreän siirtymän edistämiseksi eurooppalainen investointiympäristö on muutettava nykyistä suotuisammaksi alkavalla parlamenttikaudella. Viime vuosina valtiontukisääntöjä on löysennetty ja jäsenvaltioiden tukikilpailu kiihtynyt, mikä on ongelmallista Suomen kaltaiselle pienelle maalle, sillä vihreä siirtymä nojaa voimakkaasti yritysten digitalisaatioon ja investointeihin.

Mitä kaikkea palvelualoilla tehdään vihreän siirtymän eteen? Miten voimme edistää kasvua ja hidastaa samalla ilmastonmuutosta? Kuuntele Futucast yhteistyöjaksomme niin tiedät. Vihreää siirtymää tukevat yritykset ovat #PalvelusEuroopalle

Futucast x Palta: Mikko Paloneva ja Tiia Pirttimaa: Miten päästöjä vähennetään fiksusti?

Kuuntele jakso Spotifysta

Palvelus Euroopalle

Palvelus Euroopalle on Paltan EU-vaaliteemoja yhdistävä nimike. Tehdään seuraavalla parlamenttikaudella asioita, joiden myötä Suomesta ja EU:sta tulee entistä parempi paikka meille kaikille elää ja yrittää. Se on Palvelus Euroopalle.

Kaikki EU-vaalitavoitteemme