Toimialat

Palvelualat luovat Suomeen työtä, kasvua ja hyvinvointia

Yksityiset palvelualat ovat monipuolinen kokonaisuus, joka luo Suomeen työtä, kasvua ja hyvinvointia. Yksityiset palvelut ovat Suomen suurin työllistäjä. Yksityiset palvelut ilman kauppaa työllistävät yli miljoona ihmistä, ja myös valtaosa uusista työpaikoista syntyy palvelualoille.

*Vuoden 2019 tilastojen mukaan. Palveluvienti on kasvanut muuta vientiä nopeammin, mutta koronapandemian aikana vähentynyt matkustajaliikenne laski palveluviennin osuutta.​

Paltan jäsenet jakautuvat suurelta osin seuraaville palvelutoimialoille

Liikenne ja logistiikka toimialalle kuuluu henkilö- ja tavaraliikenne rautateitse, maanteitse, vesiteitse ja ilmateitseLisäksi päätoimialaan kuuluu myös putkikuljetus ja kuljettamiseen liittyvät tukitoiminnot, kuten terminaali- ja pysäköintipalvelut, lastinkäsittely ja varastointi sekä kuljetusvälineiden vuokraus kuljettajan kanssa ja posti- ja kuriiritoiminnot. 

Toimialalla toimivia Paltan jäsenyrityksiä ovat muun muassa Posti, VR, Finnair, Tallink Silja, Finavia, Eckerö Line, DB Schenker, DHL, Pohjolan Turistiauto, Royal Line, Swissport sekä Bring Express. 

Liikenne ja logistiikka työllistää lähes 150 tuhatta suomalaista. Työllisten määrä on noin 6 % koko Suomen työllisistä. Alan työllisyys oli kasvussa vuonna 2019, jolloin työllisten määrä kasvoi noin 500 työntekijää. Alan arvonlisä on noin 5 % Suomen bruttokansantuotteesta. 

Informaation ja viestinnän toimialaan kuuluu tieto- ja kulttuurituotteiden valmistus ja jakelu, näiden tuotteiden sekä tiedon ja viestien siirto ja jakelu, tietotekninen palvelutoiminta, tietojen käsittely ja muu tietopalvelutoiminta. Käytännössä nämä ovat kustannustoimintaa, elokuva- ja televisio-ohjelmatuotantoa, radio- ja televisiotoimintaa, televiestintää sekä ohjelmistoihin liittyvää toimintaa. 

Toimialalla toimivia Paltan jäsenyrityksiä ovat muun muassa Telia, Yleisradio, MTV, Elisa, DNA, Fonecta, Finnkino, Helsinki-filmi, Cinia, Vertex Systems, Nestix sekä Nebula. 

Informaatio ja viestintä työllistää lähes 110 tuhatta suomalaista. Työllisten määrä on noin 4 % koko Suomen työllisistä. Alan työllisyys oli kasvussa vuonna 2019, jolloin työllisten määrä kasvoi noin 3200 työntekijää. Alan arvonlisä on noin 6 % Suomen bruttokansantuotteesta. 

Yritys- ja asiantuntijapalveluihin kuuluvat sellaiset ammatillisesti, tieteellisesti ja teknisesti erikoistuneet toiminnat, jotka vaativat korkeatasoista osaamista, ja joiden kautta palvelujen käyttäjille voidaan välittää erikoistunutta tietämystä ja taitoja. Päätoimialaan kuuluvat muun muassa lakiasiain- ja laskentatoimen palvelut, liikkeenjohdon konsultointi, arkkitehtipalvelut, tieteellinen tutkimus- ja kehitystoiminta, mainostoiminta ja markkinatutkimus sekä eläinlääkintäpalveluita. 

Toimialalla toimivia Paltan jäsenyrityksiä ovat muun muassa Rantalainen, Inspecta, Idean, Kantar TNS, Ifolor, VTT, Silta, Certia, Aalto EE sekä Cetus. 

Yritys- ja asiantuntijapalvelut työllistää lähes 330 tuhatta suomalaista. Työllisten määrä on noin 12 % koko Suomen työllisistä. Alan työllisyys oli kasvussa vuonna 2019, jolloin työllisten määrä kasvoi noin 12000 työntekijää. Alan arvonlisä on noin 5 % Suomen bruttokansantuotteesta. 

Hallinto- ja tukipalveluihin kuuluu liike-elämän yleisiä rutiiniluonteisia ja useimmiten lyhytkestoisia tukipalveluita. Päätoimialaan kuuluu muun muassa vuokraus- ja leasingtoimintaa, työllistämistoimintaa, matkatoimistoja ja matkanjärjestäjiä, turvallisuus- ja vartiointipalveluita sekä kiinteistöpalveluita. 

Toimialalla toimivia Paltan jäsenyrityksiä ovat muun muassa Securitas, Eilakaisla, Aurinkomatkat, Intrum, Eniro, Barona, CWT, SMT, Sector AlarmBekiEnia sekä Lowell. 

Hallinto- ja tukipalvelutyöllistää lähes 180 tuhatta suomalaista. Työllisten määrä on noin 7 % koko Suomen työllisistä. Alan työllisyys oli kasvussa vuonna 2019, jolloin työllisten määrä kasvoi noin 9000 työntekijää. Alan arvonlisä on noin 4 % Suomen bruttokansantuotteesta. 

Viihde ja virkistys -toimialaan kuuluu erilaisia kulttuuri-, viihde- ja virkistyspalveluja, kuten musiikki- ja teatteriesityksiä, museotoimintaa, vedonlyöntiä, urheilua ja muuta virkistystoimintaa. 

Toimialalla toimivia Paltan jäsenyrityksiä ovat muun muassa Kansallisooppera, EMMA, Veikkaus, Musiikkitalo, Jääkiekkoliitto, Vermo, Anifin sekä Tiedekeskussäätiö. 

Viihde ja virkistys työllistää noin 36 tuhatta suomalaista. Työllisten määrä on noin 1,5 % koko Suomen työllisistä. Alan työllisyys oli kasvussa vuonna 2019, jolloin työllisten määrä kasvoi noin 1400 työntekijää. Alan arvonlisä on noin 1,5 % Suomen bruttokansantuotteesta. 

Teknisiin palveluihin kuuluu erilaisia teollisuutta ja rakentamista lähellä olevia palvelutehtäviä. Ala ei kuulu viralliseen toimialaluokitukseen, mutta siihen lasketaan teknisen huollon- ja kunnossapidon, energia-alan verkonrakennus sekä maa- ja vesirakentamisen toimijoita.  

Alalla toimivia Paltan jäsenyrityksiä ovat muun muassa Enersense, Eltel Networks, Voimatel, Caverion, Are, Aro Systems, Ratatek, Raskone sekä Uuttera. 

Muilla aloilla toimivia Paltan jäsenyrityksiä ovat muun muassa maatalouspalvelut, metsäkeskukset, kopio- ja tulostusala, rengasliikkeet, kiinteistöala, valtion laitokset, autokoulut, tanssiopistot, järjestöt, hiusala ym.