07.03.2024 -

Palta: Myös palvelutalous kääntyi laskuun – nopeakin piristyminen kuitenkin mahdollista

Palvelualojen liikevaihdon kasvu pysähtyi vuonna 2023 ja hintamuutoksista puhdistettu myynnin määrä kääntyi laskuun. Viime kuukaudet palvelutuotanto kehittynyt heikosti, mutta työllisyys on pysynyt kohtuullisella tasolla ja valoa on näkyvissä tunnelin päässä, selviää Palvelualojen työnantajat Paltan tuoreesta Palvelubarometristä. Kasvun jarruna ovat etenkin korkeat korot. Kotimaisista tekijöistä poliittisten lakkojen vaikutusta voidaan vasta arvioida.

– Vaikka tilanne on vielä hyvin epävarma, tulevien kuukausien myyntiodotuksissa on havaittavissa pientä piristymistä, mikä viittaa aallonpohjan olevan juuri käsillä, analysoi Paltan pääekonomisti Martti Pykäri.

Talouden horisontissa on nähtävissä heikkoa valoa, sillä inflaatio on hidastunut ja kuluttajien ostovoima lähtee kasvuun palkkojen nousun myötä. Suurimman uhan kajastavalle valolle aiheuttaa EKP:n ohjauskorko ja sen laskun viivästyminen. Suomi on suhdanteessa muuta euroaluetta noin 6 kk edellä ja vaihtuvakorkoisten lainojen myötä korkojen nostot ovat näkyneet täällä nopeammin ja syöneet kulutusta enemmän kuin muissa euromaissa.

Nopean heikkenemisen kääntöpuolena on, että myös tulevat koronlaskun vaikutukset näkyvät meillä nopeammin. Suomen talouden on mahdollista toipua verrattain nopeasti, kun korot kääntyvät laskuun.

– Toivotaan, että EKP laskee korkoja kesällä. Kotimaassa omana uhkana ovat myös poliittiset lakot, etenkin jos ne pitkittyvät. Niiden seurauksia palveluyritysten talouteen ja kannattavuuteen voimme vasta arvioida, Pykäri jatkaa.

Työllisyys on palvelualoilla edelleen kohtuullisella tasolla

Yksityiset palvelualat työllistävät Suomessa yli miljoona ihmistä, mikä on 40 prosenttia kaikista työllisistä. Suhdanteen heikkeneminen näkyy työllisyydessä aina viiveellä. Avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt selvästi huippuvuodesta 2022, mutta henkilöstömäärän odotetaan lähikuukausina vähenevän vain maltillisesti, vaikka lomautuksia tullaankin varmasti jonkin verran vielä näkemään.

Voimakkaan työvoimavaltaisilla palvelualoilla työvoimapula on viime vuosina ollut niin suurta, että työnantajat pitävät kiinni työntekijöistä lyhytkestoiseksi odotetun taantuman yli. Jos taantuma odotetusti väistyy tämän vuoden aikana, on mahdollista, että työllisyys palvelualoilla ei laske merkittävästi.

– Tavaratuotanto ja -kauppa ovat palveluita herkempiä suhdannevaihteluille. Suhdanteen heiketessä esimerkiksi kuluttajat tinkivät useimmiten ensin tavaraostoksista ja vasta sen jälkeen palveluista. Siksi palvelualat kannattelevat Suomen taloutta ja luovat korkeasta inflaatiosta eroon pyristellessä uskoa siihen, että käänne parempaan on tulossa, päättää Pykäri.

Lisätiedot: Martti Pykäri, pääekonomisti, Palvelualojen työnantajat PALTA
044 363 9353
martti.pykari@palta.fi

Martti Pykäri

Pääekonomisti, johtaja, Tietopalvelut

Yksikön johtaja

martti.pykari@palta.fi