31.01.2022 -

The Ateljé: Vaatteiden vuokrauspalvelu haastaa perinteisen kuluttamisen

, , ,

Ihmiset ovat aiempaa tietoisempia ja etsivät aktiivisesti vastuullisempia tapoja kuluttaa. Vaikka Yhdysvalloissa vaatteiden vuokraaminen on ollut arkipäivää jo pitkään, Suomessa vaatevuokraus ei vielä muutama vuosi sitten ollut kovin houkutteleva vaihtoehto uuden ostamiselle. Tätä ongelmaa ratkaisemaan syntyi The Ateljé, digitaalista vaatteiden vuokrauspalvelua tarjoava helsinkiläisyritys. 

– Halusimme tuoda perinteisen vaatteiden vähittäiskaupan rinnalle uuden, vastuullisemman tavan toimia. The Ateljén ydinajatuksena on, että kaikkea ei tarvitse omistaa. Tavoitteenamme on olla rakentamassa uudenlaista kulttuuria ja kannustaa sekä brändejä että kuluttajia kestävämpään elämäntyyliin tarjoamalla mahdollisuuden vaatteiden vuokraamiseen, kertoo Mari Kekäle, toinen The Ateljé -vaatelainaamon perustajista. 

Mari Kekäle ja Kaisa Härmälä

Vaatteita voi vuokrata The Ateljéssa kahdella tavalla: yksittäisen vaatteen vuokraus on kätevä esimerkiksi tärkeitä tilaisuuksia varten ja arkisempaan käyttöön sopii kuukausijäsenyys, jossa asiakas valitsee kolme vaatetta vuokralle kuukauden ajaksi. Pesu ja vaatteiden huolto kuuluvat palvelun hintaan, ja verkkokaupan kautta vaatteita voi vuokrata mistä päin Suomea tahansa. 

– Pyrkimyksenämme on paketoida vaatteiden vuokraaminen niin houkuttelevaksi kokemukseksi, että voimme aidosti kilpailla uuden ostamisen kanssa. Haluamme tehdä vuokraamisesta myös mahdollisimman helppoa, jotta kynnys kokeilla ei olisi korkea. Nopeat toimitukset ympäri Suomen sijainnista riippumatta sekä pesun ja huollon kuuluminen palveluun ovat valttikorttejamme, Kekäle kuvailee. 

Vaatteiden käyttöikää pidentämällä kohti vastuullisempaa vaateteollisuutta 

Kekäleen mukaan pelkkä puhe kestävistä ja ympäristöystävällisistä materiaaleista ei yksin riitä. Tarvitaan isoa, koko muodin maailmaa ravistelevaa ja kulttuuria muovaavaa muutosta. Tutkimusten mukaan tekstiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöt voisivatkin vähentyä jopa 44 prosenttia, jos jokaista vaatetta käytettäisiin tuplasti pidempään. The Ateljé haluaa olla osana uudenlaisen ja kestävämmän kulttuurin rakentamista.  

– Tavoitteenamme on saada ihmiset ajattelemaan omaa kulutuskäyttäytymistään ja tutustuttaa heidät kiertotalouden maailmaan vaatteiden vuokraamisen kautta. Monet asiakkaistamme ovatkin vaatteen vuokraamisen kautta alkaneet miettiä omaa kulutuskäyttäytymistään ja kuluttamistaan isommin ja heränneet ajatukseen, että kaikkea ei todellakaan tarvitse omistaa, Kekäle kertoo. 

Suuri osa The Ateljén asiakkaista palaa takaisin kerran vuokrausta kokeiltuaan. Monet myös siirtyvät yksittäisten vuokrausten jälkeen kuukausijäsenyyteen. Kekäleen mukaan asiakkaat kaipaavat usein vuokrauksen yhteydessä myös konsultointia esimerkiksi mieltä askarruttavaan pukukoodiin tai vaatteiden huoltoon liittyen. Vuokrattavien vaatteiden lisäksi The Ateljé tarjoaakin asiakkailleen myös neuvoja ja ohjeita.  

