16.04.2024 -

Palta: T&K rahoituksen ohjaaminen soveltavaan tutkimukseen edistää talouskasvua – rahoitusta tulisi jakaa myös kotimarkkinoilla toimiville yrityksille

Palvelualojen työnantajat Palta kiittää ensikommenteissaan hallitusta T&K-rahoituksen suuntaamisesta soveltavaan tutkimukseen. Arvonlisäveron korotus sen sijaan osuu kipeästi osaan palvelusektorista.

 – T&K-rahoituksella on merkittävä rooli paitsi palvelualoille, myös Suomen koko taloudelle. Rahoitus auttaa edistämään innovaatioita, teknologista kehitystä ja osaamista, jotka ovat keskeisiä tekijöitä talouden kasvulle, kilpailukyvylle ja kestävälle kehitykselle, kiittää elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki Paltasta.

– Lisärahoitusta tulee käyttää luomalla Business Finlandille ohjelma, joka jakaisi T&K-tukea myös kotimarkkinoilla toimiville yrityksille, joille vienninedistäminen ei vielä ole ajankohtaista. Yritysten kasvua ja tuottavuuden parantamista on tärkeää tukea, eikä vientikriteerin tulisi sitä rajoittaa. Jos yritys menestyy kotimarkkinoilla, lähtee se hakemaan kasvua myös ulkomailta silloin, kun kasvun rajat Suomessa tulevat vastaan, jatkaa Rauhamäki.

Veronkorotukset osuvat palveluihin

Yleisen arvonlisäveron nosto osuu kipeästi useisiin palvelualoihin. Samoin tekee jo hallitusohjelmassa linjattu alennettujen 10 % arvonlisäkannan nosto 14 prosenttiin.

– Ymmärrämme, että hallitus joutuu vaikeassa tilanteessa tasapainottamaan julkista taloutta ja tuemme hallitusta tässä työssä. Keinot eivät kuitenkaan välttämättä ole parhaat mahdolliset. Arvonlisäveronkorotukset osuvat suoraan kuluttajien ostovoimaan ja heijastuvat useiden palvelualojen liiketoimintaan, harmittelee Rauhamäki.

Paltan edustamat yksityiset palvelut ovat Suomen suurin työllistäjä. Yksityiset palvelut ilman kauppaa työllistävät yli miljoona ihmistä, ja myös valtaosa uusista työpaikoista syntyy palvelualoille. Palvelualat tuottavat yli 40 % BKT:stä ja muodostavat kolmanneksen viennistä.

Lisätiedot:

Tatu Rauhamäki, elinkeinopolitiikan johtaja, Palvelualojen työnantajat PALTA ry
050 521 2907, tatu.rauhamaki@palta.fi

Tatu Rauhamäki

Johtaja, Elinkeinopolitiikka

Yksikön johtaja

tatu.rauhamaki@palta.fi