22.05.2023 -

Työmarkkinatoiminnasta kasiluokkalaisille

Nina Sillantaka

Viestinnän asiantuntija, Elinkeinopolitiikka, Viestintä ja vastuullisuus

Mitä on työmarkkinatoiminta? Kuka tietää mitä tekee valtakunnansovittelija? Entä mitä palvelualat ovat ja miten ne vaikuttavat meidän kaikkien elämään? Näihin kaikkiin kysymyksiin saatiin vastauksia, kun imatralainen kasiluokka vieraili Paltan toimistolla.

Innostunutta puheensorinaa ja uteliaita katseita. Joukko kahdeksasluokkalaisia purkautui bussista ja matkusti hissillä Etelärannan kuudenteen kerrokseen tutustumaan Paltan toimintaan. Kyseessä oli tietokilpailuvoitto, luokka osallistui marraskuussa 2022 Talous ja nuoret TAT:in järjestämään etäTET:iin ja voitti palvelualojen päivän tietovisan ja siitä palkinnoksi matkan Etelärantaan ja Linnanmäelle.

Vierailun teemana oli yhteiskuntaopin tunti, jonka piti Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri. Nuoret oppivat, mikä on työehtosopimus ja mitä tarkoittaa työnantajien ja työntekijöiden järjestäytyminen, sekä mistä työsopimuksessa sovitaan. Aihe oli ajankohtainen, sillä luokka oli juuri ollut ensimmäisessä tet-harjoittelussaan. Työkokemusta oli kertynyt kaupasta, päiväkodista, tehtaalta ja varastosta.

– Päivä oli valtavan hieno ja avartava kokemus, ja tärkeä osa yhteiskuntavastuumme toteuttamista, toteaa oppitunnin pitänyt työmarkkinajohtaja Minna Ääri.

Palvelualat nuoret kokivat mielenkiintoisiksi ja tutuiksi, vaikka yllättäviäkin palvelualoja vierailulla löydettiin. Tärkeitä taitoja palvelualoilla työskentelevälle ovat imatralaisten mielestä oivaltavasti yhteistyötaidot, sosiaalisuus, asiakaslähtöisyys ja matemaattiset taidot. Moni oli jo löytänyt ensimmäisen kesätyön palvelualoilta ja pohti, että tulevaisuudessa se oma työurakin voisi palvelualoilta löytyä, onhan siellä ammatteja logistiikasta arkkitehtiin.

Maailman suurin etäTET on Talous ja nuoret TAT:tin järjestämä virtuaalinen työelämään tutustuminen, jossa oppilaat pääsevät tutustumaan laajasti eri aloihin. Viime syksynä järjestetty etäTET-viikko oli ollut nuorten ja opettajien mielestä kiva kokemus. Tulevan syksyn etäTET-tapahtumalta toivottiin etenkin vaihtelua, osallistavaa toimintaa ja nuoria puhujia. Näihin kaikkiin toiveisiin Palta aikoo vastata omassa palvelualojen etäTET-päivässään marraskuussa.

Tältä kirjoittajalta myös