23.01.2024 -

Kesätyötä vailla? Palvelualat tarjoavat monipuolisesti mahdollisuuksia

,

Kesään on vielä aikaa, mutta kesätyönhaussa oikea aika on nyt. Monelle nuorelle oma ensimmäinen kesätyöpaikka löytyy palvelualoilta, jotka yhdessä ovat Suomen suurin työllistäjä. Tänäkin vuonna yli puolet palvelualojen yrityksistä on palkkaamassa kesätyöntekijöitä, selviää Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n yrityksille loppuvuodesta teettämästä kyselystä.

Palvelualojen työpaikkoja tarjoavat mm. nämä toimialat: liikenne ja logistiikka, informaatio ja viestintä, yritys- ja asiantuntijapalvelut, hallinto- ja tukipalvelut, viihde ja virkistys sekä tekniset palvelut.

Kesätyö on mahtava mahdollisuus nuorelle oppia uusia taitoja ja kehittyä, mutta se tarjoaa myös yrityksille hyvän tilaisuuden antaa tietoa omasta alasta ja herättää kiinnostusta alalle kouluttautumiseen.

Moni ala kärsii osaajapulasta, ja tulevaisuuden osaajat ovat juuri näitä nuoria. Siksi kannustamme palvelualojen yrityksiä ottamaan kesätyöntekijöitä ja suunnittelemaan pitkäjänteisesti uusien osaajien saamista omalle alalle.

Vinkkimme kesätyönhakuun:

  • Yritykset ilmoittavat tarjolla olevista kesätyöpaikoistaan esimerkiksi verkkosivuillaan ja somessa, mutta edelleen hyvä keino on tarttua puhelimeen ja olla itse yhteydessä kiinnostavalta tuntuvaan työpaikkaan. Oma aktiivisuus ja motivaatio ovat ominaisuuksia, joita työnantajat arvostavat, ja joilla työnhakija voi erottautua edukseen muista hakijoista.
  • Tee itsestäsi ansioluettelo eli CV, johon kokoat tiedot aiemmasta työkokemuksestasi ja osaamisestasi. Jos haet ensimmäistä kesätyöpaikkaasi, kerro TET-harjoittelussa tekemistäsi työtehtävistä ja mitä olet niistä oppinut. Tai jos sinulla ei vielä ole työkokemusta, esittele osaamistasi vahvuuksiesi ja vaikkapa harrastustesi kautta. Esimerkiksi kielitaito, digitaidot, sosiaaliset taidot ja nopea omaksumiskyky antavat hyvää valmiutta moneen tehtävään.
  • Lähetä hakemuksesi ajoissa! Osa työnantajista haastattelee hakijoita jo hakuajan kuluessa, joten hakemuksen lähettämisessä ei kannata odottaa hakuajan lopulle.
  • Pidä mieli avoimena ja hae erilaisia työpaikkoja eri aloilta. Älä lannistu, vaikka et pääsisi ykkösvalintaasi: moni ala voi yllättää monipuolisuudellaan ja olla juuri se oma tuleva ala.
  • Muista, että kesätyöpaikkoja tulee hakuun vielä lähempänä kesääkin. Jos heti ei tärppää, seuraa avoimia paikkoja ja jatka hakemista.