30.04.2020 -

Vappukuplia olohuoneessa

Tuomas Ylitalo

Kirjoitin viime vuonna vastaavan vappublogin osaamisen merkityksestä. Kyllä  vappu muistuttaa meitä edelleenkin osaamisesta ja valmistumisen tuomasta ilosta. 

Vapun nostattama ilo ja vapautuneisuuden tunne on tuttua meille kaikille. Juhla luo meille hetken, jolloin voimme olla ylpeitä itsestämme ja osaamisistamme. Lakki on useimmille osoitus kouluttautumisesta.  

On todettava kuitenkin tasapuolisuuden nimissä, että meillä on Suomessa myös suuri joukko ihmisiä, jotka eivät ole koskaan saaneet tai hankkineet perusasteen koulutuksen jälkeen itselleen lisäosaamista tai valmistumisen osoittavaa juhlavaa lakkia. Uskallan väittää, ettei oppivelvollisuuden pidentäminenkään takaa kaikille toisen asteen tutkintoa ja lakkia.  

Vapun nostattama ilo ja vapautuneisuuden tunne on tuttua meille kaikille. Juhla luo meille hetken, jolloin voimme olla ylpeitä itsestämme ja osaamisistamme.

Peruskoulutusjärjestelmämme tuleekin tarjota entistä kantavampaa perusosaamista. Sen tulee luoda nuorille motivaatio opiskella mieluisaa alaa. Vappuhattu on sopiva, kun siitä osaa olla ylpeä. 

Jatkuvan oppimisen merkitys konkretisoituu tällaisina koronaviruksen aiheuttamina vaikeina aikoina, kun jokaisella pitäisi olla kykyä hypätä työstä toiseen ja tutulta toimialalta täysin vieraisiin ajatusmalleihin. Siilomaiseen ajatteluun ei ole todellakaan varaa. 

Nykypäivänä ei riitä enää, että omistaa vappuna tietyn värisen lakin. Ansioksi ei välttämättä katsota edes sitä, että valkoinen lakki on saattanut jo muuttua kokemuksen karttumisen myötä keltaiseksi. Konkreettinen osaaminen merkitsee yhä enemmän. Osaamisen tunnistamiseen tarvitaankin uusia digitaalisia työkaluja. 

Yhteisöllisyyttä etäyhteyksin 

Elämme vappuisin monenlaisien kuplien äärellä ja nämä kuplat ovat tänä vuonna vahvempia kuin koskaan. Tilanteessa poikkeuksellista on se, ettemme välttämättä näe mitään muita kuin omamme. Nautimme kuplistamme omissa olohuoneissamme. 

Poikkeuksellisen tästä vapusta tekee koronan tuomat rajoitteet kokoontumisille. Emme törmää vappuna kadulla kommunistien marssiin, emmekä näe tuhansien ihmisten yhtäaikaista lakkimerta. Tämä ei tarkoita kuitenkaan yhteisöllisyyden loppumista, vaikka vappuna ei tavattaisikaan fyysisesti. 

Elämme ja koemme tällä kertaa vapun läheisyyden ja juhlahumun virtuaalisesti. Kuplivia maljoja onnistumisillemme voidaan nostaa nyt etäyhteyksien välityksellä.

Elämme ja koemme tällä kertaa vapun läheisyyden ja juhlahumun virtuaalisesti. Kuplivia maljoja onnistumisillemme voidaan nostaa nyt etäyhteyksien välityksellä. Hienoa on, että korona-ajan eristäytyminen kotiolosuhteisiin on varmasti edistänyt samalla myös kansakuntamme digiosaamista. Etävideopuhelut ovat tulleet tutuksi töissä ja arjessa.  

Lopuksi totean, että monipuolisesti ja tasavertaisesti koulutettu yhteiskuntamme toimii, kun luotamme tutkittuun tietoon ja meitä itseämme viisaampiin. Olkaamme toki itsekin viisaita ja luottakaamme maalaisjärkeen, tutkittuun tietoon ja päättäjiin. Pitäkäämme huolta toisistamme ja pysykäämme terveinä.  

Mitä erinomaisinta vappua! 

Kirjoittaja on Paltan elinkeinopolitiikan asiantuntija. 

Pysy ajan tasalla palvelualoja ja työmarkkinoita koskevista aiheista, seuraa meitä sosiaalisen median kanavissamme TwitterissäLinkedInissä, Instagramissa ja Facebookissa sekä liity neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen tilaajaksi

Tältä kirjoittajalta myös