08.11.2019 -

Poistoista vauhtia investointeihin – palvelualojen merkitys huomattu myös hallituksen riveissä

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki selvitti investointien vauhdittamista valtiovarainministeri Mika Lintilän toimeksiannosta, ja Hetemäen esityksiä käsiteltiin syksyn budjettiriihessä. Lausuntokierros hallituksen esitysluonnoksesta päättyi tällä viikolla. Paltan lausunnon kokonaisuudessaan voit lukea täällä.

Yksityisten investointien lisäämiseksi hallitus päätti ottaa käyttöön kone- ja laiteinvestointien kaksinkertaisen poistomahdollisuuden verotuksessa vuosina 2020-2023.

Hallituksen esittämä malli on kiitettävästi toimialaneutraali: se koskee kaikkea yritystoimintaa, ja myös palvelualoja. Ministeri Lintilä on kertonut aiemmin julkisuudessa, että hallituksen tavoitteena on vauhdittaa tuplapoisto-oikeudella investointeja myös kaikkein pienimmissä yrityksissä ja erityisesti palvelualoilla.

Yksityisten palvelujen merkitys Suomen kansantaloudelle on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Yksityisten palvelujen osuus Suomen kokonaistuotannosta on tällä hetkellä 42 % kun se 1980-luvun alussa oli vain neljännes.

Yksityisten palvelujen merkitys Suomen kansantaloudelle on suurempi kuin koskaan aikaisemmin.

– On hienoa, että hallitus on huomioinut palvelualojen merkityksen. Palvelualat työllistävät ja luovat Suomeen työtä, kasvua ja hyvinvointia. Kasvu voi jatkua, kun sille annetaan mahdollisuus, Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki sanoo. ­

Palta näkeekin hallituksen ehdotukset oikeansuuntaisina, vaikka määräaikaisten korotettujen poistojen vaikutus yritysten pitkän aikavälin investointisuunnitelmiin onkin rajallinen.

– Erityisen positiivista on, että aiemmasta poiketen esitys koskisi nyt myös palveluiden tuottamista varten hankittua omaisuutta. Toisaalta esitys koskee vain kone- ja laiteinvestointeja eikä huomioi toiminnan tehostamisen ja digitalisaation kannalta olennaisia investointeja esimerkiksi ohjelmistoihin, Rauhamäki toteaa.