19.11.2019 -

Palta hyväksyi sovintoesityksen, PAU:lle sopu ei kelvannut

, , ,

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on hylännyt valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen postialan työehtokiistassa. Palta on pettynyt PAU:n ratkaisuun, sillä työnantajapuoli olisi hyväksynyt sovintoesityksen, jotta pitkään jatkunut työriita olisi saatu päättymään.

– Olemme todella pettyneitä. Tulimme PAU:ta vastaan keskeisissä kysymyksissä, jotta sopu saataisiin aikaan. Hyväksyimme, että uusi sopimus rakennetaan vanhan työehtosopimuksen pohjalle siten, että palkat eivät laske. Lisäksi olimme valmiita korottamaan palkkoja yleisen linjan mukaisesti ja nykyisen palkkarakenteen pohjalta, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

Sovintoehdotus oli Paltan mielestä siedettävä kompromissi molempien osapuolten näkökulmasta pitkään jatkuneeseen kiistaan. Esitys huomioi PAU:n keskeiset lähtökohdat sekä parantaa työnantajan mahdollisuuksia suunnitella ja järjestellä toimintaansa.

PAU:n hylkäyksen pääsyynä on Postin elokuinen päätös siirtää 700 pakettilajittelijaa Posti Oyj:stä Posti Palvelut Oy:n palvelukseen. Posti Oyj on työnantajaliitto Paltan jäsen, Posti Palvelut Oy sen sijaan on järjestäytynyt Medialiittoon.

– Meillä ei ole mahdollisuutta käydä neuvotteluita muiden kuin omien jäsentemme puolesta eikä kysymys pakettilajittelijoiden siirrosta edes ole työehtosopimuksilla ratkaistava asia. Pakettilajittelijoiden tilanteen kytkeminen Paltan ja PAU:n neuvotteluihin on puhdasta järjestöpolitiikkaa, Aarto toteaa.

Tukilakot ylimitoitettuja

Maanantaina kuultiin useita ilmoituksia uusista ammattiliittojen tukilakoista Postin työriidassa. Lisää tukitoimia on luvassa myöhemmin tällä ja ensi viikolla, jos sopua tilanteeseen ei löydy. Erityisen huolissaan Palta on logistiikkaan kohdistuvista häiriöistä, jotka vaikeuttavat niin yritysten kuin kansalaistenkin elämää.

– Liitot tekevät tukilakkopäätöksiä tällä hetkellä vanhentuneiden tietojen pohjalta, sillä tukilakkoilmoitusten pohjana olevat asiat on ohitettu neuvotteluissa jo aikoja sitten, Paltan Aarto selventää.

– Mitään järkeä ei ole siinä, että yhtä yhtiötä koskevien neuvotteluiden vuoksi vaikeutetaan ihmisten liikkumista, vaarannetaan vientiteollisuuden toimintaa ja aiheutetaan yrityksille mittavat vahingot. Toivon nyt kaikilta osapuolilta malttia ja rakentavaa asennetta.

Lisätiedot:

Tuomas Aarto, puh. 040 152 0073
Toimitusjohtaja, Palvelualojen työnantajat Palta ry