Kunnossapito on yhä enemmän ennakointia

Teknologia tulee muuttamaan kunnossapitoalaa merkittävästi seuraavan 2-5 vuoden kuluessa, uskoo Maintpartner Groupin toimitusjohtaja Pasi Tolppanen.

Miehittämättömiä ilma-aluksia eli drooneja käytetään jo korkeiden piippujen ja voimajohtojen tarkistukseen. Sukellusroboteilla saadaan tarkistettua monia vedenalaisia paikkoja, jotka ovat joko hankalasti saavutettavia tai vaarallisia.  Analysoimalla automaatiojärjestelmiin kertyvää dataa koneoppivalla analytiikalla voidaan ennustaa ja välttää tehtaiden ja voimalaitosten vikaantumisia.

Uuden teknologian avulla voidaan siirtää jopa hiljaista tietoa kokeneilta huoltomiehiltä nuoremmille.

”Kymmeniä vuosia samalla tuotantolaitoksella työskennellyt konkari kuulee jo äänestä, jos laitteistossa on jotain outoa. Tuo tieto voidaan ohjelmoida järjestelmiimme niin, että outo ääni aiheuttaa hälytyksen valvomossa automaattisesti”, havainnollistaa käyttö- ja kunnossapitoyritys Maintpartner Groupin digiratkaisuista vastaava johtaja Jari Salminen.

Tuotannon jatkuvuus ja turvallisuus tärkeintä

Suomalaisen Maintpartnerin asiakaskuntaan kuuluu yrityksiä ja julkishallintoa lähes kaikilta teollisuudenaloilta. Jalansija on vankin energia-, kemian- ja metalliteollisuudessa.

Kun PwC tutki Maintpartnerin tilauksesta teollisuuden ja energia-alan näkemyksiä kunnossapidosta, tärkeimmiksi tehtäväksi nousivat tuotannon jatkuvuuden varmistaminen ja turvallisuus. Teknologiaa hyödynnetään molemmissa, vaikka turvallisuudessa tärkeintä onkin oikea asenne ja turvallisuutta korostavat prosessit. Maintpartnerissa turvallisuudessa onnistuminen otetaan huomioon myös palkitsemisessa.

Ennakointi tuo säästöjä ja tyytyväisiä asiakkaita

Toiminnanohjausjärjestelmän kaltaista digiteknologiaa, jossa huoltohenkilöstö saa tehtävät ja kuittaa työn suoritetuksi puhelimellaan, on käytetty alalla jo pitkään. Seuraava vaihe on automaatiojärjestelmien keräämän datamäärän hyödyntäminen erityisesti vikatilanteiden ennakoinnissa.

”Koneoppivaan analytiikkaan perustuva valvonta hälyttää heti, kun jotain poikkeavaa tapahtuu. Ihminen sitten päättää, vaatiiko poikkeama paikan päällä käyntiä välittömästi vai voidaanko asia hoitaa seuraavalla huoltokatkolla”, havainnollistaa Salminen.

Asiakkaalle on iso etu, kun huoltotarve saadaan selville hyvissä ajoin eikä yllättäen. Tällöin varaosat saadaan tilattua ajoissa ja esimerkiksi voimalaitoksen toiminta ajettua alas hallitusti ja varavoiman käyttö suunniteltua niin, ettei kukaan jää ilman sähköä. Tästä Maintpartnerilla on jo onnistuneita kokemuksia suurimman asiakkaansa Fortumin kanssa.

”Pelkkä huippuanalytiikka ei tietenkään riitä, vaan myös kohteen prosessit on tunnettava hyvin”, korostavat Tolppanen ja Salminen.

5G mahdollistaa korjaukset etänä

Maintpartner toimii yli 50 paikkakunnalla Suomessa ja yhteensä 25 paikkakunnalla Ruotsissa ja Puolassa. Toimintaa on myös Virossa.

Laadukkaiden tietoverkkojen ja uuden teknologian ansiosta oman talon osaamista voidaan tulevaisuudessa hyödyntää entistä paremmin maantieteellisestä etäisyydestä riippumatta. Tämän mahdollistaa lisätty todellisuus virtuaalilaseineen. Kun huoltohenkilöä etänä opastava ekspertti laittaa päähänsä virtuaalilasit, hän näkee saman ympäristön kuin kohteessa oleva henkilökin.

Tämä onnistuu jo nyt, vaikka ainakin lasien käytettävyydessä on vielä toivomisen varaa. ”Olemme hyödyntäneet lisättyä todellisuutta jo tilanteessa, jossa pölyallergisen erityisosaajan oli vaikea työskennellä asiakkaan tiloissa”, kertoo Tolppanen.

5G-standardi sisältää esimerkiksi reaaliaikaisen videon hyödyntämiseen liittyviä komponentteja ja tuo näin uusia mahdollisuuksia etähuoltoon.  Uuden teknologian toivotaan houkuttelevan alalle myös automaatiosta kiinnostuneita nuoria.

 

Kuvassa vasemmalla Maintpartnerin toimitusjohtaja Pasi Tolppanen ja oikealla digiratkaisuista vastaava johtaja Jari Salminen.

Lisää aiheesta

Tuleva hallituskausi ja palvelutalous puhuttivat Paltan syysseminaarissa 15.1...

Paltan syyskokousseminaaria vietettiin ravintola Palacessa 15. marraskuuta. Seminaarin teemana oli tänä vuonna palvelutalouden edistäminen muuttuvassa poliittisessa maisemassa. Seminaarissa julkistettiin myös Paltan hallitusohjelmatavoitteet tulevalle keväälle ja niiden ympärillä käytiin mielenkiintoinen paneelikeskustelu. Paneeliin osallistuivat kansanedustajat Elina Lepomäki (kok.), Antti Kurvinen (kesk.) ja Ville Skinnari (sd.). Moderaattoreina toimivat Paltan elinkeinopolitiikasta vastaava johtaja Tatu Rauhamäki ja viestintäjohtaja Ulla Rask. Seminaarissa esiteltiin myös Paltan brändiuudistuksen myötä syntynyt uusi ilme. Uusi ilme jalkautetaan Paltan nettisivuille ja materiaaleihin kevään 2019 aikana.

Paltan ekonomistit: Kasvun hidastuminen yllättää yritykset

Talouden ennustaminen näyttää vaikeammalta kuin pitkään aikaan. Suomessa yritysten kasvu on vielä vahvaa, mutta näkymät ovat heikentyneet selvästi. Palvelualan yritysten kasvu ja työllistäminen ovat jatkuneet kesän jälkeen ripeänä. Arvioimme, että palvelujen kasvu jatkuu myös matalasuhdanteessa. Suomalaisten palvelujen vienti vetää jopa yli kansainvälisen kysyntäpotentiaalin.