Kilpailukieltosopimuksella tarkoitetaan erillistä sopimusta tai esimerkiksi työsopimuksen ehtoa, jonka tarkoituksena on rajoittaa työntekijän oikeutta siirtyä työnantajan kilpailijoiden palvelukseen ja harjoittaa kilpailevaa toimintaa omaan lukuunsa työsuhteen päättymisen jälkeen. Kilpailukieltosopimuksen tekemistä työntekijän kanssa on rajoitettu, ja sille on aina oltava erityisen painava syy.
Ennen 1.1.2022 työnantajan tuli maksaa kilpailukieltosopimuksesta työntekijälle kohtuullinen korvaus ainoastaan, mikäli kilpailukiellon kesto ylitti 6 kuukautta. Viime vuodenvaihteessa voimaan tulleen lakiuudistuksen myötä korvausvelvollisuus koskee jatkossa myös lyhyempiä enintään 6 kuukauden pituisia kilpailukieltosopimuksia, ja myös korvauksen suuruus määräytyy suoraan lain perusteella.
Enintään 6 kuukautta kestävissä sopimuksissa korvauksen tulee olla vähintään 40 prosenttia työntekijän tavanomaisesta palkasta. Mikäli kilpailukieltosopimuksen kesto ylittää 6 kuukautta, tulee korvauksen olla koko rajoitusajalta vähintään 60 prosenttia työntekijän tavanomaisesta palkasta. Yli 12 kuukautta kestävistä rajoituksista sopiminen on jatkossakin kiellettyä, ellei kyse ole johtavassa asemassa olevasta työntekijästä.
Uudistuksen yhteydessä on säädetty kilpailukieltosopimuksiin sovellettavista irtisanomisajoista. Irtisanomisajan on oltava vähintään kolmasosa kilpailunrajoitusajan pituudesta ja vähintään 2 kuukautta. Lisäksi laki nimenomaisesti kieltää kilpailukieltosopimuksen irtisanomisen sen jälkeen, kun työntekijä on irtisanonut työsuhteensa.
Työnantajan tulisi viimeistään nyt käydä kaikki kilpailukieltosopimukset läpi ja arvioida, onko valmis maksamaan niistä työntekijälle korvausta työsuhteen päättyessä.
Uusia säännöksiä on sovellettu 1.1.2022 alkaen voimaantulon jälkeen tehtyihin kilpailukieltosopimuksiin. Ennen 1.1.2022 tehtyjä ns. vanhoja kilpailukieltosopimuksia koskeva vuoden mittainen siirtymäaika päättyy 31.12.2022.
Siirtymäajan kuluessa työnantaja voi irtisanoa ennen 1.1.2022 tehdyn kilpailukieltosopimuksen ilman irtisanomisaikaa myös sen jälkeen, kun työntekijä on itse irtisanoutunut. Uusi korvausvelvollisuus ei koske vanhoja kilpailukieltosopimuksia, mikäli kilpailunrajoitusaika ajoittuu kokonaisuudessaan vuoden 2022 puolelle.
Siirtymäajan jälkeen, eli 1.1.2023 alkaen muun muassa uusi korvausvelvollisuus koskee myös vanhoja kilpailukieltosopimuksia. Työnantaja ei myöskään voi enää irtisanoa kilpailukieltosopimusta siirtymäsäännöksen perusteella ilman irtisanomisaikaa. Näin ollen, mikäli kilpailukieltosopimuksia ja niiden tarpellisuutta ei vielä ole käyty läpi, niin käsillä ovat viimeiset hetket tehdä se ilman riskiä korvausvelvollisuudesta.