22.12.2020 -

Paltan uuden strategian keskiössä uudistuminen – palvelutalous kirittää Suomea takaisin kasvun tielle

Tuomas Aarto

Toimitusjohtaja, Johto

,

Vuosi on ollut monilla tavoin poikkeuksellinen. Poikkeustilassa olemme pohtineet myös Paltan tulevaisuuden suuntaa liiton strategiaprosessin muodossa. Uusi strategiamme luo suuntaviivat Paltan toiminnalle ensi vuoden alusta aina vuoteen 2023 saakka.

Korona on värittänyt monen organisaation toimintaa, niin myös meillä Paltassa. Monen yrityksen liiketoiminnan tyssätessä kuin seinään on tarve Paltan toiminnalle ollut suurempi kuin kenties koskaan, oli kyse sitten työsuhdeneuvonnasta, yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta tai palvelualojen tilannekuvan ylläpitämisestä.

Korona on vaikuttanut liiketoimintaan monilla palvelualoilla negatiivisesti. Suomessa eniten ovat kärsineet kuljetus- ja matkailupalvelut sekä erilaiset tapahtumapalvelut. Lopulliset vaikutukset Suomen talouteen tulevat riippumaan mm. epidemian ja rajoitustoimien kestosta. Samalla monille palvelualoille poikkeusaika on tuonut mahdollisuuksia. Palvelumuodoissa korostuvat erilaiset etäratkaisut, ja kotona kulutettavien sekä digitaalisten palveluiden kysyntä nousee.

Poikkeustilassa olemme pohtineet myös Paltan tulevaisuuden suuntaa liiton strategiaprosessin muodossa. Uusi strategiamme luo suuntaviivat Paltan toiminnalle ensi vuoden alusta aina vuoteen 2023 saakka. Koronan kaltaisessa tilanteessa tulevaisuuden kehityskulut saattavat muuttua merkittävästikin. Joitain megatrendejä korona kiihdyttää, toisia se saattaa hidastaa.

Sitä, miltä maailma näyttää koronan jälkeen, emme voi vielä tietää. Uskomme kuitenkin, että uuden strategiamme visio, Palvelutalous kirittää kasvuun, mahdollistaa meille selkeän keskittymisen siihen, mikä on tärkeää: saada palveluyritykset ja Suomi takaisin kasvun tielle.

Paltan toiminnan keskeinen tarkoitus on rakentaa menestyksen edellytyksiä palvelualojen kukoistukselle – niin pienille kuin suuremmillekin yrityksille. Toteutamme strategiaamme kolmen strategisen fokusalueen kautta:

Uudistamme työelämää vastuullisesti. Vahvana työmarkkinatoimijana olemme uudistaneet suomalaista työelämää jo pitkään. Myös tulevaisuudessa haluamme luoda edellytyksiä palvelualojen kilpailukyvylle. Alkavalla strategiakaudella viemme eteenpäin uusia työnteon malleja, jotka nostavat työllisyyttä ja luovat vaihtoehtoisia ja moninaisia polkuja työhön.

Rakennamme yrityksille uudistumisen mahdollisuuksia. Digitalisaatio on ollut jo pitkään keskeinen osa Paltan toimintaa, ja myös tulevaisuudessa luomme elintilaa digitalisaatiolle ja uusille ansaintalogiikoille. Haluamme rohkaista palveluyrityksiä yrityksiä investoimaan tulevaisuuteen.

Vauhditamme kestävää ja kansainvälistä kasvua. Liian usein mielikuvat palvelualoista ovat liian suppeat. Digitalisaatio on avannut monelle palveluyritykselle markkinat maailmalle, ja tuonut samalla kansainvälisen kilpailun lähelle. Haluamme kasvattaa ihmisten ymmärrystä palvelutalouden kansainvälistymisestä sekä kestävän talouden edellytyksistä ja mahdollisuuksista. Samalla haluamme sparrata yrityksiä kasvuloikkaan.

Vaikka uudessa strategiassa moni asia tuo mukanaan uutta, säilyvät tietyt asiat – kuten hyvä yhteistyö monien kumppaneiden kanssa. Tulevaisuutta rakennetaan yhdessä.

Tässä yhteydessä on hyvä hetki kiittää kuluneesta, hyvin poikkeuksellisesta vuodesta, ja toivottaa hyvää joulua sekä rauhallista vuodenvaihdetta. Ensi vuoden puolella jatkuu taas työ työpaikkojen ja talouden puolesta.

Pysy ajan tasalla palvelualoja ja työmarkkinoita koskevista aiheista, seuraa meitä sosiaalisen median kanavissamme TwitterissäLinkedInissä, Instagramissa ja Facebookissa sekä liity uutiskirjeemme tilaajaksi

Tältä kirjoittajalta myös