Suhdannekatsaukset

Palvelujen suhdanteet I/2021: Sulkutilasta kasvukiriin

Palvelujen suhdanteet -katsauksessa tarkastellaan yksityisten palveluiden suhdannekehitystä ja tuotetaan ennusteet kuluvan ja seuraavan vuoden keskeisille talousluvuille palvelualoille. Katsaus ilmestyy kahdesti vuodessa, syyskuussa ja maaliskuussa. Tällä sivulla on esitelty uusin suhdannekatsaus. Lisäksi löydät linkin kaikkiin suhdannekatsauksiin sivun lopusta.

Korona-aikana talous on supistunut erityisesti palveluiden kulutuksen vähennyttyä. Vuoden 2021 talouskasvu nojaa palveluiden elpymiseen. Kolmasosa palveluyrityksistä toipuu Paltan jäsenkyselyn mukaan koronakriisistä aikaisintaan ensi vuonna.

Työllisyyskehitys on palvelualoilla eritahtista. Liikenteen ja logistiikan alalta katoaa Paltan ennusteen mukaan tänä vuonna jopa 9 000 työpaikkaa, yritys- ja asiantuntijapalveluissa työllisyys kasvaa.

Kuljetuksen ja matkailun romahdus painaa vientinäkymiä alaspäin. Kokonaisuutena palveluiden ulkomaankaupan toipuminen venyy vähintään vuoteen 2023.

Suhdannekatsauksissa yksityisten palveluiden talous-, työllisyys- ja vientinäkymät

Paltan suhdannekatsauksissa tarkastellaan palvelualojen liikevaihto-, työllisyys, ja vientinäkymiä sekä ennusteita. Lisäksi katsauksissa kerrotaan maailmantalouden ja Suomen talousnäkymistä yleisesti sekä analysoidaan tarkemmin eri palvelutoimialojen kehitystä.

Katsauksissa analysoidaan logistiikan, informaatio- ja viestintäpalveluiden, yritys- ja asiantuntijapalveluiden, hallinto- ja tukipalveluiden sekä muiden palvelualojen kehitystä lukuun ottamatta kauppaa, majoitus-, ravitsemus-, koulutus, terveys- ja sosiaalipalveluja. Palveluiden vientiluvut kattavat katsauksessa talouden kaikkien toimialojen ulkomaankaupan palveluiden osalta.

Uusin suhdannekatsaus

Uusin suhdannekatsaus on julkaistu maaliskuussa 2021. Seuraava julkaistaan syyskuussa 2021.

Palvelujen suhdanteet I/2021

Aiemmat suhdannekatsaukset

Aiemmat suhdannekatsaukset löydät Tutkimukset ja julkaisut -sivulta.

Arkistoon

Tuoreimmat uutiset aiheesta

Kaikki uutiset

Martti Pykäri

Pääekonomisti, Tietopalvelut

Yksikön johtaja

martti.pykari@palta.fi

Lauri Vuori

Ekonomisti, Tietopalvelut

Työmarkkinat ja taloudellinen toimintaympäristö

lauri.vuori@palta.fi

Palbot

Robottiekonomisti, Tietopalvelut

Tiedonhankinta ja teknisten ennusteiden tuottaminen

palbot@palta.fi