Suhdannekatsaukset

Palvelujen suhdanteet II/2021: Palvelutalous takakaarteessa

Palvelujen suhdanteet -katsauksessa tarkastellaan yksityisten palveluiden suhdannekehitystä ja tuotetaan ennusteet kuluvan ja seuraavan vuoden keskeisille talousluvuille palvelualoille. Katsaus ilmestyy kahdesti vuodessa, syyskuussa ja maaliskuussa. Tällä sivulla on esitelty uusin suhdannekatsaus. Lisäksi löydät linkin kaikkiin suhdannekatsauksiin sivun lopusta.

Monilla palvelualoilla toipuminen koronakriisistä on yhä kesken, kertoo Palvelualojen työnantajat Paltan syksyn 2021 suhdannekatsaus. Paltan edustamilla palvelualoilla liikevaihtoa on menetetty korona-aikana yhteensä noin kymmenen miljardia euroa eikä tuotannossa olla edelleenkään pandemiaa edeltäneellä tasolla.

Työllisiä on edelleen syyskuussa 15 000 vähemmän kuin pandemian alkaessa koronasta rajusti kärsineillä Paltan edustamilla palvelualoilla liikenteessä ja logistiikassa, viihteessä ja virkistyksessä, matkatoimistoissa ja matkanjärjestäjillä sekä henkilökohtaisissa palveluissa. Näillä aloilla parannusta työllisyyslukuihin ei ole luvassa vuonna 2021.

Suhdannekatsauksesta selviää, että vuonna 2022 kuoppaa saadaan jo kurottua, mutta alojen työllisyys on vielä ensi vuoden puolellakin tuhansia miinuksella verrattuna aikaan ennen koronapandemiaa. Yhteensä työllisten määrä palvelualoilla kuitenkin kasvaa vuonna 2022 noin 22 000:lla. Eri palvelutoimialoilla elpyminen on hyvin eritahtista.

Suhdannekatsauksissa yksityisten palveluiden talous-, työllisyys- ja vientinäkymät

Paltan suhdannekatsauksissa tarkastellaan palvelualojen liikevaihto-, työllisyys, ja vientinäkymiä sekä ennusteita. Lisäksi katsauksissa kerrotaan maailmantalouden ja Suomen talousnäkymistä yleisesti sekä analysoidaan tarkemmin eri palvelutoimialojen kehitystä.

Katsauksissa analysoidaan logistiikan, informaatio- ja viestintäpalveluiden, yritys- ja asiantuntijapalveluiden, hallinto- ja tukipalveluiden sekä muiden palvelualojen kehitystä lukuun ottamatta kauppaa, majoitus-, ravitsemus-, koulutus, terveys- ja sosiaalipalveluja. Palveluiden vientiluvut kattavat katsauksessa talouden kaikkien toimialojen ulkomaankaupan palveluiden osalta.

Uusin suhdannekatsaus

Uusin suhdannekatsaus on julkaistu syyskuussa 2021. Seuraava julkaistaan maaliskuussa 2022.

Palvelujen suhdanteet II/2021

Aiemmat suhdannekatsaukset

Aiemmat suhdannekatsaukset löydät Tutkimukset ja julkaisut -sivulta.

Arkistoon

Tuoreimmat uutiset aiheesta

Kaikki uutiset

Martti Pykäri

Pääekonomisti, Tietopalvelut

Yksikön johtaja

martti.pykari@palta.fi

Ekonomistirobotti Palbot

Robottiekonomisti, Tietopalvelut

Tiedonhankinta ja teknisten ennusteiden tuottaminen, chat-päivystys Paltan verkkosivuilla

palbot@palta.fi