26.01.2022 -

Posti: Palkittua työtä logistiikan päästövähennysten eteen

, , ,

Lokakuussa 2021 Posti palkittiin voittajana kansainvälisen World Sustainability Awards 2021 -vastuullisuuskilpailun päästövähennyssarjassa. Suomen logistiikka-alan jättiläinen on kovaa vauhtia matkalla täysin päästöttömään liiketoimintaan. Minkälaisia arjen tekoja maailman parhaan päästövähentäjän -tittelin eteen sitten tulee tehdä? Me haastattelimme Postin vastuullisuusjohtajaa Noomi Jägerhornia aiheesta.

Päästöjen vähentäminen on väistämättä edessä kaikilla kuljetusyrityksillä

Postille vastuullisuus on keskeinen osa yrityksen strategiaa, arvoja ja olemassaolon tarkoitusta. Postiautoilla päivittäin ajetut kilometrimäärät vastaavat maapallon kiertämistä kuuteen kertaan, joten yrityksellä on suuri vastuu toimia suunnannäyttäjänä koko toimialalle.

Noomi Jägerhorn

– Jotta voisimme kuljettaa asioita kestävästi myös tulevaisuudessa, meidän on kyettävä toimimaan tuottamatta päästöjä ja varmistettava, että ihmisillä on hyvä olla. Siksi tuoreen vastuullisuusohjelmamme kaksi keskeisintä kulmakiveä ovatkin ympäristö sekä ihmiset, Jägerhorn kuvailee.

Yritysten arvoketjut kietoutuvat monilla tavoin yhteen. Logistiikka-alan yrityksillä on erityisen merkittävä rooli muiden yritysten ja koko yhteiskunnan päästöjen vähentämisessä. Kun yhä useamman yrityksen omat tavoitteet esimerkiksi päästöjen vähentämisen suhteen tiukkenevat,
on logistiikkapalveluilla niiden toteuttamisessa oma roolinsa.

– Yritykset kirittävät toisiaan – esimerkiksi monet Postin asiakkaat, kuten Ikea, toivovat jo nyt päästöttömiä kuljetuksia, toteaa Jägerhorn.

Suomen suurin biokaasulla kulkeva laivue ja satakunta sähköpakettiautoa

Postilla suhtaudutaan kunnianhimoisesti työhön ilmaston vuoksi ja yritys tavoittelee nollapäästöjä vuoteen 2030 mennessä. Ympäristövastuullista liiketoimintaa Postilla tehdään kuitenkin koko ajan ja yrityksessä siirrytään sähköisiin kulkuvälineisiin vauhdikkaasti.

– Uudistimme Helsingissä pakettien kotijakelua ja se tapahtuu nyt täysin sähköisesti. Lähitulevaisuudessa uudistunut palvelu laajenee myös muualle. Viime vuoden lopussa meillä oli jo satakunta sähköpakettiautoa ja tämän vuoden aikana määrän on tarkoitus vähintään tuplaantua. Marraskuun puolivälissä kerroimme ensimmäisestä käyttöömme tulleesta sähkökuorma-autosta, Jägerhorn kertoo.

Tällä hetkellä Posti kuljettaa vuodessa yli 10 miljoonaa pakettia täysin fossiilittomasti uusiutuvilla polttoaineilla ja 40 prosenttia perusjakelusta hoidetaan jo sähköllä. Yhteensä yrityksellä on käytössä Suomen suurin, 13 rekka-auton biokaasulla kulkeva laivue ja kaikki yrityksen käyttämä sähkö on uusiutuvaa.

Jos haluaa pärjätä markkinoilla, kannattaa vastuullisuudessa ottaa etunojaa

Miten tehdä logistiikka-alasta entistäkin ympäristövastuullisempaa? Noomi Jägerhorn korostaa, että on ensisijaisen tärkeää ensiksi ymmärtää liiketoiminnan ympäristövaikutukset ja perustaa luotettavat mittarit toiminnan kehittämiselle, jonka jälkeen:

  1. Vähennä kilometrejä, HCT-ajoneuvot ja reittioptimointi ovat loistavia keinoja.
  2. Vaihda uusiutuvaan energiaan, biopolttoaineet ovat oiva ratkaisu.
  3. Uusi kalustoa, fossiilisista polttoaineista kohti sähköisiä ajoneuvoja.

Posti Group Oyj

Posti Group Oyj on lähes 400-vuotias logistiikka-alan yritys, jonka toiminnassa on aina korostunut vastuullisuus. Ympäristön eteen Postilla on tehty työtä jo pitkään: sähköautoilu yrityksessä aloitettiin jo 80-luvulla ja ensimmäinen ympäristöohjelma näki päivänvalon 90-luvun lopulla. Posti työllistää Suomessa noin 21 000 työntekijää.

#KaikkiSiitäPuhuvat

#KaikkiSiitäPuhuvat-kampanjassa kerromme, millaisia vastuullisuustekoja juuri palveluyrityksissä tehdään.

Tutustu kampanjaan

Lue lisää #KaikkiSiitäPuhuvat-kampanjasta kampanjan pääsivulta.

Kampanjan pääsivulle