11.09.2020 -

Matkustusrajoitusten lieventäminen turvallisesti on askel oikeaan suuntaan

,

– Hallitusta on syytä kiittää päätöksistä, joilla mahdollistetaan ensimmäinen askel kohti turvallista matkailua ja työmatkustusta. Matkailu on Suomelle todella merkittävä elinkeino. Toimiva logistiikka sekä mahdollisuudet kasvokkaisiin kohtaamisiin kansainvälisesti taas ovat vientimme kilpailukyvyn edellytys. Alan saaminen jaloilleen tulee kestämän kauan, mutta tämä on oikea suunta, kommentoi elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki Paltasta.

– Matkustusrajoituksemme ovat kuuluneet tiukimpien joukkoon Euroopassa. Suomen vastuullinen avautuminen on erittäin tärkeää myös jatkossa. Saareksi EU:n sisälle ei pidä ajautua, Rauhamäki lisää.

Paltan tällä viikolla julkaiseman ennusteen mukaan logistiikasta katoaa tänä vuonna jopa 8 000 työpaikkaa, ja näistä työpaikoista suuri osa on henkilöliikenteessä. Liikevaihto logistiikka-alalla jää Paltan arvion mukaan 16 prosenttia pakkaselle viime vuoteen verrattuna.

Ulkomaiset matkailijat ovat tuoneet Suomeen keskimäärin yli kolme miljardia euroa vuosittain, ja matkailu- sekä kuljetuspalvelut muodostavat Suomen viennistä lähes kymmenesosan. Heinäkuussa Suomen lentokentillä matkusti noin 90 prosenttia vähemmän ihmisiä kuin vuotta aikaisemmin. Myös majoitusliikkeiden yöpymisiä oli heinäkuussa lähes neljännes vuodentakaista vähemmän, eli kotimaisten matkailijoiden määrä ei riittänyt kompensoimaan ulkomaisten matkailijoiden puuttumista.

Seuraavaksi katseet suuntautuvat budjettiriiheen, josta Palta odottaa etenkin työllisyyttä nostavia, tuottavuuden kasvua ja digitalisaatiota vauhdittavia sekä elinkeinorakennetta monipuolistavia päätöksiä.

Lisätiedot: 

Tatu Rauhamäki

Johtaja, Elinkeinopolitiikka

Yksikön johtaja

tatu.rauhamaki@palta.fi