09.04.2018 -

Sähköliiton lakko iskee asiakkaisiin ja työmaiden muihin työntekijöihin

, ,

Sähköliiton lakko Paltan jäsenyrityksissä alkoi tänään maanantaina. Yrityksistä kerättyjen tietojen mukaan lakolla on ollut vaikutuksia alan yritysten toimintaan, mutta toisaalta monella työpaikalla sähkömiehet ovat tulleet normaalisti työpaikalle. Lakko iskee erityisesti asiakkaisiin ja muihin työmaiden työntekijöihin.

– Tilanne on erittäin valitettava. Paltan jäsenyritysten lisäksi lakosta ovat kärsineet myös STTA:n jäsenyritykset ja muut toimijat, jotka eivät ole osapuolina Sähköliiton lakossa. Esimerkiksi toisen työehtosopimuksen piirissä olevia ICT-alan urakoitsijoita ja lakon ulkopuolella olevia STTA:n jäsenyritysten työntekijöitä on estetty tulemasta työkohteeseen, vaikka lakko ei koske heitä millään tavalla, Sähkötekniset työnantajat STTA:n toimitusjohtaja Esa Larsen sanoo.

Taloudellisten menetysten lisäksi koko sähköistys- ja sähköasennusalan maine kärsii. Alalla on jo nyt työvoimapula, eikä periaatteellinen ja työntekijöiden etua vastaan oleva lakko edesauta alan imagoa nuorten keskuudessa.

– On vaikea ymmärtää, miksi Sähköliitto lakkoilee. Alan työntekijöiden palkat kuuluvat SAK:n sopimuskenttään kuuluvien työntekijöiden korkeimpiin. Työnantajapuoli ei ole esittänyt työehtosopimukseen sellaisia muutoksia, jotka olisivat työntekijöiden näkökulmasta heikennyksiä ja tarjottu palkkaratkaisu on yleisen linjan mukainen, Paltan työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaara sanoo.

Sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimusneuvotteluita on käyty kuukausikaupalla. Sähköliitto keskeytti neuvottelut helmikuun lopulla, eikä neuvotteluja ole pystytty jatkamaan liittojen kesken, koska Sähköliitto asetti kiky-pidennyksen poistamisen neuvottelujen jatkamisen reunaehdoksi. Liittojen välisissä neuvotteluissa päästiin eteenpäin vasta kun sovittelija otti asian käsittelyyn. Neuvottelupöytään palataan sovittelijan kutsusta.

Lisätiedot:

työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaara, Palta, p. 040 705 0939
toimitusjohtaja Esa Larsen, STTA, p. 041 453 4075