04.11.2020 -

Paltalainen tutuksi: Heidi Aholle vuorovaikutus jäsenyritysten kanssa on työn suola

,

– On hienoa saada työskennellä sellaisten asioiden parissa, joilla on oikeasti vaikuttavuutta ja joilla voidaan edistää ja tukea suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä. Parasta työssäni on vuorovaikutus jäsenyritysten kanssa ja ne monet tapaukset, joissa olen aidosti pystynyt auttamaan jäseniä haastavissakin tilanteissa, Heidi kertoo.

Parasta työssäni on vuorovaikutus jäsenyritysten kanssa ja ne monet tapaukset, joissa olen aidosti pystynyt auttamaan jäseniä haastavissakin tilanteissa.

– Erityisesti korona-aikaan jäsenyritykset ovat kohdanneet ennennäkemättömiä haasteita ja vaikeat tilanteet tulivat keväällä monille yrityksille niin sanotusti syliin yhden päivän aikana. Tehtävämme on ollut neuvoa ja etsiä ratkaisuja tilanteisiin, joita kukaan ei ole pystynyt ennakoimaan. Kiireen ja pitkien päivien jälkeen on ollut mukava kuulla jäseniltä palautetta siitä, että apumme ja tukemme on ollut heille korvaamatonta ja edesauttanut vaikeasta tilanteesta selviämistä.

Koronakriisin aiheuttamat vaikutukset näkyivät ensimmäisinä juuri palvelualoilla. Erityisen voimakkaita vaikutukset ovat olleet tapahtumapalveluissa, kuten taide- ja kulttuuripalveluissa. Toisaalta koronakriisi on vauhdittanut myös näillä aloilla uusien digitaalisten palveluiden käyttöönottoa ja kuluttajien kiinnostusta uudenlaisiin palveluihin.

Työoikeus veti puoleensa

Heidin kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin heräsi jo varhain. Tie Tampereen lyseon Eurooppa-linjalta jatkui Turkuun lukemaan oikeustiedettä. Opiskelujen aikana kiinnostus nimenomaan työoikeuteen kasvoi.

– Ajattelin kuitenkin, että olisi hyvä ”kokeilla” myös muita oikeudenaloja. Työskentelin muutaman vuoden vakuutusyhtiössä ja suoritin korkeakouluharjoittelun valtakunnansyyttäjänvirastossa, jossa pääsin tutustumaan tarkemmin rikosprosessin hoitamiseen. Lisäksi työskentelin opiskeluaikana harjoittelijana asianajotoimistoissa, joissa avustin asianajajia niin työoikeudellisissa kysymyksissä kuin myös muiden oikeudenalojen parissa. Tämä antoi myös mahdollisuuden tutustua useisiin oikeudenaloihin käytännön työn kautta, Heidi sanoo.

Valmistuttuaan oikeustieteen maisteriksi Heidi työskenteli reilun 1,5 vuotta associate-lakimiehenä helsinkiläisessä asianajotoimistossa, jossa tehtävänkuva oli hyvin monipuolinen: hoidettavana oli niin työoikeudellisia toimeksiantoja kuin tavaramerkkeihin, julkisiin hankintoihin, sopimusoikeuteen ja yhtiöoikeuteen liittyviä tehtäviä.

Työssä Paltassa yhdistyvät juridisen ja erityisesti laajan työoikeudellisen asiantuntemuksen lisäksi yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

– Yhteiskunnalliset kysymykset kuitenkin kiinnostivat edelleen ja kun minulle tarjoutui mahdollisuus työskennellä Paltassa, tuntui hienolta päästä työskentelemään organisaatioon, jossa yhdistyvät juridisen ja erityisesti laajan työoikeudellisen asiantuntemuksen lisäksi yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Työehtosopimuksiin liittyvät oikeudelliset kysymykset ovat tietyllä tavalla ihan oma maailmansa ja siten on ollut hienoa päästä perehtymään työehtosopimusjärjestelmään laaja-alaisesti näköalapaikalta.

Palta neuvottelee kaikkiaan noin 150 työehtosopimusta, joten asiantuntijana Paltassa pääsee työskentelemään useiden sopimusten ja toimialojen parissa. Keskeinen osa asiantuntijan työtä Paltassa on jäsenneuvonta.

– Toisinaan se tarkoittaa oikeudellisten selvitystöiden tekemistä selvittämällä esimerkiksi oikeuskäytäntöä ja käymällä läpi oikeuskirjallisuutta. Toisinaan taas tuen jäsenyritysten edustajia sparrausapuna. Sopimuskauden aikana, eli silloin kun emme neuvottele työehtosopimuksesta, työmme näkyy jäsenneuvonnan lisäksi erityisesti erilaisissa työryhmissä. Parhaillaan olemmekin suunnittelemassa työoikeuskoulutuksia yhdessä muiden alan järjestöjen kanssa mm. elokuva- ja tv-tuotantoalalle, Heidi kuvailee.

Aktiivinen Heidi ehtii työn lisäksi myös harrastamaan. Kesäisin Heidin ykkösharrastus on veneily. Ulkoilu luonnossa on myös tärkeä osa vapaa-aikaa, ja pääkaupunkiseudulla erityisesti Linlon ulkoilualue ja Nuuksion kansallispuisto ovat Heidin suosikkiretkeilypaikkoja.

– Minussa on vahvana myös luovempi puoli, johon kuuluu erityisesti musiikki laulun, pianon- ja poikkihuilun soiton myötä sekä maalaaminen. Viimeisimpänä olen innostunut maalaamaan erityisesti öljyväreillä. Musisointi ja maalaaminen ovat minulle myös tapoja rentoutua ja tyhjentää ajatuksia, Heidi sanoo.

Kolme asiaa, joista en luovu:

  • Perheen ja ystävien kanssa vietetty aika – tiiviit perhe- ja ystäväsuhteet ovat kivijalkani, johon voi aina tukeutua.
  • Musiikki ja maalaaminen – antavat hyvää tasapainoa juristin tehtäville.
  • Retkeily ja luonnossa liikkuminen (luonnollisesti hyvien retkieväiden kanssa) on parasta!

Seuraa Heidiä Twitterissä: @HeidiAho2

Paltan henkilöstön kuulumisia löydät sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #paltalainen.

Pysy kartalla ajankohtaisista palvelualojen ja työmarkkinoiden aiheista, seuraa meitä sosiaalisen median kanavissamme TwitterissäLinkedInissä ja Instagramissa sekä liity neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen tilaajaksi