07.10.2021 -

Palvelualoilta huolestuttava signaali: matkailun toipuminen koronasta jäänyt Suomessa merkittävästi kilpailijamaita jälkeen

,

Palveluiden viennin elpymistä joudutaan odottamaan ensi vuoteen, kertoo Palvelualojen työnantajat Paltan tuore suhdannekatsaus. Taustalla on etenkin matkailun ja kuljetuspalveluiden viime vuoden jyrkkä romahdus sekä hidas toipuminen. Palta vetoaa eduskuntaan maahantulorajoitusten jatkamisen hylkäämiseksi.

Tänä vuonna palveluviennin ennakoidaan kasvavan vain pari prosenttia, kun se viime vuonna romahti jopa 16 prosenttia pitkälti matkailuviennin romahduksen painamana. Ero on merkittävä verrattuna koronaa edeltäneisiin kymmeneen vuoteen, jolloin palveluviennin arvo on kasvanut keskimäärin 8 prosenttia vuodessa.

– Suomen koko vuoden matkailutulot eivät yllä näillä näkymin vielä tänä vuonna kasvuun. Erityisen huolestuttavaa on, että matkailun avautuminen on Suomessa merkittävästi verrokkimaitamme jäljessä. Vaarana on, että menetämme matkailussa markkinaosuuksiamme pysyvästi kilpailijamaille, kun markkinoita jaetaan uudestaan. Tämä on huono uutinen niin kuljetus- ja matkailupalveluiden kuin useiden matkailijoista riippuvaisten kuluttajapalveluiden kannalta, Paltan pääekonomisti Martti Pykäri varoittaa.

Tämän hetken liikennemäärillä kuljetuspalveluiden vientitulot ja matkailutulot jäisivät vuoden jälkimmäisellä puoliskolla lähes kolme miljardia euroa alle vuoden 2019 tason. Huhti-kesäkuun matkailuviennin arvo oli Suomessa vain 14 prosenttia vuoden 2019 tasosta, kun Ruotsissa ja Saksassa on alkuvuodesta päästy jo noin 40 prosenttiin ja Tanskassa 24 prosenttiin. Matkailuviennillä tarkoitetaan ulkomaisten matkailijoiden Suomessa käyttämää rahaa.

– Eduskunnan tulee hylätä hallituksen esitys maahantulorajoitusten jatkamisesta vuoden loppuun asti. Rokotekattavuus on Suomessa jo hyvällä tasolla ja matkailu on avautunut laajasti muualla Euroopassa. Rajoitusten jatkamiselle ei enää ole perusteita. Suomalaisten yritysten täytyy pystyä vastaamaan matkailukysynnän kasvuun tasaveroisesti muiden maiden kanssa, kuten talousvaliokuntakin tämänviikkoisessa lausunnossaan totesi, Pykäri sanoo.

– Kotimaan matkailu on tähän asti osittain kompensoinut ulkomaisten matkailijoiden puuttumisen. Kun suomalaiset alkavat jälleen tehdä myös ulkomaanmatkoja, tilanne muuttuu. Ulkomaisten matkailijoiden kulutuksella on siten jatkossa suurempi merkitys palveluiden kysyntään Suomessa.

Lisätiedot:

Martti Pykäri, pääekonomisti, Palvelualojen työnantajat Palta
puh. 044 363 9353, martti.pykari@palta.fi

Martti Pykäri

Pääekonomisti, johtaja, Tietopalvelut

Yksikön johtaja

martti.pykari@palta.fi