29.04.2022 -

Vappuna on aika juhlia tulevaa ja nauttia vapaudesta

Tuomas Ylitalo

,

Viime päivinä olemme kaikki päässeet toivottavasti jo nauttimaan toistemme hymyistä erilaisissa lähitapaamisissa, tietysti toisten ja oma turvallisuus huomioiden. Tunne toisten ihmisten kohtaamisesta kasvokkain on ollut mitä vapauttavin ja mieltä ilahduttavin.

Juhla- tai karnevaalitunnelmasta ei voi välttämättä aivan vielä puhua, mutta kaduilla on näkynyt onneksi jo viikkoja opiskelijatapahtumia ja opiskelijaporukoita, joiden käyttäytyminen muistuttaa jo aikaa ennen isoa K:ta. Opiskelijoiden ilo tarttuu meihin työelämässä oleviinkin. Opiskelijoiden piinakuukaudet ovat muutenkin hellittämässä ja meille kaikille tärkeät ilon ja vapauden kesäkuukaudet ovat vasta alkamassa.

Tunne toisten ihmisten kohtaamisesta kasvokkain on ollut mitä vapauttavin.

Raskas ja pitkä talvikausi opetti meille yhä uudelleen, mitä merkitsee resilienssi ja sopeutuminen alati muuttuviin olosuhteisiin. Muutaman kuukauden sisälle mahtui tunteita laidasta laitaan. Kun pandemia alkoi löysentää kuristusotettaan meistä, tuli tilalle epäuskon tunne Venäjän armottoman hyökkäyksen ja kansainvälisen kriisin myötä.

Onneksi voimme kuitenkin uskoa parempaan tulevaisuuteen. Aurinkokin on alkanut paistaa ja vapaa-aikaa koskevat suunnitelmat tuovat arkeemme jotakin, jota monet olivat varmasti jo pitkään kaivanneet. Tunne vapaudesta suunnitella aidosti yhteisiä kesäretkiä, tunne vapaudesta osallistua jälleen kesäteattereihin ja yhteisiin rientoihin, ja tunne vapaudesta olla lähellä toisia ihmisiä ohjaavat jälleen käyttäytymistämme. Myös erilaisilla palveluilla kuten kulttuurilla, urheilulla, matkailulla ja muilla elämyksillä on tärkeä rooli kevään ja kesän rientojen mahdollistamisessa.

Erilaisilla palveluilla kuten kulttuurilla, urheilulla, matkailulla ja muilla elämyksillä on tärkeä rooli kevään ja kesän rientojen mahdollistamisessa.

Usko omaan ja yhdessä tekemiseen ei ole hiipunut, vaikka olemmekin olleet pääosin etänä läsnä. Kömmimme talviuniltamme ja pesistämme toivottavasti yhä vahvempina osaajina. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää sitä, että esimerkiksi opiskelijat ovat saavuttaneet opintojensa aikana huomaamattaan työelämätaitoja, jotka me jo työelämässä olevat olemme vasta oppineet yhteisellä etämatkallamme. Nyt on tärkeää myös tunnistaa omia vahvuuksiamme, joita olemme saaneet yhdessä kehittää, kantapäänkin kautta oppien.

Vappu antaa syyn irrottaa otteen kiristävästä lakista ja vapauttaa entisajan muistot ilmaan. On aika juhlia tulevaa ja nauttia vapaudesta. Mitä iloisinta ja aurinkoisinta vappua kaikille!

Ei kuvaa

Tuomas Ylitalo

,

tuomas.ylitalo@palta.fi

Tältä kirjoittajalta myös