12.05.2021 -

Paltalainen tutuksi – Timo Höykinpuro: palveluliiketoiminta tulee huomioida yhteiskunnallisessa päätöksenteossa

,

Paltan työmarkkianyksikössä työskentelevä johtava asiantuntija Timo Höykinpuro on tehnyt yli 30 vuoden uran työnantajaliitoissa. Kokeneen työmarkkinakonkarin ominta alaa ovat etenkin finanssialan työehtosopimukset ja -neuvottelut. Kollegoiden arvostamalta Timolta löytyy tarinoita, muistoja ja viisauksia moneen tilanteeseen. Kysyimme Timolta hänen työurastaan, vinkkejä nuoremmille osaajille sekä odotuksista tulevalle kesälle.

Kerro meille urapolustasi, Timo.

– Opiskeluaikanani, ja valmistumiseni jälkeenkin, toimin useaan otteeseen vastaavana nimismiehenä. Yliopistossa minulla oli pääaineena rikosoikeus ja silloin tavoitteenani oli ura syyttäjänä. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun vuonna 1986 kuulin, että Liiketyönantajain Keskusliitossa LTK:ssa Etelärannassa oli vakituista työtä tarjolla. Järjestöhommat ja Eteläranta 10 työpaikkana kiinnostivat, joten soitin, kävin haastattelussa ja sain asiamiehen paikan neuvotteluyksikkö 2:ssa, johon kuuluivat pankkialan, vakuutusalan ja LTK:n erityisalojen työnantajaliitot. Tehtäviin kuuluivat työehtosopimusneuvottelut ja kaikkinainen työehtosopimusten ympärille liittyvä toiminta.

– Mieleenpainuvimpia kokemuksia työurani ajalta ovat luultavasti valtakunnansovittelija Jorma Reinin lakkosovittelut. Reini oli sekä melko värikäs persoona että kova sovittelija.  Reini oli taitava sovittelija sillä hän huomasi neuvottelijoiden heikot kohdat, mutta myös ymmärsi kokonaistilannekuvan hyvin. Urani aikana olen osallistunut kolmeen Reinin sovitteluun, joista ikimuistoisin on ensimmäinen niistä vuonna 1990. Silloin pankkialalla alkoi viiden viikon työsulku 1. helmikuuta kello 00. Edellinen sovittelija Teuvo Kallio lopetti sovittelun juuri ennen puoltayötä, ja hetkeä myöhemmin alkoi Reinin sovittelijakausi.

– Myös vuoden 2007 neuvottelukierros on jäänyt kirkkaana mieleen. Osallistuin sinä vuonna finanssialan neuvotteluihin. Finanssialalla tämän kierroksen aikana sovittin palkkakeskustelumallista. Osallistuin näihin neuvotteluihin vakuutusalan osalta. Korotukset olivat nykytasoon verrattuina korkeat, mutta finassiala myös sai työehtosopimuksiin merkittäviä rakenteellisia muutoksia palkankorotusmalliin ja palkkausjärjestelmiin. Monet alat joutuivat silloin nousuhuudoin käydyllä kierroksella vieläkin korkeampien korotusten maksumiehiksi saamatta mitään vastineeksi.

– Urani aikana olen oppinut, että neuvotteluissa pitää vain jaksaa vaikka joskus tuntuukin toivottomalta. Parhaiden ratkaisujen löytämiseksi omien jäsenten tulee aidosti olla sitoutuneita tavoitteisiin ja ajamaan niitä määrätietoisesti lävitse.

Työskentelet Paltan työmarkkinayksikössä johtavana asiantuntijana, mitä työtehtäviisi kuuluu?

Aloitin työskentelyn Paltassa vuonna 2015, kun Finanssiala siirsi työmarkkinatoimintansa Paltaan.

– Oma toimenkuvani ei ole olennaisesti ajan kuluessa muuttunut, vaikka toki toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Työssäni osallistun finanssialan ja sitä lähellä olevien sopimusalojen neuvotteluihin, koulutuksiin ja jäsenneuvontaan. Ajan saatossa käyntikortissa oleva titteli asiamies on kylläkin muuttunut johtavaksi asiantuntijaksi.

Paltan jäseniin kuuluu noin 2000 palvelualoilla toimivaa jäsenyritystä, miten työsi näkyy jäsenille ja Paltan toiminnassa?

