26.04.2022 -

Vajaa vuosi vaaleihin – avain Suomen kasvuun löytyy palveluista 

Tatu Rauhamäki

Johtaja, Elinkeinopolitiikka

Eduskuntavaaleihin 2023 on enää vajaa vuosi aikaa. Tälläkin hallituksella on vielä monta pelin paikkaa, mutta samalla katsetta tulee kääntää jo vaaleihin ja seuraavalle hallituskaudelle, Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki bloggaa.

Suomi tarvitsee kasvua. Se tarvitsee sitä ehkä kipeämmin kuin koskaan. Koronakriisin ja Venäjän armottoman hyökkäyssodan jäljet näkyvät pitkään. Samalla Suomen julkisen talouden tasapaino on heilahtanut kuluneella hallituskaudella merkittävästi huonompaan suuntaan. Koronakriisin aiheuttaman velkaantumisen lisäksi hallitus on kasvattanut huomattavasti valtion pysyviä menoja.

Seuraavan hallituksen onkin lähdettävä hakemaan rohkeasti uutta kasvua ja elinkeinorakenteemme monipuolistamista. Vahvaa kasvua tarvitaan julkisen talouden tasapainottamiseksi. Elinkeinorakenteen monipuolistaminen taas parantaa erilaisista kriiseistä selviytymiskykyämme alati arvaamattomammaksi muuttuvassa maailmassa.

Palveluiden huomioiminen on koko Suomen hyvinvoinnin ja kasvun vahvistamisessa avainasemassa.

Palveluiden huomioiminen on koko Suomen hyvinvoinnin ja kasvun vahvistamisessa avainasemassa. Suurin osa uusista työpaikoista ja yrityksistä syntyy palvelualoille. Palvelut ovat luoneet Suomeen 2000-luvulla yli 330 000 uutta työpaikkaa. Myös viennin kasvusta suuri osuus on tullut 2000-luvulla palveluista.

Palvelullistumisen kautta syntyvä monipuolisempi elinkeinorakenne parantaa myös kestävyyttämme erilaisissa kriisi- ja poikkeustilanteissa. Olemme iskunkestävämpiä, kun taloutemme ei ole vain muutaman kortin varassa. Kriisinkestävyytemme vahvistamiseksi meidän on huolehdittava nykyistä paremmin niin taloutemme uudistumisesta kuin julkisen taloutemme tasapainosta.  

Palveluiden kannalta keskeisin kasvun este on kyselyidemme perusteella osaavan työvoiman tarjonta. Osaajapulan ratkaisemisen tuleekin olla vahvasti seuraavan hallituksen agendalla. Ratkaisuja löytyy niin työperusteisen maahanmuuton helpottamisesta kuin työelämän rakenteellisesta uudistamisesta.

Lisäksi uutta kasvua ja tuottavuuden parantamista on tuettava ennakkoluulottomasti ja rohkeasti TKI:n ja digitalisaation avulla. On tärkeä myös muistaa, että talouden palveluvaltaistuminen vahvistaa samalla myös kestävää kasvua – Suomen kokonaistuotannosta yli 40 prosenttia tulee jo nyt palveluista, mutta päästöistä vain viidennes.

Haluamme auttaa seuraavaa hallitusta löytämään Suomelle uutta kasvua ja sitä kautta vahvistamaan meidän kaikkien hyvinvointia. Tulemme esittämään Paltassa tämän vuoden aikana tarkempia tavoitteita seuraavalle hallituskaudelle. Kuten varmasti päättäjätkin, myös me Paltassa haluamme, että uudet työpaikat ja innovaatiot syntyvät Suomeen. Pitämällä palveluista huolen, huolehdimme myös Suomen menestymisestä.  

Tatu Rauhamäki

Johtaja, Elinkeinopolitiikka

Yksikön johtaja

tatu.rauhamaki@palta.fi

Tältä kirjoittajalta myös