27.06.2024 -

Verkostosta inspiraatiota logistiikkamessuilla

Heini Wiik-Blåfield

Neuvottelujohtaja, Työmarkkinat

Vierailin toukokuussa Rotterdamissa kansainvälisillä logistiikka-alan Breakbulk Europe 2024 -messuilla. Messujen yhteydessä kokoontui myös logistiikka-alan johtotehtävissä toimiva naisverkosto, jonka tämän vuoden tapaamisen teemana oli tehokas mentorointi.

Oli hienoa nähdä sali täynnä satama- ja huolinta-alan naisjohtajia ympäri maailmaa. Alkuun kuulimme paneelissa neljä mielenkiintoista uratarinaa, joissa mentorointi on vienyt naisjohtajia uralla eteenpäin. Satama- ja huolinta-alalla naisjohtajien esimerkki ja mentorointi nuoremmille kollegoille on helpottanut nuorempien naisjohtajien urapolkuja. Erityisen ilahduttavaa oli, että yksi paneelin naisjohtajista oli Suomesta: Oy Hacklin Logistics Ltd:n Managing Director Marianne Blechingberg.

Paneelin jälkeen naisverkoston tapaamisessa oli ”speed dating -hengessä” tehty mentorointiharjoitus, joissa pääsimme kokeilemaan sattumanvaraisesti mentorointipareina kolmen eri naisjohtajan kanssa mentorointia valmiilla kysymyspatteristoilla. Omat parini olivat kotoisin Saksasta, Intiasta ja Hollannista, mikä kuvaa hyvin tapaamisen kansainvälistä luonnetta. Oli avartavaa ja kiinnostavaa päästä vaihtamaan ajatuksia ja kuulla erilaisia logistiikka-alan naisten urapolkuja sekä heidän matkoistaan johtotehtäviin.

Kannustan Suomessakin naisia ennakkoluulottomasti hakeutumaan logistiikka-alalle, sillä ala tarjoaa todella mielenkiintoisia ja kansainvälisiä työtehtäviä – ja myös etenemismahdollisuuksia johtotehtäviin.

Tehtävää totuttujen asenteiden muuttamisessa vielä on, sillä meillä Suomessa työmarkkinat toistaiseksi vielä ovat sukupuolen mukaan voimakkaasti jakautuneita. Tilastokeskuksen mukaan tasa-ammateissa (ammatit, joissa vähintään 40–60 % on sekä naisia että miehiä) vuonna 2022 työskenteleviä oli vain 8,9 prosenttia palkansaajista. Logistiikan alalla erilaisia ammattinimikkeitä on paljon ja sukupuolijakaumat vaihtelevat tehtävittäin. Esimerkiksi huolinnan alalla on ammatteja, joissa naisia on jo yli puolet.

Kokemusten ja tiedon jakaminen sekä mentorointi ovat oivallisia tapoja saada alalle kouluttautuvia naisia suuntaamaan myös johtotehtäviin.

Lue lisää naisverkoston opeista: Breakbulk Mentoring Event Empowers Women | Breakbulk Europe

Tältä kirjoittajalta myös