– Jäsenille työni on hyvin näkyvää, sillä jokainen tes-ratkaisu sekä yksittäiset neuvot jäsenille näkyvät heille melko välittömästi.

Mikä on parasta työssäsi ja mikä haastavinta?

Minusta motivoivinta ja parasta työssäni on nähdä, kun asiat lähtevät sujuvasti eteenpäin eivätkä jää vain lähtökuoppiin. On hienoa, että työssäni pystyn edistämään jäsenyritysten tarpeita ja auttamaan niitä ongelmatilanteissa. Haastavinta on ollut itse toistaa ja kuunnella lukemattomia kertoja samoja argumentteja neuvottelupöydässä. Näin varsinkin silloin, kun neuvottelujen lopputulema näkyy jo kilometrin päähän.

Miten olet kehittänyt omaa osaamistasi urasi aikana?

– Itse olen nähnyt tärkeimpänä itsensä kehittämisen keinona keskustella ”itseään viisaampien” kanssa. Näen, että kohtaamisissa eri henkilöiden kanssa voi aina oppia uutta. Seuraan myös aktiivisesti työmarkkinoihin ja työelämään liittyvää keskustelua sekä Suomessa että Pohjoismaissa. Erilaisissa ryhmissä toimiminen kehittää myös omaa osaamista. Olen mukana Työturvallisuuskeskuksen palveluryhmässä, jossa laadimme työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyviä tukipaketteja. Monipuolinen aktiivisuus työn ohella auttaa kehittämään omia työelämän taitoja.

Minkä neuvon antaisit juuri urallaan aloittaneelle nuorelle?

– Kun olette oppineet asioita tietämään, niin oppikaa niitä myös ymmärtämään. Minullakin vielä tämä prosessi on kovasti kesken.

Palta on palveluyrityksiä edustava vaikuttajaorganisaatio. Mikä toiminnassa on omasta mielestäsi parasta?

– Paltassa on hyvää porukkaa töissä ja meillä on paljon vaikuttamispotentiaalia. Koen meidän toimintamme merkityksellisenä. Pyrimme muun muassa uudistamaan työelämää vastuullisesti ja mielestäni sillä on iso merkitys tämän hetkisissä työelämän murroksessa. Merkitystä on myös palveluliiketoiminnan aidolla noteeraamisella yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, jonka eteen Paltassa tehdään loistavaa vaikuttamistyötä. Palvelualat ovat keskeinen tekijä työllisyyden ja kasvun näkökulmasta: kun palvelualat menestyvät, Suomi menestyy, joten palveluliiketoiminnan huomioiminen on erittäin tärkeää.

– Paltan strategiassa yhtenä painopistealueena on paikallinen sopiminen ja sen edellytysten kehittäminen ja siihen liittyvien esteiden poistaminen. Tässä meillä on vielä työsarkaa riittämiin. Kuitenkin on muistettava, että jos paikallisen sopimisen kulttuuri yritysten tai toimialojen sisällä puuttuu niin mikään normeeraus ei tässä kovin pitkälle auta.

Mitä odotat eniten tulevassa kesässä?

– Koronarokotuksen ohella eniten odotan aurinkoista ja toimeliasta lomailua Siipyyssä.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

 – Viron ystävänä olen ollut mukana erilaisessa suomalais-virolaiseen yhteistyöhön liittyvässä yhdistystoiminnassa jo 1980-luvulta lähtien. Konserit, teatteri ja kirjat ovat myös lähellä sydäntä. Juuri nyt odotan tapaamisia ja rentouttavaa yhdessäoloa vanhojen ystävien kanssa.

Kolme asiaa, joista et luovu?

  • Lukeminen
  • HGK:n eli Helsingfors Gymnastik Klubbenin aamujumpat Pikkuroballa
  • Joka ilta erilaisten auringonlaskujen ihastelu Suomen länsirannikolla – hyvässä seurassa.

Seuraa Timoa Twitterissä @Hoykiti

Paltan henkilöstön kuulumisia löydät sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #paltalainen.

Timo Höykinpuro

Johtava asiantuntija, Työmarkkinat

Rahoitus- ja vakuutusala

timo.hoykinpuro@palta.fi