04.10.2019 -

Pukkia odotellessa?

Paltan viestintä

,

Mitähän tänä vuonna tulee? Tuleeko yksi isompi paketti vai useampi pieni? Tuleeko rahalahja vai rahaa yhdistettynä tavaraan? Vai oltiinko sittenkin niin tuhmia, että ei tule mitään tai tulee jopa risuja?

Ei, työmarkkinalakimies ei odota joulupukkia, vaan alkaneen liittokierroksen päänavausta. Se, millainen kattaus vientiteollisuudessa tulee olemaan tarjolla, vaikuttaa myös palvelualoilla. Viennin ratkaisut kiinnostavat, sillä ne määrittävät enimmäisbudjetit myös muualla. Samalla pitää muistaa, että muutkin alat, kuten palvelualat, kohtaavat kansainvälisen kilpailun arjessaan.

Eivät muut alat silti viennin ratkaisuja kopioi, sillä kaikille ei vaan toimi se sama joulukinkku ja lanttulaatikko. Yhtäällä tulee ehkä olemaan tarjolla kalapöytä, toisaalla vegaaniateria, kun taas jossakin voidaan pitää yllä iloista joulumieltä lähinnä vain sillä ajatuksella, että toivottavasti voidaan välttyä yt-kutsuilta.

Yhdellä alalla saattaa löytyä kaikille lahjakortteja, kun taas toisaalla jaettavana on vähemmän rahaa ja lisäksi vähän pikkupaketteja. Jossakin voidaan jakaa vain pieni pehmeä paketti, toisaalla ei sitäkään. Jossakin halutaan palkita erityisen kilttejä ja ahkeria, toisaalla on taas tarve tasoittaa sitä, että joku on jo aiemmin saanut enemmän kuin toinen.

Lahjatoivelistoja on jo esitelty, mutta nyt odotellaan jännittyneenä niitä ensimmäisiä toteutuneet-listoja. Sen jälkeen pääsee taas itsekin toden teolla neuvottelupöytään.

Kirjoittaja on Paltan asiantuntija.

Tältä kirjoittajalta myös