– Olemme usein ensimmäinen kosketuspinta vaatteiden vuokraamisen maailmaan. On kunnia olla suunnannäyttäjänä ja kannustaa asiakkaita kiertotalouteen olemalla heidän luottamuksensa arvoinen. Asiakkaat luottavat asiantuntijuuteemme ja ovat vuokrauspalvelumme kautta innostuneet myös vaatteiden huollosta aivan uudella tapaa, Kekäle kuvailee. 

Myös The Ateljén valikoima on koottu vaatteiden huoltoa silmällä pitäen, sillä vuokrattavien vaatteiden tulee kestää aikaa, pesua ja kulutusta. Vaatevuokran hintaan kuuluva pesu ja huolto hoidetaan luonnonmukaisilla ja myrkyttömillä aineilla, jotta vaate pysyisi käyttökuntoisena mahdollisimman pitkään. 

Houkutteleva vuokrauspalvelu kannustaa vastuulliseen kuluttamiseen 

Vaatelainaamoiden suosio on kasvava trendi niin Suomessa ja Pohjoismaissa kuin muuallakin maailmassa. Mari Kekäle uskoo kiertotalouden ja toimialat ylittävän vuokraustoiminnan olevan tulevaisuuden megatrendejä kestävän kehityksen kentällä.  

– Useat tutkimukset osoittavat, että kiinnostus kestävään kehitykseen tulee kasvamaan entisestään. Kuluttajat ovat koko ajan aiempaa tietoisempia ja etsivät jatkuvasti vastuullisempia tapoja kuluttaa ja keinoja pienentää hiilijalanjälkeään – tämäkin trendi tulee varmasti jatkumaan, Kekäle sanoo. 

Kekäle kertoo The Ateljén pyrkivän kasvattamaan ja kehittämään tarjottavaa palvelua jatkuvasti. Asiakkaiden toivoma kuukausijäsenyys-konsepti lanseerattiin syksyllä 2021, ja sen jälkeen kasvua haetaan erityisesti vuokrattavien vaatteiden valikoiman sekä verkkokaupan kehittämisestä. 

– Tavoitteenamme on tehdä vaatteiden monikanavaisesta vuokraamisesta vieläkin houkuttelevampaa ja mutkattomampaa asiakkaan maantieteellisestä sijainnista riippumatta, ja olla mukana tukemassa kulttuurin muutosta kohti vastuullisempaa ja kestävämpää muodin maailmaa. 

Mari Kekäleen kolme nostoa muodin vastuullisuudesta

1. Panosta laatuun. Laadukkaat materiaalit ja ajattomat leikkaukset pysyvät muodissa vuodesta toiseen.   

2. Irti omistamiskeskeisyydestä. Tutulta tai vaatevuokraamosta esimerkiksi juhlia varten lainattu asu on ostamista vastuullisempi valinta, eikä vaate vie käytön jälkeen turhaan tilaa vaatekaapissa. 

3. Oikeanlainen pesu ja huolto pidentävät käyttöikää. Pidä huolta, että peset ja huollat vaatteitasi ohjeiden mukaan ja luonnonmukaisilla pesuaineilla, näin niiden käyttöikä kasvaa huomattavasti. 

The Ateljé

  • The Ateljé Helsinki Oy on elokuussa 2020 lanseerattu helsinkiläinen yritys, joka kehittää digitaalista vaatteiden vuokrauspalvelua.  
  • Yritys tarjoaa vaatteita vuokralle sekä verkkokaupan että Helsingin Punavuoressa sijaitsevan myymälän välityksellä.  
  • Yritystä pyörittävät sen perustajat Mari Kekäle ja Kaisa Härmälä. 
  • theatelje.com

#KaikkiSiitäPuhuvat

#KaikkiSiitäPuhuvat-kampanjassa kerromme, millaisia vastuullisuustekoja juuri palveluyrityksissä tehdään.

Tutustu kampanjaan

Lue lisää #KaikkiSiitäPuhuvat-kampanjasta kampanjan pääsivulta.

Kampanjan pääsivulle