01.03.2023 -

Liikennealan lakot haittaavat työmatkaliikennettä – entä jos lakon vuoksi ei pääse töihin?

,

Ammattiliitot ovat antaneet varoituksia useista liikenteeseen kohdistuvista työnseisauksista. Linja-autoalan lakko alkoi tänään, ja rautatiealalle on annettu lakkovaroitus maanantaista 6.3.2023 alkaen. Mikäli laajat liikenteen lakot toteutuvat samanaikaisesti, niistä aiheutuu merkittävää haittaa myös työmatkaliikenteelle.

Entä jos työpaikalle ei lakon vuoksi pääse tavanomaisilla kulkuyhteyksillä?

– Tilanne on ikävä ja hankaloittaa monen työssäkävijän arkea. Työnantajan kanssa voi joustavasti yrittää hakea ratkaisua tilanteeseen. Onko mahdollista lakon aikana esimerkiksi tehdä etätyötä? Kannattaa selvittää työnantajan kanssa myös mahdollisuus vuoronvaihtoihin sekä kertyneiden vuosilomapäivien, saldovapaiden tai ns. pekkasvapaiden pitämiseen lakon aikana, Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri sanoo.

– Etätyö ei kaikissa töissä ole mahdollista. Tällöin kannattaa mahdollisuuksien mukaan turvautua omaan autoon ja pyrkiä järjestämään esimerkiksi kimppakyytejä samalta suunnalta kulkevien kanssa.

Työstä poisjäänti kulkuyhteyksien puuttuessa tarkoittaa samalla sitä, että työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa poisjääntiajalta palkkaa.

Minna Ääri

Johtaja, Työmarkkinat

Yksikön johtaja

minna.aari@palta.fi