25.09.2020 -

Pro jatkaa Kotidatan painostusta huolimatta työtuomioistuimen ratkaisusta

,

Ammattiliitto Pro ilmoitti viikon alussa jo viidennestä lakosta Suomen Kotidataan. Pro jatkaa edelleen Suomen Kotidata Oy:n painostamista ICT-alan työehtosopimuksen käyttöön, vaikka työtuomioistuin on ratkaissut kiistan työehtosopimuksen soveltamisalasta jo syyskuun alussa. Työtuomioistuin ratkaisi, että Suomen Kotidatassa voidaan soveltaa Kaupan työehtosopimusta.

– Pidämme todella erikoisena, että Pro kävelee työtuomioistuimen ratkaisun yli. Työtuomioistuimessa asian ovat ratkaisseet yksimielisesti puolueeton tuomari sekä työnantajapuolen edustajat että työntekijäpuolen edustajat, johtava asiantuntija Timo Yli-Koivisto Palvelualojen työnantajat Paltasta toteaa.

– Pro ei välitä lainkaan työelämää koskevasta sääntelystä tai sopimuksista ja näyttää halveksivan oikeusjärjestelmän instituutioita. Palta vaatii Prota kunnioittamaan työtuomioistuimen ratkaisua.

Tilanne on hämmentänyt Paltan ja sen jäsenyritysten lisäksi myös muita liittoja. Työelämän pelisääntöjen valossa asia on selkeä: yrityksen päätoimiala ja työnantajaliiton jäsenyys määrittävät mitä työehtosopimusta yrityksessä tulee noudattaa. Kaupan liittoon järjestäytyneen Kotidatan toimialana on tietokoneiden, niiden oheislaitteiden ja ohjelmistojen vähittäiskauppa, mikä ei vastaa ICT-alan toimihenkilöiden työehtosopimuksessa tarkoitettua soveltamisalaa.

ICT-alan toimihenkilöitä koskevaa työehtosopimusta noudattavia Paltan jäsenyrityksiä ovat mm. teleoperaattorit Elisa, DNA, Telia sekä verkonrakennusyhtiöt Eltel Networks, Voimatel ja Empower.

Lisätiedot: