15.02.2024 -

Hyviä uutisia sinulle, palvelualoilta yhteishakukohteita miettivä nuori!

Milka Kortet

Johtava asiantuntija, Elinkeinopolitiikka

,

Ensi viikolla käynnistyy valtakunnallinen toisen asteen yhteishaku, jossa noin 60 000 peruskoulunsa päättävää nuorta tekee valintoja lukioon ja ammatilliseen koulutukseen hakeutumisesta. Konkreettisimmillaan yhteishaku tarkoittaa risteystä, jossa nuori ensimmäistä kertaa pysähtyy ottamaan kantaa tulevaan ammattiinsa sekä tekemään koulutusvalintoja unelmansa toteuttamiseksi.

Tehtävä on varmasti mieleinen niille nuorille, jotka jo tietävät mitä haluavat isona tehdä ja minkä koulutusvalinnan kautta ammattiunelma on saavutettavissa. Todellisuutta lienee kuitenkin se, että valtaosa nuorista ei vielä omaa selvää urahaavetta ja ensimmäinen hyvä uutinen onkin suunnattu sinulle.

Hyvä uutinen on, että valitsitpa yhteishaussa minkä opiskelupolun tahansa, se ei tule määrittämään loppuelämäsi valintoja tai kulkua.

Hyvä uutinen on, että valitsitpa yhteishaussa minkä opiskelupolun tahansa, se ei tule määrittämään loppuelämäsi valintoja tai kulkua. Yhteishaun valintaa ei tarvitse ajatella lopullisena päätöksenä ja kiinnostuksen kohteita on mahdollista vaihtaa iän ja kokemuksen karttuessa. Maailma ympärillä ja työelämä sen mukana muuttuvat nopeasti. Itse asiassa vain harva meistä on lopulta siinä ammatissa, jonka yhteishakuvaiheessa itselleen valitsi. Tärkeintä onkin hakeutua rohkeasti opiskelemaan, oppia uusia taitoja ja olla rehellinen itselleen jos valittu tie tuntuu väärältä. Opiskelu ei ole koskaan hukkaan heitettyä aikaa vaan opinnoista saa pääomaa – esimerkiksi uusia taitoja ja tietoja – joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

Toinen hyvä uutinen on se, että Suomi tarvitsee sinua varmasti tulevaisuudessa! Nuoria odotetaan jo innolla työelämässä. Yritykset odottavat, että valmistut ammattiin, tuot uutta osaamista työyhteisöön ja autat työpanoksellasi rakentamaan tulevaisuutta. Tästä osoituksena palvelualoilla yli puolet yrityksistä haluaa tarjota nuorille tulevana kesänä harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja, koska nämä ovat erinomainen mahdollisuus esitellä yritystä tulevaisuuden osaajille. Sanonta, “nuorissa on tulevaisuus”  pitää täysin paikkansa.

Toinen hyvä uutinen on se, että Suomi tarvitsee sinua varmasti tulevaisuudessa!

Kolmas hyvä uutinen on, että palvelualat työllistävät myös tulevaisuudessa. Uudet työpaikat ja yritykset syntyvät palveluihin. Palvelualoilla luodaan ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin sekä varmistetaan yritysten ja ihmisten arjen sujuvuus. Palvelualat sisältävät valtavan laajan kattauksen mielenkiintoisia uramahdollisuuksia niin ammattikoulutusväylän kuin myös korkeakoulutustaustan valinneille tuoreille osaajille. Palvelualoilla työskentelee yli miljoona osaajaa huolinnan ja logistiikan, teknisen suunnittelun, yrityspalveluiden, viihteen ja virkistyksen sekä information ja viestinnän parissa. Palvelualoilla voit työskennellä vaikkapa arkkitehtinä, toimittajana, koodarina, kuljettajana, taloushallinnon asiantuntijana, tanssijana tai näyttelijänä.

Tästä osoituksena palvelualoilla yli puolet yrityksistä haluaa tarjota nuorille tulevana kesänä harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja

Toivotankin sinulle yhteisvalintojaan pohtiva nuori, luottavaista ja avointa mieltä tuleviin opintopolkuihin sekä toivon, että unelmasi tulevasta ammatista toteutuu!  

Sopisitko sinä työskentelemään palvelualoilla? Testaa!​

En pidä asiakaspalvelusta, joten palvelualat eivät ole minua varten

Tarua. Palvelualoilta löytyy asiakaspalvelua sisältävien ammattien lisäksi lukuisia erilaisia töitä ja tehtäviä, jotka eivät sisällä asiakaspalvelua tai sisältävät sitä vain vähän. Tällaisia ammatteja ovat mm. lentäjä, varastotyöntekijä, pelisuunnittelija tai ICT-suunnittelija​.

Palvelualoille voi opiskella ainoastaan ammattikoulussa

Tarua. Palvelualoilla on monia ammatteja ja tehtäviä, joihin voi valmistua myös korkeakoulusta. Tällaisia ammatteja ovat mm. arkkitehti, viestintä ja taloushallinto.  

Palvelualoilla työt vaativat pitkiä työpäiviä ja huonoa palkkaa

Tarua. Vaikka palvelualan työt voivat olla vaativia ja sisältää kiireisiä päiviä, ei ole totta, että kaikki palvelualan työntekijät tekevät pitkiä päiviä ja saavat huonoa palkkaa. Palvelualalla on monenlaisia ammatteja, ja palkka- ja työaikaolosuhteet voivat vaihdella suuresti eri ammattien ja yritysten välillä. ​

Palvelualoilla työt ovat fyysisesti vaativia

Tarua. Vaikka osa palvelualan töistä voi olla fyysisesti vaativia, kuten vaikkapa rakennusalan asennustyöt, niin kaikki palvelualan työt eivät ole välttämättä fyysisesti raskaita. Palvelualalla on monenlaisia tehtäviä, jotka vaihtelevat suuresti fyysisen työn vaativuudessa. Esimerkiksi tietotekniikan asiantuntijat, kirjanpitäjät, asiakaspalvelijat ja monet muut voivat työskennellä enimmäkseen toimistoissa tai tietokoneiden ääressä, eikä heidän työnsä välttämättä edellytä fyysistä voimankäyttöä.​

Palvelualoilla työt tarjoavat mahdollisuuden oppia monia hyödyllisiä taitoja

Totta. Palvelualan työt voivat tarjota monia mahdollisuuksia oppia hyödyllisiä taitoja. Asiakaspalveluosaaminen, vuorovaikutustaidot, tiimityökyky ja ongelmanratkaisukyky ovat kaikki taitoja, joita voi kehittää palvelualan työssä. Näitä taitoja voi hyödyntää monissa muissa ammateissa ja elämässä yleisesti

Palvelualoilla työskentelemällä voit usein edetä uralla ja saavuttaa johtotehtäviä tai erikoistua haluamaasi alaan

Totta. Palvelualoilla on usein monia mahdollisuuksia uralla etenemiseen. Aloittaessaan perustasolla työntekijät voivat oppia ja kehittää taitojaan, mikä voi avata ovia ylennyksiin ja vastuullisempiin tehtäviin. Palvelualat tarjoavat usein myös mahdollisuuksia erikoistua tiettyihin alueisiin tai aloittaa oma yritys, mikä voi johtaa ammatilliseen menestykseen ja itsenäisyyteen. ​

Milka Kortet

Johtava asiantuntija, Elinkeinopolitiikka

Koulutus ja osaaminen

milka.kortet@palta.fi

Tältä kirjoittajalta myös