01.08.2020 -

VR varmistaa mahdollisimman turvallisen paluun joukkoliikenteeseen

, ,

VR on valmistautunut asteittain vilkastuvaan joukkoliikenteeseen omalla Exit COVID-19 -suunnitelmalla. Suunnitelma sisältää VR:n toimenpiteitä asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden ja terveyden edistämiseksi sekä muistilistan matkustajille. Paljon toimenpiteitä on jo tehty ja lisää on suunnitteilla. Toimenpiteet koskevat turvallista liikkumista, turvallista asiakaspalvelua ja turvallista työskentelyä. Lisäksi VR on lupautunut yhdessä muiden suomalaisten yritysten kanssa luomaan ja oppimaan uusia ratkaisuja ja toimintamalleja, joilla edistetään yhteiskunnan nopeaa palautumista.

Joukkoliikenteellä ja rautateillä on merkittävä rooli poikkeusolosuhteissa – ne turvaavat yhteiskunnan toimintakyvyn kriisin aikana ja nostavat sen jälleen jaloilleen mahdollistamalla ihmisten ja tavaroiden liikkumisen. Epidemia ei ole ohi, mutta VR:ssä valmistaudu yhteiskunnan hallittuun avautumiseen ja liikenteen asteittaiseen kasvuun.

Täydennämme tunnistettujen toimenpiteiden listaa tilanteen edetessä. Onnistuaksemme on kuitenkin välttämätöntä, että asiakkaamme ovat myös liikkeellä vastuullisesti.

– Me VR:llä teemme osamme ja täydennämme tunnistettujen toimenpiteiden listaa tilanteen edetessä. Olemme mm. siirtyneet junasiivouksessa desinfioiviin pesunesteisiin, tehostaneet kosketuspintojen siivousta ja hankkineet tehokkaan desinfiointilaitteen. Henkilöstömme työskentelee vain terveenä. Onnistuaksemme on kuitenkin välttämätöntä, että asiakkaamme ovat myös liikkeellä vastuullisesti. Olemmekin laatineet asiakkaidemme avuksi muistilistan, josta viestimme laajasti eri kanavissa, sanoo matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola.

Kannattaa suunnitella matkat ruuhka-aikojen ulkopuolelle ja muistaa turvaväli

VR suosittelee matkustamista ruuhka-aikojen ulkopuolella. Ruuhkapiikit ajoittuvat kaukoliikenteessä arkiaamujen ja -iltapäivien lisäksi perjantaille klo 14–18 ja sunnuntaille klo 17–21. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä matkustetaan eniten arkiaamuisin klo 6–9 sekä iltapäivisin klo 15–18. Ruuhka-aikojen välttämisen lisäksi yhtiö muistuttaa asiakkaitaan pitämään turvavälin muihin asiakkaisiin mahdollisuuksien mukaan.

– VR Matkalla -sovellus antaa asiakkaille mahdollisuuden valita istumapaikan mahdollisimman kauaksi muista asiakkaista. Kehitämme palveluitamme jatkuvasti ja jatkossa asiakkaidemme on mahdollista varata kokonainen hytti omaan käyttöönsä kaukoliikenteen junissa, samoin myös makuuhyttejä myydään jatkossa vain yhden asiakkaan käyttöön. Ajamme edelleen runsaalla kalustomäärällä ja junassa on muihin liikennemuotoihin verrattuna reilusti tilaa ja siten väljempää matkustaa”, Simola kertoo.

VR on mukana jakamassa parhaita käytäntöjä yhdessä muiden yritysten kanssa

Joukko suomalaisia yrityksiä on lupautunut toimimaan yhdessä Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa esimerkkeinä ja jakamaan kokemuksiaan siitä, miten ne kantavat vastuunsa turvallisesta työskentelystä, asioinnista ja liikkumisesta. Mukana ovat muun muassa KONE, Elisa ja VR. Tarkoituksena on lisätä luottamusta turvalliseen liikkumiseen ja asiointiin ja helpottaa paluuta arkeen uudessa tilanteessa.

5 vinkkiä vastuulliseen junamatkustamiseen: 

 1. Yhteisellä matkalla terveenä. 
  Matkustetaan yhdessä vain terveenä. Matkan siirtäminen tai peruuttaminen on joustavaa ja onnistuu sängynpohjaltakin.
 2. Yhteisellä matkalla digitaalisesti.  
  Hanki lippusi kontaktittomasti omalla laitteella ja valitse vaunukartalta istumapaikka, jonka ympärillä on mahdollisimman paljon tyhjää tilaa.  Halutessasi voit vaihtaa paikkaa myös matkan aikana.
 3. Yhteisellä matkalla turvavälin päässä toisistamme.  
  Vältä ruuhkia ja muista turvaväli myös junaan noustessasi ja sieltä poistuessasi. Valitse mahdollisuuksien mukaan junasi ruuhka-aikojen ulkopuolelta. Ruuhka-aikoja ovat arkiaamu ja -iltapäivät sekä sunnuntai-illat.
 4. Yhteisellä matkalla siististi. 
  Huolehdithan käsi- ja yskimishygieniasta koko matkan ajan. Vältä myös ylimääräistä pintojen koskettelua.
 5. Yhteisellä matkalla hyvillä mielin.  
  Yhteispelillä ja positiivisin mielin toisistamme huolehtien pääsemme turvallisesti perille!