01.03.2021 -

Paltalainen tutuksi: esittelyssä uusi työmarkkinajohtajamme Minna Ääri

, ,

Minna Ääri aloitti Paltan uutena työmarkkinajohtajana 1.3.2021. Minnalla on monipuolinen yritystausta; Paltaan hän siirtyi IBM Suomen henkilöstöjohtajan tehtävästä.

Tervetuloa Etelärantaan, Minna! Aloitetaan urheilutermein: miltä nyt tuntuu? 

– Kiitos paljon! Hyvältä tuntuu. Eteläranta on tosin kovin hiljainen juuri nyt ja pääsen ihan itse kokemaan, millaista on aloittaa uudessa työpaikassa etämoodissa. Joka tapauksessa on hienoa aloittaa Paltassa.

Mikä sai sinut hyppäämään yritysmaailmasta työmarkkinapöytiin? 

– Kun tarjottiin mahdollisuutta työskennellä palvelualojen hyväksi, vastaus oli ehdottomasti kyllä. Tässä työssä saa tehdä töitä sen hyväksi, minkä koen merkitykselliseksi. Se on suomalainen työ nyt ja tulevaisuudessa, mikä tapahtuu yritysten kautta. Yritysten toimintaedellytysten täytyy olla kunnossa, jotta halutaan investoida, työllistää ja tehdä kannattavaa liiketoimintaa ja sitä kautta luoda hyvinvointia maahamme. Luottamuksen rakentaminen eri toimijoiden välille on olennaisen tärkeää, jotta yhteistyössä onnistumme.

– Onhan tämä ihan jäätävän mielenkiintoista päästä tutustumaan lähemmin niin moneen toimialaan. Uskon, että tämä pesti antaa myös mahdollisuuden vaikuttaa tärkeissä teemoissa ja ajan ilmiöissä. 

Mitä nuo ilmiöt ovat?  

– Osaaminen ja kykymme oppia uutta. Suomalainen palvelubisnes voi menestyä, kun sillä on ylivertaista osaamista. Pienenä maana meille on äärimmäisen tärkeää pitää huolta korkeatasoisesta koulutuksesta ja siitä, että osaaminen löydetään ja sitä hyödynnetään. Yhtä tärkeää on löytää työntekijät, joilla on uteliaisuus oppia uutta, intohimo kokeilla ja rohkeus pistää asioita tapahtumaan. Tässä ajassa tapahtuu paljon ja nopeasti. Usein koulutus on osoitus osaamisesta, mutta osaaminen on voinut kertyä myös itseoppimalla ja se on aivan yhtä arvokasta, koska nimenomaan osaamisesta työmarkkinoilla on kysymys. Ja siitä, että on halu ja kyky oppia koko ajan uutta. Sanonta ”asenne ratkaisee” on myös totaalisen totta tänä päivänä.

– Vuoropuhelu ja omistajuus. Yrityksissä on oltava sellainen meininki ja luottamus, että kaikki haluavat pistää itsensä pelikentälle ja myötävaikuttaa asiakkaiden, ekosysteemien ja yrityksen menestykseen. Joka päivä, tilanteiden edellyttämällä tavalla. On oltava avoinna monikanavaiselle kommunikaatiolle ja yhdessä kasvamiselle. Palvelubisneksessä yleensä ihminen kohtaa ihmisen jossain vaiheessa, joko kasvokkain, etänä tai osana palvelupolkua – näissä hetkissä se asiakkaan luottamus ansaitaan. Sama pätee työtovereihin ja muihin sidosryhmiin. Ihmisten on voitava työpaikoilla hyvin, jotta vuorovaikutuksessa onnistutaan ja on voimavaroja huomata toisen avun tarve.

– Kokeileminen ja testaaminen. Jos joku homma ei toimi, dropataan se ja laitetaan uutta matoa koukkuun. Toivoisin, että myös työmarkkinoilla voitaisiin kokeilla asioita, esimerkiksi laajentaa yritysten mahdollisuutta palkata harjoittelijoita. On hyväksi erityisesti nuorille, että he saavat kokemusta työelämästä ja luottamusta siihen, että he pärjäävät. Kaikki nuoret täytyy saada kiinnitettyä työelämään ja heidän osaamistaan kasvatettava. Osaaminen on kovaa valuuttaa, jonka varaan tulevaisuutta on hyvä rakentaa. Samalla tavalla toivon, että yrityksille tulee kannustimia palkata iäkkäämpää väkeä, jotta heidän osaamisensa saadaan käyttöön.
 
– Tulevaisuuden takia haluan korostaa työn ja yrittäjyyden arvostusta lapsille ja nuorille.  Se, että opitaan tekemään töitä, on yksi tärkeimmistä taidoista elämässä. Yritysten luomat työpaikat ovat maamme pärjäämisen kivijalka.

Miten oma yritystaustasi tukee Paltan työmarkkinatoiminnan kehittymistä? 

– Tuon repussani oman osaamiseni ja kokemukseni Paltan työmarkkinayksikköön. Kun meitä erilaisilla taustoilla varustettuja työskentelee yhdessä, täydennämme toisiamme. Varmasti sparrailemme toisiamme puolin ja toisin.  

Mitä odotat eniten uudessa työssäsi? 

– Että pääsen tutustumaan paltalaisiin, työmarkkinaskeneen ja sidosryhmiin kunnolla.

Kolme asiaa, joista en luovu:

  • Kahvi. Kahvi täytyy keittää joka aamu, koska muuten päivä ei käynnisty.
  • Metsä. Suomalainen metsä on niin hieno. Keväällä on aika katsastaa korvasienipaikat ja muu kausi jatkuu heinäkuun lopulta pitkälle syksyyn. Tykkään sienestää, marjastaa, tehdä kuusenkerkkäsiirappia ja kerätä nokkosia Yläneen-mökillämme. Kokkaan myös mielelläni ja toistaiseksi perheeni jäsenet ovat ihan kiltisti syöneet kaikki mitä on eteen laitettu. Helsingissä keskuspuiston polut ovat ahkerassa käytössä kuntoilun ja koiran ulkoilutuksen merkeissä.
  • Ystävien tapaaminen. Nyt on kyllä patoutunutta tarvetta tavata ystäviä hyvän ruoan ja juoman kera. Ja jos oikein onnistuneet bileet on, siellä on aina tanssia ja hyvät muuvit. Pandemia-aikana pelastus on ollut viikoittainen pitkä kävelylenkki lähimpien frendien kanssa. Maailma on aina parempi ja valmiimpi sen jälkeen.  

Kuka on Minna Ääri?

Pyysimme Minnaa kertomaan itsestään ja ajatuksistaan videolla. Katso ja selvitä esimerkiksi, mikä on Minnan suosikkipalvelu.

Seuraa Minnaa Twitterissä: @AariMinna

Paltan henkilöstön kuulumisia löydät sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #paltalainen.

Minna Ääri

Johtaja, Työmarkkinat

Yksikön johtaja

minna.aari@palta.fi