29.09.2022 -

Palvelut apuna kotitalouksien energiansäästössä

Mikko Paloneva

Asiantuntija, Elinkeinopolitiikka

Olemme ennennäkemättömän energiakriisin kynnyksellä, ja moni kotitalous odottaa talven energialaskuja kauhunsekaisin tuntein. Varsinkin sähkön hinta on kallistunut moninkertaiseksi, mutta myös kaukolämmön hinta on noussut useissa kunnissa. Energiakulujen pienentämiseen ja energian säästämiseen saa apua monenlaisilta palveluyrityksiltä, Paltan asiantuntija Mikko Paloneva bloggaa.

Suuri osa kotien energiankulutuksesta käytetään tilojen lämmittämiseen. Talotekniikkapalveluita tarjoavat yritykset huolehtivat kodin teknisistä järjestelmistä, esimerkiksi lämmityksestä ja ilmanvaihdosta, jotka muodostavat suuren osan kodin energiankulutuksesta. Tärkeitä ovat paitsi tarkoituksenmukaisesti valitut laitteet, myös niiden toimivuus ja oikea käyttö. Yritykset auttavat kuluttajia aina energiaremonttien suunnittelusta laitteiden asentamiseen ja huoltoon asti. Esimerkiksi aurinkopaneelibuumi ei olisi mahdollinen ilman osaavia asentajia.

Kotiautomaatio ja älykkäät digipalvelut optimoivat kotien energiankulutusta niin sähkölämmitteisissä pientaloissa kuin kaukolämpöä käyttävissä kerrostaloissa. Kännykkäsovelluksella voidaan asettaa sisälämpötila kunkin huoneen tarpeen mukaiseksi, ja esimerkiksi etätyöhuoneen lämpötilaa voi pudottaa vapaiden ajaksi. Älypalvelut myös tasapainottavat kerrostalojen lämmitysverkostoa. Asuntojen kestäviä ratkaisuja suunnittelevat talon piirustusvaiheessa myös arkkitehdit, jolloin vältytään esimerkiksi hukkaneliöiltä. Nämä toimet säästävät energiaa asuinmukavuudesta tinkimättä.

Pienemmän energiankulutuksen lisäksi kotiautomaatio tuo säästöjä energian kulutusta ajoittamalla. Pörssisähkön käyttäjillä sähkölämmitystä painotetaan halvoille tunneille, mikä tarkoittaa yleensä yöaikaa. Kaukolämpötaloissa voidaan puolestaan ajoittaa tilojen ja käyttöveden lämmitys eri ajankohdille, mikä pienentää kulutuspiikkiä. Tämä mahdollistaa pienemmän kaukolämmön perusmaksun.

Tänä syksynä kannattaa kääntää kaikki kivet ja kannot energian säästämiseksi, ja palveluyrityksiltä saa tässä monenlaista apua.

Neuvontaa ja ohjeistusta tarvitaan energiansäästön tueksi enemmän kuin koskaan. Olipa kyse sitten energiaremonteista, laitteiden oikeasta käyttötavasta tai asumistottumuksista, luotettava ja konkreettinen tieto on kullan arvoista. Sitä tuottavat asiantuntija- ja konsultointipalveluyritykset, jotka esimerkiksi julkaisevat oppaita ja tarjoavat kuluttajaneuvontaa.

Media- ja informaatiopalvelut huolehtivat siitä, että tietoisuus energiakriisin syvyydestä ja energiansäästövinkeistä leviää laajalle. Energiaa käsitellään nykyisin jokaisessa uutislähetyksessä ja jutut energiansäästökeinoista ovat yleisiä.

Tänä syksynä kannattaa kääntää kaikki kivet ja kannot energian säästämiseksi, ja palveluyrityksiltä saa tässä monenlaista apua. Tärkeitä ovat myös palveluyritysten omat toimet. Kannustammekin Paltassa kaikkia palveluyrityksiä osallistumaan Astetta Alemmas -energiansäästökampanjaan!

Mikko Paloneva

Asiantuntija, Elinkeinopolitiikka

Ilmastopolitiikka ja kestävä kasvu

mikko.paloneva@palta.fi

Tältä kirjoittajalta myös